Lietuva rosina izvērtēt Ostroveckas AES projekta īstenošanu

© Sputnik / Viktor Tolochko / Pāriet pie mediju bankasBaltkrievijas AES būvdarbi Ostrovecā
Baltkrievijas AES būvdarbi Ostrovecā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva ir neapmierināta ar Ostroveckas AES būvdarbiem Baltkrievijā, netālu no Lietuvas robežas un vēlas, lai tās celtniecības drošību izvērtētu starptautisku ekspertu komisija.

RĪGA, 25. maijs — Sputnik. Lietuva aicināja Baltkrieviju izveidot starptautisko ekspertu komisiju, kuras mērķis būtu izvērtēt Ostroveckas AES projekta realizāciju.

Jaunā atomelektrostacija Baltkrievijā tiek celta netālu no Ostrovecas pilsētas (Grodņas apgabals), aptuveni 50 kilometru attālumā no Viļņas. Jau 2011. gada jūnijā Lietuva vērsās ar sūdzību ESPO komitejā un informēja, ka Minska parkāpj ESPO konvenciju (Konvencija par ietekmes uz vidi novērtējumu pārrobežu kontekstā), plānojot Baltkrievijas AES celtniecību. Minska informēja, ka atomelektrostacija tiks celta atbilstoši stingrākajiem drošības standartiem.

Lietuvas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuva vēlas apturēt Baltkrievijas AES būvdarbus

"Lietuva aicina Baltkrieviju izveidot starptautisko ekspertu komisiju, kas izvērtētu Ostroveckas AES projekta īstenošanas procesu saskaņā ar ESPO konvencijas komitejas ieteikumiem, kas publicēti šī gada 15. martā. Mēs pieprasām, lai Baltkrievija uzaicinātu starptautiskos ekspertus piedalīties ASE testēšanā nelabvēlīgākajos apstākļos," – informēja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs telefona sarunā ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieku Marošu Ševčoviču. Eiropas komisija ir gatava nosūtīt uz Baltkrieviju savus ekspertus, lai parliecinātos par AES testēšanas atbilstību ES standartiem, pavēstīja Marošs Ševčovičs.

Baltkrievijas enerģētikas ministrs Vladimirs Potupčiks intervijā valsts aģentūrai Belta iepriekš paskaidroja, ka Minska ir gatava sarunām jebkurā līmenī ar Lietuvu Baltkrievijas AES celtniecības jautājumā, taču Baltkrievija iebilst pret dažādām spekulācijām. Ministrs atzīmēja, ka Baltkrievijas valdība ir gatava uzaicināt ekspertus, un jebkādu paziņojumu pamatā tiks izmantoti tikai ekspertu slēdzieni.

Potupčiks uzsvēra, ka Baltkrievijā ļoti nopietni tiek izvērtēts ikviens ar AES celtniecību saistīto darbu posms, tostarp arī būvdarbu vietas izvēle, infrastruktūras, normatīvās bāzes, kadru un būvdarbu procesa organizācija. Viņš norādīja, ka starptautiskās organizācijas, kas stradā atomenerģētikas jomās, ir pozitīvi novērtējušas darbu, ko Baltkrievija veikusi AES projekta īstenošanas ietvaros.

Baltkrievijas AES, ko valsts ceļ sadarbībā ar Krieviju, sastāvēs no diviem energoblokiem, kuru kopējā jauda sasniegs 2400 megavatus. Tās būvdarbiem izraudzīts projekts AES-2006 — jaunākās paaudzes "3+" atomelektrostacijas tipveida projekts ar uzlabotiem tehniskajiem un ekonomiskajiem rādītājiem, kas atbilst mūsdienu, t.s. "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības un sanitāri higiēniskajiem tiesiskajiem aktiem.  Baltkrievijas AES pirmā bloka rūpnieciskās ekspluatācijas sākums ieplānots 2018. gadā, otrā bloka ekspluatācija tiks uzsākta 2020. gadā.

Ziņu lente
0