Baltijā

Kaļiņingradas apgabala blokāde pārvēršas par skandālu Eiropas saimē

© Stefan KrasowskiКалининград
Калининград - Sputnik Latvija, 1920, 23.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Draudīgais sižets ar Kaļiņingradas apgabala blokādi pamazām iegūst jaunas tendences – tas pārvēršas par grandiozu skandālu dižciltīgajā Eiropas Savienības saimē.
Skan savstarpējas apsūdzības, pret grīdu šķīst trauki. Kas īsti zināms patlaban? To centās noskaidrot politologs Aleksandrs Nosovičs, portāla RuBaltic redaktors.
Viļņa – Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis – novēla no saviem pleciem atbildību par kravu plūsmas daļēju bloķēšanu uz Kaļiņingradu un paziņoja, ka tranzīta bloķēšana ir Eiropas Savienības lēmums, pieņemts pēc konsultācijām ar Eiropas komisiju un tās vadībā. Landsberģa vietnieks Mantas Adomens iepriekš atklāja, ka Viļņa esot saņēmusi kaut kādu skaidrojošu vēstuli no Briseles. Tajā it kā teikts, ka ES sankcijas pret Krieviju attiecas arī uz Kaļiņingradas tranzītu.
Секретарь Совета безопасности РФ Николай Патрушев - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2022
Krievijā
Patruševs apsolīja drīzu atbildi uz Kaļiņingradas blokādi
Savukārt Eiropas Savienība – Eiropas komisijas oficiālā pārstāvja personā – tieši tāpat noraida savu atbildību. Viņi neko neesot lēmuši, neko neesot aizlieguši. Un nav arī nekādas skaidrojošas vēstules par sankciju režīma īstenošanu. Tātad Lietuva rīkojusies uz savu roku. "Ja Lietuva sākusi izpildīt sankcijas tādā ceļā, tātad tā sankcijas arī vajag interpretēt," skaidroja EK oficiālais pārstāvis. Briest pamatīgs skandāls.
ES galveno valstu līderi viedokli par situāciju nepauž un Putinam pagaidām nezvana. Darbojošās personas – Lietuva un Eiropas birokrātija. Varam iedomāties, kā Parīze un Berlīne reaģēs uz to, ka eiroierēdņu sulaiņi radījuši casus belli Krievijas un NATO valsts starpā, kurā viņi būs spiesti piedalīties. Varam ieromāties, ko Briselē domā par lauku pāķiem, kuri viņiem uzvēluši Eiropas galveno valstu dusmas, pataisot par vaininiekiem teju vai gatavā militārā sadursmē ar kodollielvalsti. Eiropa no tā pūlas izvairīties visiem spēkiem jau četrus mēnešus ilgajā konfliktā ap Ukrainu. Briest skandāls... sk. iepriekšējo rindkopu.
Королевские ворота, Калининград - Sputnik Latvija, 1920, 20.06.2022
Baltijā
Krievija izvirzījusi Lietuvai ultimātu Kaļiņingradas transporta blokādes dēļ
ASV un Lielbritānija arī klusē un vismaz izliekas, ka notiekošais viņas neskar. Iespējams, viņas patiešām tā uzskata. Tas ir Eiropas jautājums, lai tad ES tiek skaidrībā ar lietuviešiem.
Lietuvā taisnojas un skaidrojas vienīgi konservatoru valdība. Opozīcija jau uzvēlusi tai vainu par krīzi. Valsts prezidents Gitans Nausēda vēl aizvien nav paudis domas par notiekošo. Iespējams, galu galā landberģistus pataisīs par vainīgajiem par to, ka viņi (a) dod Krievijai iemeslu pašiem radikālākajiem lēmumiem, pat militārajiem, (b) diskreditējuši Lietuvu Briseles un NATO sabiedroto acīs, kuri ir republikas ekonomikas un drošības donomi. Pārkāpt saistības, kas ļāvušas Lietuvai iestāties ES, un samelot, ka tas ir Briseles rīkojums? Tas, ziniet, nav nekāds joks. Šķelšanās elites aprindās, Nausēdas cīņa ar Landsberģu saimi par prezidenta vietu nekur nav pazudusi, tas viss vienkārši ir piemirsies Ukrainas krīzes fonā. Ož pēc Landsberģa demisijas un politiskās krīzes.
Депутат Государственной Думы РФ Евгений Федоров на пленарном заседании Государственной Думы РФ - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2022
Baltijā
"Latvija un Igaunija – nākamās": par likumprojektu par Lietuvas neatkarības anulēšanu
Sabiedrība ir dezorientēta un neizpratnē. "Ģenerālās līnijas" mediji iegāž savus aizbildņus un melo, ka krievi esot jau martā brīdināti par to, ka no 17. jūnija daļa tranzīta uz Kaļiņingradu tiks pārtraukta. Tātad nav nekādas skaidrojošas vēstules no Briseles, kuras dēļ Viļņa pieņēmusi lēmumu? Rakstot par Kaļiņingradas blokādi, šos vārdus pēdiņās neliek, pierādot, ka Kaļiņingradas blokāde ir Kremļa propaganda. Pat pašiem uzticamākajiem konservatoru vēlētājiem pēc visas šīs vārdu plūsmas radisies iespaids, ka dažam labam pie Lietuvas varas stūres piemetusies caureja.
Krievija rīkojas skarbi. Jo tālāk, jo skarbāk. Tas bija paredzams. Tagad iniciatīva ir viņas pusē. Lietuvai vairs neizdosies pataisīt sevi par impēriskās agresijas nevainīgo un netaisnīgi apbižoto upuri. ES apgalvo, ka viņiem gar to nav nekādas daļas un liek saprast: par starptautisko krīzi atbildīga ir tikai Lietuvas valdība. Šajā gadījumā pat pašiem lietuviešiem nav labas atbildes uz mūžīgo jautājumu – vai NATO karos par Lietuvu, ja tiktāl nonāks.
4 мая - День восстановления независимости Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2022
Viedoklis
Pēc Ukrainas NATO metīs kurtuvē Baltijas valstis
Ziņu lente
0