"Gada nemāte": Igaunijā vēlas mainīt "Gada mātes" konkursa noteikumus

© Foto : pixabayĢimene
Ģimene - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konkursa godalgu "Gada māte" var saņemt tikai precēta sieviete, taču tikai trešdaļa Igaunijas bērnu piedzimst laulībā. Laiks atbrīvoties no novecojošā noteikuma.

RĪGA, 22.aprīlis — Sputnik. Sociālajā tīklā organizēta parakstu vākšana par izmaiņām konkursa "Gada māte" noteikumos, kas Igaunijā notiek jau divdesmit gadus, raksta Sputnik Igaunija.

Bērni. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Dzīvokļu jautājums Babītē: vientuļai mātei draud atņemt bērnus

Igaunijas Sieviešu savienība pasludina "Gada mātes" titulu Mātes dienā, kas tiek svinēta otrajā maija svētdienā. 1998. gadā pašu pirmo "Gada mātes" titulu saņēma vēstures profesore, četru bērnu māte Sira Kivimāge no Tallinas. Pērn tituls tika piešķirts mūzikas skolotājai, triju bērnu mātei Heli Karu no Harju apriņķa.

Pēc noteikumiem, dalībniecei ir jābūt Igaunijas pilsonei un pilnā ģimenē ir jāaudzina vismaz divi bērni, kā arī jābūt kompetentai un godājamai speciālistei. Tas nozīmē, ka vientuļās mātes, šķīrušās mātes un sievietes, kuras nesastāv oficiālā laulībā, uz godalgu pretendēt nevar.

Vietējās aktīvistes organizēja parakstu vākšanas kampaņu par to, lai Igaunijas Sieviešu savienība atceltu konkursa pantu par laulību. Viņas atbalstīja arī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida. Viņa uzsvēra, ka tikai trešā daļa bērnu Igaunijā piedzimst laulībā, daudzi vecāki nevēlas laulāties vai reģistrēt savu kopdzīvi. Pēc viņas teiktā, laimīgi un nelaimīgi bērni var augt gan pilnā, gan nepilnā ģimenē.

Eiroparlamenta deputāte no Igaunijas Jana Toma sociālajā tīklā Facebook padalījās ar savu izbrīnu par izraisīto skandālu. Pēc viņas uzskatiem, no Igaunijas Sieviešu savienības vadītājas Siri Ovijres neko citu arī nenācās gaidīt.

(Starp citu, Astrīda Lindgrēna tiešām bija vientuļā māte. 18 gadu vecumā viņu padarīja grūtu precēts vīrietis, un viņa bija spiesta doties uz Dāniju un laist bērnu pasaulē tur, jo Zviedrijā tolaik mātēm bija obligāti jāpaziņo bērna bioloģiskā tēva vārds. Viņai nācās atdot dēlu adopcijai. Atgūt bērnu viņu varēja tikai pēc dažiem gadiem, kad aprecējās.)

Ziņu lente
0