Āfrikas cūku mēris Igaunijā: vīruss konstatēts fermā ar 4000 cūkām

© Sputnik / Alexander Kondratyuk / Pāriet pie mediju bankasMājas cūkas. Foto no arhīva
Mājas cūkas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Infekcijas perēklim fermā Kalluksa ciemā noteiktas bīstamības zona un novērošanas zona, tas nozīmē noteiktus ierobežojumus un papildu pienākumus reģiona lopkopības saimniecībām.

RĪGA, 21. jūlijs — Sputnik. Vēl viens Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījums konstatēts fermā Rietumviru apriņķī (Igaunija), vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz BNS.

Saimniecība audzē gandrīz 4000 cūkas, turklāt informācija liecina, ka šajā fermā inspekciju nesen veicis Pārtikas un veterinārijas departaments, un nekādi bioloģiskās drošības pasākumu pārkāpumi netika konstatēti. Tagad fermā sākta izmeklēšana, ņemot vērā augošo mirušo cūku skaitu, vēsta PVD direktora vietnieks Olevs Kalds.

Āfrikas cūku mēra uzliesmojums - Sputnik Latvija
Jauni Āfrikas cūku mēra gadījumi Latvijā

Infekcijas perēklī noteikta karantīna, cūkas tiks iemidzinātas, fermas ēka — dezinficēta. Tiks steidzami pārbaudītas visas fermas šajā zonā, lai identificētu iespējamo infekciju.

Šogad ĀCM konstatēts piecās fermās. 1. jūlijā tas tika diagnosticēts trijās fermās Jegevas apriņķī, vienā — Jarvas apriņķī, tagad arī Rietumviru apriņķī.

ĀCM neapdraud cilvēku, bet var radīt būtisku ekonomisko kaitējumu cūkkopības sektoram.

Kā iepriekš norādīja lauku dzīves ministrs Urmass Krūzse, bioloģiskās drošības pasākumi prasa arvien lielākas investīcijas un izdevumus. No tā cieš mazās cūku audzētavas. Ministrija uzskata, ka mazo saimniecību lielais skaits paaugstina slimības tālākas izplatīšanās risku, kas valstij jau maksājis aptuveni 20% no kopējā cūku skaita. Tagad valsts zaudējumi varētu sastādīt vairāk nekā 30 miljonus eiro. Šajā sakarā Krūze aicināja atteikties no cūkkopības.

Pērn Lauku attīstības fonds piešķīra dotācijas 121 fermai, kas nolēma pārtraukt cūku audzēšanu, kamēr pastāv ĀCM uzliesmojumu risks. Fermeri par katru cūku saņēma 90 eiro.

 

Ziņu lente
0