Lietuva atteikusies no kanālu NTV un RTR ierobežojumiem

© Sputnik / AlexTikhomirovTelekanāla studija. Foto no arhīva
Telekanāla studija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skatītājiem Lietuvā no jauna pieejami televīzijas kanāli "NTV Mir Lithuania" un "RTR Planēta", ko pērnā gada decembrī varas iestādes iekļāva maksas paketēs par likumdošanas pārkapumiem. Savu lēmumu Lietuva mainīja pēc konsultācijām ar Eiropas komisiju.

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik. Lietuvā no jauna bez maksas pieejami televīzijas kanāli "NTV Mir Lithuania" un "RTR Planēta".

Iepriekš Lietuvas televīzijas un radio apraides komisija uzlika Lietuvas retranslatoriem par pienākumu iekļaut kanālus "NTV Mir Lithuania" un "RTR Planēta" maksas pakalpojumu paketēs sakarā ar to, ka šajos kanālos redzamajās programmās esot bijuši izteikumi, kas varētu kurināt nacionālās nesaskaņas.

"Esam mainījuši savu lēmumu. Retranslētāji var patstāvīgi izlemt, vai saglabāt šos kanālus maksas paketēs vai iekļaut bezmaksas paketēs. Pēc mūsu lēmuma tika anulētas visas saistības un ierobežojumi," – aģentūrai pavēstīja Lietuvas televīzijas un radio apraides komisijas priekšsēdētājs Edmunds Vaitekūns.

Televīzijas kanāla Rossija RTR ēka.Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tiesa atteikusies atjaunot kanāla "Rossia RTR" retranslāciju

Viņš piebilda, ka lēmums iekļaut televīzijas kanālus maksas paketēs tika pieņemts atbilstoši Lietuvas likumdošanai.

"Taču pēc konsultācijām ar Eiropas komisiju mēs nonācām pie viedokļa, ka šajā gadījumā jāņem vērā Eiropas Savienības procedūras, kas paredz visu televīzijas programmu translācijas ierobežošanu," – viņš pastāstīja un apsolīja, ka rudenī komisija iesniegs parlamentam likuma grozījumus, kas paredzēs vienotus translācijas ierobežošanas noteikumus visiem kanāliem.

Lietuvas atašejs ES pārstāvniecībā audiovizualizācijas, kultūras un autortiesību lietās Sauļus Šimanauskis pavēstīja, ka Eiropas komisija uzsākusi neoficiālu saraksti ar republiku, lai noskaidrotu tās viedokli ierobežojumu jautājumā. Pēc EK domām, kanālu iekļaušana maksas paketēs ir sankcija, kas ietekmē kanālu, tāpēc nepieciešamas konsultācijas gan ar translāciju, gan arī EK.

"Pēc komisijas ieskata, uz ikvienu, pat mazāko rīcību, kas ierobežo piekļuves brīvību, iespējams attiecināt audiovizuālo direktīvu, tāpēc nepieciešams informēt pakalpojumu piegādātāju par problēmām un jau iepriekš jāsniedz informācija par īstenotajiem pasākumiem, nevis nekavējoties jāķeras pie tiem," – paskaidroja Šimanauskis.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Vējonis par Sputnik un RTR slēgšanu: mēs neesam totalitāra valsts

2014. gada martā Lietuvas televīzijas un radio apraides komisija paziņoja, ka kanāla "NTV Mir Lithuania" programmā "Notiesātie. Grupas "Alfa" slazds" esot izskanējusi melīga informācija par 1991. gada 13. janvāra notikumiem. Komisija nolēma aizliegt telekanāla "NTV Mir Lithuania" retranslāciju uz trim mēnešiem. 2015. gada decembrī Lietuvas televīzijas un radio apraides komisija informēja, ka 29. novembrī pārraidītajā programmā "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" pārkāpti Lietuvas likumi – programmā esot bijusi redzama starpnacionālā naida kurināšana un pausts naids pret valsti. Komisija lika visiem kanāla "RTR Planēta" retranslētājiem uz vienu gadu iekļaut kanālu maksas pakalpojumu paketēs.

2015. gada sākumā tika apturēta vairāku kanāla Ren TV Baltic" programmu retranslācija uz trim mēnešiem, savukārt 2013. gadā ārpus ES izveidoto programmu retranslēšanas liegums skāra Pirmo Baltijas kanālu.

Ziņu lente
0