Igaunija nogalina somu alkotūrismu

CC0 / tookapic / Бар
Бар - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cīņā par skaidru dzīvesveidu Igaunijas valdība varētu atradināt somu tūristus braukt uz valsti pēc lēta alkohola un pārvirzīt alkohola cienītāju plūsmu uz Latviju.

RĪGA, 7. jūnijs – Sputnik. Somiem, kuri pieraduši braukt uz Igauniju pēc lētāka alkohola, salīdzinājumā ar Somijas cenām, "alkotūrisma" ēra varētu noslēgties, raksta Sputnik Igaunija ar atsauci uz Helsingin Sanomat.

Счетчик недополученного алкогольного акциза в Икла - Sputnik Latvija
Igaunija uzstādījusi nesaņemtā alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa skaitītāju uz robežas ar Latviju

Igaunijas valdība kārtējo reizi grasās paaugstināt akcīzes nodokli alkoholam, kā rezultātā cenas var paaugstināties par 50%. tā alus kaste ar 24 bundžām, kura Igaunijā šobrīd maksā ap 12 eiro, 2020. gadā izmaksās jau 18 eiro. Somijā šāda kaste šobrīd maksā 25 eiro. 

Pēc Somijas Veselības departamenta pārstāvja Tomasa Karlsona vārdiem, pērn somu tūristi uz dzimteni atveduši apmēram 36 miljonus litru alus un 15 miljonus litru džina, turklāt lielāko daļu no Igaunijas. Ja igauņu alkohols sadārdzināsies, somi to pirks retāk, kā rezultātā palielināsies somu pieprasījums alkoholam un līdz ar to arī cena, kuru līdz šim ilgus gadus apturējusi tieši Igaunijas konkurence.

Iepriekšējā akcīzes nodokļa pacelšanas jau ir mainījusi daudzu Somijas "alkotūristu" ieradumus, kuri tagad pēc lēta alkohola brauc uz kaimiņvalsts Latviju, kur alkoholiskie dzērieni ir gandrīz divas reizes lētāki. Tāpat arvien biežāk rīkojas arī paši igauņi, it sevišķi valsts dienviddaļas un Tartu reģiona iedzīvotāji.

RĪGA - Sputnik Latvija
Valsts "auklīte": kur Eiropā neatbalsta alkohola lietošanu un smēķēšanu

Pierobežas alkohola tirdzniecības apjomu palielināšanās dēļ, pēc pirmajām aplēsēm, Igaunijas Valsts budžets zaudējis apmēram 10 miljonus eiro nodokļos. Taču ne viss tiek mērīts naudas izteiksmē: Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass tikšanās laikā ar alkohola ražotājiem marta vidū paskaidroja, ka alkohola akcīzes nodokļa paaugstināšanas mērķis ir samazināt alkohola lietošanu un tā izraisītās slimības un priekšlaicīgās nāves skaitļus.

PVO nesen publicētajā visvairāk dzerošo valstu sarakstā Igaunija ierindojās ne tik augsti, zemāk par Lietuvu, kura ir šī saraksta priekšgalā, taču augstāk par visām Skandināvu valstīm, kur darbojas valsts alkohola monopols.

Ziņu lente
0