Bīstamie sakari: Lietuvas Seimā meklē "Krievijas vīrusu"

CC BY-SA 3.0 / Tobias "ToMar" Maier / Cilvēks balaklavā. Foto no arhīva
Cilvēks balaklavā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Valsts drošības departaments tur aizdomās Seima vicespīkeru Mindaugu Basti par sakariem ar Krievijas Federācijas pilsoņiem, kas var kaitēt valsts nacionālajai drošībai", un politiķis bija spiests pamest posteni.

RĪGA, 24. marts — Sputnik. Lietuvas politiķiem un ierēdņiem, kuri pēdējos gados uzturējuši sakarus ar Krievijas iedzīvotājiem, nāksies publiski taisnoties, turklāt bijušie un pašreizējie Lietuvas izlūkdienestu vadītāji izsaukti uz Seimu — paskaidrojumu sniegšanai, vēsta Sputnik Lietuva.

Города мира. Вильнюс - Sputnik Latvija
Lietuvas Seima vicespīkers atkāpies no amata pēc apsūdzībām par sakariem ar Krieviju

Marta sākumā Lietuvā izcēlās politisks skandāls — Saeimas priekšsēdētājs Viktors Prancketis paziņojis, ka saņēmis no Valsts drošības departamenta (VDD) materiālus par Seima vicespīkeru Mindauga Basta iespējamajiem sakariem ar Krievijas Federācijas pilsoņiem un pieprasīja viņa demisiju. Bastis ticies ar telekanāla "Rossija 1" žurnālistu Ernestu Mackēviču un sarunājies ar korporācijas "Rosatom" pārstavljiem Lietuvā, un pat it kā sazinājies ar Krievijas Federālā drošības dienesta bijušajiem un pašreizējiem darbiniekiem.

Tajā pašā dienā Bastis paziņoja par atkāpšanos no amata, taču deputāta mandātu saglabāja. 45 Seima deputāti parakstīja prasību ierosināt pret viņu apsūdzību — pret deputātu uzsākts impīčmenta process.

Taču ar to viss tikai sākās — tagad Lietuvas valdošās Sociāldemokrātiskās partijas locekļi ierosinājuši pārbaudīt visus parlamenta deputātus, kas strādājuši pēdējo 10 gadu laikā, — vai tik viņiem nav "Krievijas vīruss". Smagāk nekā citiem klāsies Saeimas starpvaldību sakaru grupas locekļiem, kuri centās uzlabot attiecības ar Maskavu, turklāt arī Mindaugs Bastis ir strādājis šajā grupā.

Kaļiņingrada - Sputnik Latvija
Lietuvas deputātu salīdzina ar Žirinovski

Nacionālās drošības un aizsardzības komiteja pulcējas 24. martā, lai uzklausītu pašreizējo Lietuvas VDD direktoru Dari Jaunikši, kā arī dažus bijušos VDD vadītājus, lai noskaidrotu, vai viņiem agrāk bijusi informācija par Basta "sakariem" — viņš Seimā ievēlēts jau trešo reizi — un vai viņš savu pilnvaru ilgajā laikā nav nodarījis nopietnu kaitējumu valsts drošībai.

Pats Bastis apgalvo, ka visus viņa sakarus ar Krievijas pilsoņiem "iespējams izvērtēt tikai no ētikas viedokļa, taču nekādā gadījumā — kā kaitējumu nacionālajai drošībai un valsts noslēpumam".

Ziņu lente
0