NATO ir gatava sūtīt "Šķēpa smaili" uz Baltijas valstīm

© REUTERS / Ints KalninsIznīcinātājs F-15 Eagle. Foto no arhīva
Iznīcinātājs F-15 Eagle. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļatlantijas alianse cer, ka nesen izveidotā NATO apakšvienība spēs divu diennakšu laikā nonākt jebkurā planētas vietā pilnā kaujas gatavībā.

RĪGA, 26. maijs — Sputnik. Nepieciešamības gadījumā NATO ātrās reaģēšanas spēki "Šķēpa smaile" (Spearhead Forces, jeb Very High Readiness Joint Task Force, VJTF) varēs doties uz Baltijas valstīm, informēja NATO bruņoto spēku Eiropā virspavēlnieks ģenerālis Salvatore Farina.

NATO militārās mācības Operation Summer Shield. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politika
Šteinmeiers paziņojis, ka dialogs ar Krieviju ir nepieciešams

NATO samitā Velsā 2014. gadā alianse pieņēma lēmumu veidot ātrās reaģēšanas spēkus, kas pazīstami ar nosaukumu "Šķēpa smaile". Šis grupējums veidots tā, lai 48 stundu laikā tas būtu gatavs izvērsties jebkurā punktā uz Zemes, lai "operatīvi reaģētu uz militāro vai humanitāro krīzi."

"Nepieciešamības gadījumā mēs varam viņus nosūtīt uz jebkuru punktu, tostarp arī uz Baltijas valstīm," – Farina vārdus citēja aģentūra BNS.

Polijas bruņoto spēku virspavēlnieks Mečislavs Goculs savukārt apstiprināja, ka Baltijas valstis ir iekļautas VJTF koncepcijā.

"Mūsu mērķis ir dalībvalstu teritorijas, iedzīvotāju un vērtību aizsardzība," – uzsvēra Goculs.

VJTF darbojas pēc rotācijas principa. Spēkus veido dažādu NATO valstu karavīri. Šogad dežūrē Spānijas vieglo kājnieku 7. brigāde "Galicija". Starptautisko nodaļu veido gandrīz pieci tūkstoši karavīru.

Ziņu lente
0