Politika

Noslēgta pirmstiesas izmeklēšana par notikumiem Viļņā 1991. gadā

© DAMIEN MEYER / AFPTemīdas statuja
Temīdas statuja - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ģenerālprokuratūras paziņojumā atzīmēts, ka pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros apsūdzības izvirzītas divām personām. Patlaban to izskata Viļņas apgabala tiesa.

RĪGA, 2. maijs — Sputnik. Lietuvas prokurori noslēguši pirmstiesas izmeklēšanu krimināllietā, kurā apsūdzības izvirzītas divām personām, kas tiek turētas aizdomās noziegumos pret cilvēki un kara noziegumos, kas nodarīti 1991. gada 13. janvārī Viļņā, informē Sputnik Lietuva, atsaucoties uz valsts Ģenerālprokuratūras preses dienesta sniegto paziņojumu.

Фемида - Sputnik Latvija
Lietuvas tiesa aizmuguriski notiesājusi bijušo OMON darbinieku par "agresiju" pret valsti

Pēc Lietuvas Republikas neatkarības atjaunošanas 1990. gada 11. martā, tas ir, 1991. gada janvārī valstī sākās nesankcionētas protesta akcijas, un Lietuvā ieradās īpašo uzdevumu vienības. 12. janvāra naktī uz Viļņas centru devās padomju bruņutehnikas kolonna.

Pēc Lietuvas valdības versijas, laikā, kad padomju karavīri mēģinājuši 1991. gada 13. janvārī triecienā ieņemt Viļņas televīzijas torni un TV un radio komitejas ēku, bojā gājuši 14 cilvēki. 31 cilvēkis guvis smagus ievainojumus, vairāk nekā 100 cilvēki — citas smaguma pakāpes traumas.

Ģenerālprokuratūras paziņojumā teikts, ka kriminālvajāšanas nodaļa informējusi par pirmstiesas izmeklēšanas noslēgumu krimināllietā par noziegumiem pret cilvēci un kara noziegumiem saskaņā ar Lietuvas Republikas Kriminālkodeksu par padomju karavīru nelikumīgajām darbībām 1991. gada janvārī.

Ziņojumā uzsvērts, ka norādītajā pirmstiesas izmeklēšānā apsūdzības izvirzītas divām personām. Patlaban to izskata Viļņas apgabala tiesa.

Uzbrukums televīzijas tornim Viļņā: 1991. gada ieraksts - Sputnik Latvija
Video
Uzbrukums televīzijas tornim Viļņā: 1991. gada ieraksts

Iestāde informē, ka aizdomās turamie ir Krievijas pilsoņi, taču viņu vārdi netiek nosaukti.

Tiesas sēde notiks bez aizdomās turamo līdzdalības. Pret šiem cilvēkiem vērstā izmeklēšana 2014. gadā tika nošķirta no kopējās lietas, kurā tiek izmeklēti 1991. gada 13. janvāra notikumi.

Tiesas sēde lietā par notikumiem pie Viļņas televīzijas centra 1991. gadā sākās 2016. gada janvārī. Plānots, ka tiesas sēdes turpināsies līdz 2017. gada decembrim. Lietā iekļauti 65 apsūdzētie, kurus aizstāv vairāk nekā 100 advokāti.

Ziņu lente
0