Pasaulē

ASV Finanšu ministrija: neizdosies inflāciju nekavējoties samazināt

© Pixabay / PublicDomainPicturesДоллары
Доллары - Sputnik Latvija, 1920, 23.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maijā saņemtie dati liecina, ka patēriņa cenu pieaugums ASV gada izteiksmē sasniedzis maksimālos rādītājus kopš 1981. gada decembra.
RĪGA, 23. jūnijs — Sputnik. "Nepieņemami augsta" inflācija ir globāla parādība, un neizdosies to nekavējoties samazināt, paziņoja ASV finanšu ministre Džaneta Jellena, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.
"Inflācija ir nepieņemami augsta... Ir jāatzīst, ka ASV nav vienīgā attīstītā ekonomika, kas cieš augstās inflācijas dēļ. Mēs redzam to Lielbritānijā, Francijā, Vācijā, Itālijā, un tās iemesli ir globāli," viņa teica intervijā telekanālam ABC.
Завод в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 18.06.2022
Viedoklis
"Tas ir tikai sākums". Eiropā apstājas rūpnīcas
Politiķe atzina, ka diezin vai šie faktori nekavējoties pazudīs, taču viņa cer, ka ar laiku inflācija kritīšoties.
Maijā saņemtie dati liecina, ka patēriņa cenu pieaugums ASV gada izteiksmē sasniedzis maksimālos rādītājus kopš 1981. gada decembra – līdz 8,6% no 8,3% rādītāja aprīlī.
Iepriekš ASV Federālā rezervju sistēma palielināja bāzes inflācijas prognozi (izņemot sezonālās svārstības) 2022. gadam līdz 4,3%, bet 2023. gadam – līdz 2,7%.
ASV aizvien biežāk atzīst, ka pret Krieviju vērstās sankcijas provocē cenu pieaugumu ASV tirgū, kas cieš no inflācijas, lielākās pēdējo 40 gadu laikā.
Топливораздаточная колонка на автозаправочной станции - Sputnik Latvija, 1920, 06.06.2022
Pasaulē
Kopš Baidena inaugurācijas benzīna cenas ASV augušas divkārt
Pēc Krievijas speciālās operācijas sākuma Ukrainas demilitarizācijai un denacifikācijai rietumvalstis pastiprinājušas sankciju spiedienu pret Maskavu. Eiropā skaļāk izskanēja aicinājumi mazināt atkarību no Krievijas energoresursiem. Eiropas Savienība ieviesusi jau sešas sankciju pakotnes un patlaban apspriež nākamo, kas paredz Krievijas naftas embargo.
Kremlis norādīja, ka tas ir ekonomiskais karš, kam līdzīgs vēl nav redzēts. Prezidents Vladimirs Putins atzīmēja, ka sankcijas nodarījušas nopietnu triecienu pasaules ekonomikai, bet rietumvalstu galvenais mērķis ir nožņaugt miljoniem cilvēku dzīvi. Pēc viņa vārdiem, tagadējie notikumi pieliek punktu Rietumu dominancei gan politikā, gan ekonomikā.
Ziņu lente
0