NATO misijas iznīcinātāji paceļas gaisā, parādoties Krievijas lidmašīnām

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasDaudzfunkcionālais iznīcinātājs Eurofighter Typhoon. Foto no arhīva
Daudzfunkcionālais iznīcinātājs Eurofighter Typhoon. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas Aizsardzības ministrija informēja, ka Karalisko GKS piloti jau otro reizi pamet Emari aviobāzi, Krievijas lidmašīnām parādoties starptautiskajā gaisa telpā.

RĪGA, 18. maijs – Sputnik. Lielbritānijas GKS iznīcinātāji, kas patrulē Baltijas valstu gaisa telpu NATO misijas ietvaros, vakar starptautiskajā gaisa telpā pavadīja piecas Krievijas kara lidmašīnas.

Lielbritānijas GKS uzsāka Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu aprīļa beigās, kad četri iznīcinātāji Eurofighter Typhoon nomainīja Beļģijas GKS kontingentu ar četriem iznīcinātājiem F-16.

Iznīcinātājs Su-27 - Sputnik Latvija
Kārtējā tikšanās virs Baltijas jūras

"Karalisko GKS iznīcinātāji pacēlās gaisā, lai pārbaudītu piecas lidmašīnas starptautiskajā gaisa telpā pie Igaunijas ziemeļu un rietumu robežām. Iznīcinātāji izdentificēja divas Su-27 un vienu Il-20 uz ziemeļiem no Igaunijas, kā arī identificēja un pārtvēra vēl divas Su-27. Krievijas kara lidmašīnas neraidīja identifikācijas signālus un nesazinājās ar dispečeru centriem," – vēstīts AM publicētajā informācijā.

Baltijas valstu rīcībā nav lidmašīnu, kas varētu veikt gaisa telpas patrulēšanu, tāpēc kopš 2004. gada aprīļa, kad tās iestājās NATO, gaisa telpas patrulēšanu veic Ziemeļatlantijas alianses valstu lidmašīnas rotācijas kārtībā. Gaisa kuģi bāzējas Lietuvā Zokņu lidostā, piecu kilometru attālumā no Šauļiem, kā arī Emari aviobāzē Igaunijā – kopš 2014. gada šeit izveidota NATO lidmašīnu papildu dislokācijas vieta.

Iznīcinātājs Su-27 - Sputnik Latvija
Notikumi ar Su-27 saistīti ar NATO spēku izvietošanu Baltijas valstīs

NATO pārstāvji jau agrāk ir pauduši neapmierinātību ar to, ka Krievijas lidmašīnas atrodas starptautiskajā Baltijas gaisa telpā.

Piemēram, aprīļa beigās Pentagona pārstāvji ziņoja, ka Krievijas Su-27 ir pārtvērusi amerikāņu izlūklidmašīnu RC-135 "ar neprofesionālām un bīstamām metodēm". Aprīļa vidū Pentagons pārmeta Krievijas lidotājiem, ka viņi imitējuši uzbrukumu ASV JKS eskadras kuģim Donald Cook Baltijas jūrā.

Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji jau vairākkārt ir uzsvēruši, ka visi Krievijas lidmašīnu lidojumi tiek veikti saskaņā ar starptautiskajiem gaisa telpas lietošanas noteikumiem.

 

Ziņu lente
0