Nesodītais noziegums: Bronzas nakts Tallinā

© AP Photo / NIPA"Bronzas nakts" notikumi Tallinā
Bronzas nakts notikumi Tallinā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms desmit gadiem Tallinā masu nekārtībās, kas izcēlās sakarā ar padomju karavīriem veltītā pieminekļa demontāžu un tika iedēvētas par "Bronzas nakti" bojā gāja arī Krievijas pilsonis Dmitrijs Gaņins.

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik. 2007. gadā naktī uz 26. aprīli Tallinā sākās sagatavošanas darbi, lai pārnestu Bronzas karavīru iesaukto, Karavīram atbrīvotājam veltīto pieminekli un padomju karavīru mirstīgās atliekas no Tīnismegi kalna uz Karavīru kapsētu, atgādina Sputnik Igaunija. Incidenti, kas raisīja plašu atbalsi sabiedrībā, ieguva "Bronzas nakts" nosaukumu.

Agrā 26. aprīļa rītā ap skvēru, kurā atradās brāļu kapi un piemineklis, tika uzcelta sēta, un aiz tās sākās izrakumi. Notikumu vietā ieradās vairāki desmiti policistu. Dienā pie pieminekļa pulcējās kustības "Naktssardze" aktīvisti. Sākās sadursmes kārtības sargu un nojaukšanas pretinieku starpā. Policisti lika lietā teleskopiskās nūjas, gumijas lodes, asaru gāzi, gaismas un trokšņa granātas un ūdensmetēju.

Монумент Воину-Освободителю Бронзовый солдат - Sputnik Latvija
Tallinā vandālis apzīmējis "Bronzas kareivja" godasardzes uzņēmumus

Tās pašas dienas vakarā nekārtībās, kas izcēlās policijas operācijas rezultātā ar mērķi izkliedēt antifašistisko manifestāciju, ar nazi krūtīs tika ievainots Igaunijā dzīvojošais Krievijas pilsonis Dmitrijs Gaņins. Naktī viņš slimnīcā mira. Traumas notikumu gaitā guva 57 cilvēki.

Masu protesti turpinājās 27. un 28. aprīlī. Nekārtību apspiešanai policisti ieradās Tallinā no visas Igaunijas. Narvā notika stihiska protesta akcija pret Bronzas karavīra nojaukšanu. Vispirms policisti šāva gaisā, taču pēc tam izmantoja spēku un aizturēja aptuveni 70 cilvēkus. Kopējais cietušo skaits pārsniedza 160 cilvēkus.

Bronzas karavīrs tika demontēts 27. aprīlī. Monumentu uzstādīja Tallinas Karavīru kapos 30. aprīlī. 11. maijā pieminekļa vietā tika atklāts skvērs. 3. jūlijā Karavīru kapos tika pārapbedītas padomju karavīru mirstīgās atliekas. Ik gadus pie memoriāla tiek nolikti ziedi un vainagi.

Aizdomās par huligānismu un vandālismu tika aizturēti aptuveni 1200 cilvēki, aptuveni 700 tika atzīti par nevainīgiem masu nekārtībās. Vairāk nekā 200 cilvēki tika arestēti, 50 cilvēkiem tika piespriesta brīvības atņemšana vai nosacīts sods.

Nemirstīgais pulks Tallinā - Sputnik Latvija
"Nemirstīgais pulks" Tallinā būs

Aizdomās par uzbrukumu Gaņinam Igaunijas tiesībsargājošās iestādes aizturēja 14 cilvēkus. Pret deviņiem kriminālvajāšana tika pārtraukta, un līdz šim laikam nav zināms, kāds lēmums pieņemts pārējo piecu cilvēku lietās. Trim tika piespriests administratīvs sods. Izmeklēšanā netika noskaidrota persona, kas uzbruka Gaņinam.

2015. gada septembrī Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosināja lietu sakarā ar Gaņina slepkavību. Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova 2017. gada martā pavēstīja, ka Maskava centīsies panākt, lai Tallina novestu līdz galam izmeklēšanu Dmitrija Gaņina lietā, noskaidrotu un taisnīgi sodītu vainīgos.

Viens no "Naktssardzes" līderiem, Igaunijas pilsonis Dmitrijs Linters, attaisnots lietā par nekārtību organizēšanu 2007. gada 26.-28. aprīlī, uzskata, ka nekārtības izprovocēja pašas varasiestādes.

Savukārt aktīvists Maksims Reva, kurš tāpat atzīts par nevainīgu nekārtībās, uzsver, ka policija neizkliedēja provokatorus, bet Vecpilsēta "tika atdota izlaupīšanai".

Ziņu lente
0