Viedoklis

Lietuva rotaļājas ar "kodoluguni" un sapņo karot ar Krieviju

© Depositphotos / GudellaЖелезная дорога, архивное фото
Железная дорога, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 23.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas lēmums ierobežot sankciju sarakstos iekļauto preču tranzītu uz Kaļiņingradas apgabalu var novest pie tieša Krievijas un NATO konflikta. Vai politiķi Lietuvā apjēdz, kā tamlīdzīgi soļi apdraud valsti?
Lietuva spēlējas ar granātu, gluži kā tas pērtiķis anekdotē. Jau iebāzusi pirkstu drošinātāja čekas gredzenā un teju teju izraus. Bet pēc tam spiegs pa visu pasauli, ka "krievu lācis" ne no šā, ne no tā apbižo NATO locekli.
Kā citādi var aprakstīt Viļņas lēmumu ierobežot preču kustību no Krievijas uz Kaļiņingradas apgabalu pa sauszemes tranzīta ceļu? Kaļiņingradas apgabala gubernators Antons Aļihanovs novērtēja, ka ierobežojumi skar apmēram pusi preču, kas tiek ievestas no KF teritorijas, un tas kaitē regiona drošībai. Sašutumu pauda arī Federācijas padomes vicespīkeris Konstantins Kosačovs. Viņš paziņoja, ka Lietuva, sākot Kaļiņingradas blokādi, pārkāpj virkni starptautisko saistību.
Секретарь Совета безопасности РФ Николай Патрушев - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2022
Krievijā
Patruševs apsolīja drīzu atbildi uz Kaļiņingradas blokādi
Atgādināsim, ka kravu tranzīts pa Lietuvas dzelzceļu ir ES-Krievijas-Lietuvas kopīgo lēmumu kompleksa neatņemama sastāvdaļa jautājumā par Krievijas kravu un Krievijas Federācijas pilsoņu tranzīta garantētu nodrošināšanu, noslēdzot un ratificējot Līgumu par valsts robežu ar Lietuvas Republiku 2002.-2003.gg. Par to atgādināja "Roskosmos" vadītājs Dmitrijs Rogozins un piezīmēja: "Ja Brisele un Viļņa pēc savas iniciatīvas nodevīgi lauž viņu parakstītos līgumus par Kaļiņingradas tranzītu, kas stājās spēkā 2003. gada 1. jūlijā, tad ES ir jāizprot sava pašnāvnieciskā lēmuma sekas no savas austrumu robežas leģitimitātes viedokļa". Atgādināsim, ka 2000. gadu sākumā Rogozins bija Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs un piedalījās pārrunās ar ES par Kaļiņingradas tranzītu prezidenta speciālā pārstāvja rangā.
Analītiķu viedokļi bija radikālāki. Piemēram, NVS valstu institūta militārais eksperts Vladimirs Jevsejevs uzskata, ka Krievija var pielietot kodolieročus, ja Lietuva kopā ar Poliju NATO apvienoto spēku sastāvā mēģinās iekarot Kaļiņingradu.
"Es pieļauju, ka vienā brīdī Polija saasinās situāciju pie robežas ar Kaļiņingradas apgabalu. Tomēr jāsaprot: ja Krievijai radīsies kaut mazākās šaubas par to, ka NATO valstis varētu okupēt Kaļiņingradu, Krievija izmantos kodolieročus un radīs sauszemes koridoru caur Lietuvas teritoriju. Ja Rietumi tam ir gatavi, lai tad saasina situāciju," uzskata eksperts.
Vienlaikus eksperts uzsvēra: pagaidām bruņota konflikta risks Baltijas reģionā nav īpaši liels, tomēr pastāv.
"Šis lēmums ir pašnāvniecisks, jo tas ir gatavs casus belli (iemesls karam – red.). Starptautiskās tiesības viennozīmīgi garantē visām valstim piekļuvi savam eksklāvam, jebkādus šķēršļus šo tiesību īstenošanai traktējot kā agresiju. (..) Protams, Lietuvas draugi izliekas, ka nekas nav noticis, jo Kaļiņingradā var nonākt ar kuģi, taču patiesībā tas nav arguments, jābūt nodrošinātam sauszemes tranzītam," situāciju komentēja Krievijas politologs Rostislavs Iščenko.
Lūk, kādu perspektīvu Lietuvai iezīmēja cilvēki, kas veido Krievijas ārpolitiku.
Королевские ворота, Калининград - Sputnik Latvija, 1920, 20.06.2022
Baltijā
Krievija izvirzījusi Lietuvai ultimātu Kaļiņingradas transporta blokādes dēļ
Vai tiešām Viļņā to neapjēdz? Apjēdz, un kā vēl! Viļņā jau sen krīt histērijās par "draudiem" Suvalku koridoram no Baltkrievijas uz Kaļiņingradu gar Lietuvas un Polijas robežu. Taču, būdami Vašingtonas gribas paklausīgi pildītāji, viņi ar stulbu spītu turpina īstenot pašnāvnieciskos Baltā nama un Pentagona rīkojumus. Tie ir vienkārši – organizēt izlūkošanu kaujā NATO frontē pret Krieviju Eiropā un uztaustīt Kremļa "pacietības robežas".
Un nav jau nekāda lielā bēda, ja kaujā ies bojā visa "izlūku" vienība. Toties NATO ģenerālštābs varēs sakoordinēt nākotnes plānus, lai trešajā pasaules karā, kodolkarā ietu bojā mazliet mazāk amerikāņu un citu "zelta miljarda" zonas apdzīvotāju. Skaidrs, ka lietuvieši šajā "miljardā" nav ieskaitīti. Viņu uzdevums ir nolikt galvu par saviem draugiem, dabūt NATO ordeni… pēc nāves. Toties lietuviešu elitei, šķiet, pasolītas vietiņas kādā "zelta miljarda" pazemes bunkurā – ekonomklasē, ar teju vai nederīgiem konserviem un dušu reizi mēnesī.
Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.
Депутат Государственной Думы РФ Евгений Федоров на пленарном заседании Государственной Думы РФ - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2022
Baltijā
"Latvija un Igaunija – nākamās": par likumprojektu par Lietuvas neatkarības anulēšanu
Ziņu lente
0