Igaunija uzskata, ka okupācijas nodarīto zaudējumu kompensācijas prasība nebūtu saprātīga

© Sputnik / Sputnik , Alexey TikhomirovPSRS ģerbonis un uzraksts uz vagona. Foto no arhīva
PSRS ģerbonis un uzraksts uz vagona. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tādai mazai valstij kā Igaunija, nav prātīgi izvirzīt bezperspektīvas pretenzijas un prasības, paziņojis valsts ārlietu ministrs Svens Miksers, komentējot "padomju okupācijas" zaudējumu aprēķināšanas komisijas darbu.

RĪGA, 30. decembris — Sputnik. Igaunijas ĀM vadītājs Svens Miksers uzskata par nesaprātīgu pieprasīt no Krievijas "padomju okupācijas" radīto zaudējumu kompensāciju.

"Igaunijas valsts negrasās izvirzīt prasību par okupācijas nodarīto zaudējumu piedziņu. Tā ir Tieslietu ministra iniciatīva, bet valdības nostāja kopumā ir tāda pati kā pirms gada," — viņš uzsvēris.

"Mazai valstij, kas grib būt droša un stabila, nebūtu saprātīgi izvirzīt tādas prasības. Izvirzīt pretenzijas, prasības, kurām nav nekādas perspektīvas un kuras nevar atrast mūsu svarīgāko sadarbības partneru sapratni, — to es neuzskatu par prātīgu," — paskaidrojis Igaunijas ĀM vadītājs igauņu telekanāla ERR ēterā.

Iepriekš tieslietu ministrs Urmass Reinsalu iniciējis "okupācijas" laikā Igaunijai nodarīto zaudējumu aprēķina komisijas sasaukumu.

Saskaņā ar komisijas priekšsēdētāja Tomasa Hijo teikto, jānoskaidro, kādu "okupācijas" radīto zaudējumu novērtēšanas metodiku izmanto citas valstis.

Lietuva. Viļņa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuva iecerējusi pierādīt, ka bijusi PSRS donore

"Ļoti daudzas valstis ir novērtējušas okupācijas radītos zaudējumus. Ja atsaukt atmiņā visas pamatiedzīvotāju prasības, ko tās izvirzījušas pret bijušajām impērijām, to darīja ne tikai valstis, bet arī mazās tautas, ir pieredze no visas pasaules," — teica Hijo.

Kā piemēru viņš minējis Latviju, kur "padomju okupācijas" zaudējumu aprēķināšanas komisija ir jau aprēķinājusi zaudējumu apmēru: 185 miljardi eiro. Pagājušā gada oktobrī Urmass Reinsaku kopā ar saviem kolēģiem no Latvijas un Lietuvas parakstījis sadarbības memorandu, kura mērķis ir izstrādāt vienotas prasības pret Krieviju par zaudējumu piedziņu.

Baltijas valstis uzskata, ka no 1940. līdz 1991. gadam tajos valdīja PSRS okupācija. 2015. gada novembrī Baltijas valstu tieslietu ministri parakstīja memorandu par sadarbību, kas paredz darbības koordināciju jautājumā par prasībām, kas tiek izvirzītas Krievijai par "padomju okupācijas zaudējumu" kompensāciju.

Latvijas valsts varas novērtēja Latvijas ekonomikas zaudējumus, kas tai nodarīti padomju laikā 185 miljardu eiro apmērā, vēlāk komisija palielinājusi šo summu līdz 300 miljardiem eiro.

Ziņu lente
0