Baltijā

Vācija nevēlas palielināt NATO kontingentu Lietuvā līdz brigādes apmēram

© 1st Brigade Combat Team, 1st Cav DivВоенные учения в Германии.
Военные учения в Германии. - Sputnik Latvija, 1920, 17.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Financial Times" vēsta: Berlīne uzskata, ka valsts atrodas netālu no Lietuvas un bruņoto spēku pārvietosana grūtības nesagādās.
RĪGA, 17. jūnijs — Sputnik. Vācija ierosinājusi izvietot pašmāju teritorijā lielāko daļu no papildu 3500 karavīriem, ko tā plāno piešķirt NATO spēkiem, nevis Lietuvā, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz avīzi "Financial Times".
Rietumu amatpersonas atzīmēja, ka nepieciešamības gadijumā spēkus būs iespējams ātri pārvietot uz Baltijas valstīm.
Izdevums atgādināja, ka pēdējās nedēļās Viļņa un citas Austrumeiropas valstis aicina paplašināt NATO militāro klātbūtni savā teritorijā. Vācijas kanclers Olafs Šolcs jūnija sākumā šo iniciatīvu atbalstīja un uzsvēra: Berlīne plāno palielināt ieguldījumu NATO austrumu flanga stiprināšanā un veidot spēcīgu brigādi.
Экипаж оперативно-тактического ракетного комплекса Искандер во время боевого задания по уничтожению ангаров с военной техникой и боеприпасами ВСУ - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2022
Viedoklis
NATO spēki Ukrainā nozīmē Krievijas triecienus pret rietumvalstīm
Taču, pēc FT informācijas avotu datiem, Berlīne ierosinājusi izvietot brigādi Vācijā, bet uz Lietuvu karavīri dotos vienīgi nepieciešamības gadījumā. Plānots arī radīt pastāvīgu štābu Baltijas republikā ar 50-60 darbiniekiem, bet pārējais personālsastāvs regulāri brauks uz Lietuvu mācībās.
Žurnālisti stāsta, ka, pēc Berlīnes domām, pēdējais piedāvājums ir pieņemams, ņemot vērā nelielo attālumu no Vācijas līdz Lietuvai.
Vācijas Aizsardzības ministrija atteicās sniegt komentārus.
Iepriekš NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka Ziemeļatlantijas alianse plāno palielināt savu avangarda grupu skaitu visās Austrumeiropas valstīs no bataljona līdz brigādei, veidojot avangarda štābus un bruņojuma noliktavas, kā arī sadalot spēkus darbībām konkrētu valstu teritorijā austrumu flangā. Piemēram, viņš paziņoja, ka Berlīne ir gatava paplašināt savus spēkus Lietuvā.
Депутат Государственной Думы РФ Евгений Федоров на пленарном заседании Государственной Думы РФ - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2022
Baltijā
"Latvija un Igaunija – nākamās": par likumprojektu par Lietuvas neatkarības anulēšanu
Pēc Krievijas specoperācijas sākuma Ukrainā Lietuvā skan aizvien asāki Krievijai veltīti izteikumi, tā lūdz ASV un NATO pieņemt lēmumu par pastāvīgu militāro klātbūtni Baltijas valstī. Tāpat Viļņa pieprasa "pastiprināt austrumu flanga aizsardzību", kā arī aicina citas valstis masveidā piegādāt Kijevas režīmam bruņojumu.
Krievija, atbildot uz šiem soļiem, ne vienu vien reizi atzīmējusi, ka NATO paplašināšanās pie Krievijas robežām ir provokatīva un bruņojuma piegādes Kijevai nepalīdzēs noregulēt konfliktu – tās sagraus Ukrainu.
Ziņu lente
0