ASV nogādā Baltijā bumbvedējus mācībām

© AFP 2023 / US AIR FORCEБомбардировщик B-52
Бомбардировщик B-52 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
STRATCOM komandieris uzskata, ka ASV BS līdzdalība starptautiskajās mācībās veicina NATO karaspēka izaugsmi kopumā.

RĪGA, 2. jūnijs – Sputnik. Trīs amerikāņu stratēģiskie bumbvedēji B-52 piedalīsies NATO mācībās "Baltops", kas rīt sāksies Baltijas jūrā, ziņo ASV stratēģiskā vadība (STRATCOM).

Jūras un aviācijas mācības Baltops norisināsies Baltijas jūrā no 3. līdz 18. jūnijam, tajās tiks iesaistīti vairāk nekā 30 kuģu un aptuveni 70 lidmašīnu. Kā ziņo STRATCOM, amerikāņu bumbvedēji mācību laikā tiks pārvietoti no bāzes, kas atrodas Ziemeļdakotas štatā, uz bāzi Fairford Lielbritānijā. Šī tipa lidmašīnas piedalās Eiropas apmācībās kopš 2013. gada.

Iznīcinātājs Su-27 - Sputnik Latvija
Notikumi ar Su-27 saistīti ar NATO spēku izvietošanu Baltijas valstīs

"Iespēja izmantot tādas stratēģiski svarīgas vietas, kā Fairfordas bāze, ir nepieciešama mūsu kopīgai koordinētai un savlaicīgai atbildei krīzes laikā," — norāda STRATCOM komandieris admirālis Sesils Heinijs.

Pēc viņa teiktā, stratēģisko bumbvedēju piesaistīšana starptautiskajās operācijās un dažādos scenārijos, paaugstina ASV un NATO karavīru gatavību un iespējas.

Mācības Baltops notiek Baltijas jūrā kopš 1972. gada. Kopš 1993. gada tajās sāka piedalīties jaunie alianses locekļi. Pērn mācības, kurās bija iesaistīti 17 valstu karavīri, pirmo reizi notika bez Krievijas līdzdalības.

Pēdējā laikā arvien biežāk sāka parādīties paziņojumi par incidentiem Baltijas jūras akvatorijā. Piemēram, tur konstatēti vairāki Krievijas un NATO militāro lidmašīnu un kuģu satuvināšanos gadījumi. Turklāt vairākas reizes Krievijas lidmašīnas identificēja amerikāņu izlūkošanas lidmašīnu.

ASV apsūdzēja Krievijas karavīrus par "neprofesionāliem un bīstamiem manevriem". Krievija šīs apsūdzības noliedz un apgalvo, ka tās rīcība pilnībā atbilst starptautiskai likumdošanai.

 

Ziņu lente
0