Igaunijā reģistrētas pirmās viendzimuma laulības

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tallinas apgabaltiesa atzinusi par likumīgām visas laulības, ko Igaunijas pilsoņi noslēguši aiz valsts robežām, pat viendzimuma laulības; iepriekš tika liegta iespēja reģistrēt ārvalstīs noslēgtās viendzimuma laulības.

RĪGA, 26. janvāris – Sputnik. Igaunijas Harju apriņķa pārvalde reģistrējusi iedzīvotāju reģistrā divu vīriešu laulību, kas reģistrēta Zviedrijā, informē Sputnik Igaunija.

Aleksejs Stetjuha - Sputnik Latvija
Viedoklis
XXL beigas: pārāk liels izmērs mīlai

Igaunijā dzīvojošais Atss Joritss, Zviedrijas pilsonis, ir precējies ar savu partneri (Zviedrija atzina viendzimuma laulības jau 2009. gadā). 2015. gadā viņš izteica vēlēšanos izdarīt ierakstu par savu civilstāvokli Igaunijas iedzīvotāju reģistrā. Taču Harju apriņķa pārvalde lūgumu noraidīja, paskaidrojot, ka Igaunija neatzīst viendzimuma laulības pat tad, ja tās noslēgtas citās valstīs.

Joritss vērsās ar sūdzību Tallinas administratīvajā tiesā, taču tā atbalstīja pārvaldes lēmumu. Taču Tallinas apgabaltiesa, kurā Joritss iesniedza apelāciju, pieņēma lēmumu par to, ka visām ārvalstīs reģistrētajām laulībām jābūt reģistrētām iedzīvotāju reģistrā, ja šo ģimeņu locekļi pārceļas uz dzīvi Igaunijā vai pāriet Igaunijas pilsonībā.

"Līdz šim brīdim iespēja reģistrēt ārzemēs noslēgtas viendzimuma laulības tika noraidīta, pamatojoties uz to, ka Igaunijas likumi to nepieļauj un tehniski tas nav iespējams. Tagad apgabaltiesas lēmums būs obligāts izpildei Igaunijas valstī," – norādīja NKO Seky jurists Reimo Metss, kurš pārstāvēja Joritsa intereses.

Tallinas apgabaltiesa savu lēmumu paskaidroja ar to, ka citā valstī noslēgtas viendzimuma laulības atzīšana par likumīgām nav pretrunā ar Igaunijas Konstitūciju un nepārkāpj cilvēka pamata tiesības. Harju apriņķa pārvalde samierinājās un padevās bez iebildumiem.

Igaunija nav vienīgā valsts, kas saskārusies ar šādu tiesisko kolīziju. Piemēram, Izraēla no 2009. gada reģistrē ārvalstīs noslēgtās viendzimuma laulības "statistikas apsvērumu dēļ". Pie tam pašā Izraēlā atzītas tikai laulības, kas noslēgtas saskaņā ar reliģiskajiem kanoniem. Ateisti brauc precēties uz tuvējo Kipru.

Ziņu lente
0