Pasaulē

Nav paspējuši iznīcināt. Atradumi "Azovstaļ" bunkuros

© Sputnik / Андрей КоцМеталлургический комбинат "Азовсталь"
Металлургический комбинат Азовсталь - Sputnik Latvija, 1920, 13.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Azovstaļ" garnizons nolika ieročus pirms trim nedēļām, taču Doņeckas un Krievijas karavīri vēl aizvien pārbauda rūpnīcas teritoriju.
Nav nemaz tik vienkārši apsekot rūpniecības kompleksu 12 hektāru platībā. Atradumi bieži vien ir bīstami. Par to, kā bija ierīkota ukraiņu aizsardzības sistēma, reportāžā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Gandrīz sagrauta

Žurnālistiem ieeja "Azovstaļ" atvērta tikai no austrumu puses. Pie vārdiem kā mēms sargs sastindzis vecais padomju tanks T-55. Pirms trim nedēļām tas tik tikko turējās uz apšaudēs smagi bojātā postamenta. Doņeckas karavīri atveda remonta un evakuācijas mašīnu un aizvilka reto mašīnu līdz savam blokpostenim, lai tas nenogāztos no betona bloka. Tagad viņi slēpjas mašīnas ēnā no karstās jūnija saulītes.
Stikla un betona šķembām nokaisītais ceļš ved uz to pašu tiltu, uz kura "Azovstaļ" garnizons nolika personīgos ieročus, kāpa autobusos un devās gūstā. No šejienes saskatāma vien neliela kombināta daļa, tomēr skaidrs: milzīgais rūpnīcas komplekss ir pārvērties par metāla, sadegušu ēku un sadauzītas tehnikas haosu. Kombināts ir gandrīz iznīcināts. Bojājumu aina aizēno pat 1943. gada septembrī tapušās fotogrāfijas, kas vācieši atkāpjoties uzspridzināja visus galvenos ražošanas objektus. Teorētiski visu var atjaunot. Tomēr vispirms nāksies neitralizēt spridzekļus plašajā teritorijā un novākt gruvešus.

Rūpnīca-cietoksnis

Patiesībā "Azovstaļ" ir pilsēta pilsētā. Padomju laikos te uzbūvēja 41 cehu un 80 lielas ēkas. Te ir veseli divi desmit ēdnīcu, bet kāds ir bunkuru un pazemes tehnoloģisko telpu skaits – to nezina pat vietējie darba veterāni.
© Sputnik / Андрей КоцGāzes cehs
Газовый цех - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2022
Gāzes cehs
Ne velti pulks "Azov" un 36. jūras kājnieku atsevišķā brigāde aizsardzībai izvēlējās "Azovstaļ". Metāla un betona labirintos ir tūkstošiem iespējamu pozīciju snaiperiem, granātmetējiem un ložmetējniekiem. Biezās sienas droši sargā no lodēm un tanku šāviņiem. Plašās pazemes ejas ļauj ātri pārvietot vienīas no vienas vietas uz otru. Plašie vārti ielaidīs militāro tehniku, ko jāpasargā no gaisa uzbrukumiem.
"Vai varat iedomāties, pie kā būtu novedis tiešs uzbrukums šim cietoksnim? – retoriski pavaicāja Doņeckas virsnieks Andrejs, kurš pavada žurnālistus. – Azovieši labi zināja apkaimi, jau pirms specoperācijas ne vienu reizi vien te visu apskatīja. Sadzina iekšā automašīnas ar nezināmām kravām. Viņu bunkuros mēs atradām detalizētas kombināta kartes, kurās bija atzīmētas aizsardzības robežas. Vārdu sakot, viņi gatavojās kauties nopietni."
© Sputnik / Андрей КоцMetalurģijas kombināts "Azovstaļ" pēc atbrīvošanas ar Krievijas un Doņeckas armiju spēkiem
Металлургический комбинат Азовсталь после освобождения союзными войсками армий России и ДНР - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2022
Metalurģijas kombināts "Azovstaļ" pēc atbrīvošanas ar Krievijas un Doņeckas armiju spēkiem

Smagi argumenti

Tieša uzbrukuma vietā "Azovstaļ" ielenca, atveda lielkalibra mīnmetējus "Tulpan" un uguns metēju sistēmas "Solncepiok", pacēla gaisā aviāciju ar smagajām bumbām un sāka metodiski nolīdzināt kombinātu ar zemi.
Daži cehi sagrauti pilnībā. Ceļmalās – metrus desmit platas un četrus metrus dziļas bedres. Tuvāk cenram laukumā – sasista ukraiņu tehnika, bruņutransportieri "Bucefal". Bruņumašīnu "Bogdan" nezināms spēks apmetis ar riteņiem gaisā kā rotaļlietu.
"No šejienes viņi koda pretī, - stāsta pavadonis. – Apšaudīja ar artilēriju Mariupoles rietumu rajonus. Tiklīdz mēs atbildējām, sadzina tehniku telpās. Taču, kad Krievija lika lietā aviobumbas FAB-3000, uguns no viņu puses ļoti ātri pieklusa."
© Андрей КоцKombināts gandrīz sagrauts
Комбинат уничтожен практически полностью - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2022
Kombināts gandrīz sagrauts
Telpās, pat nesašautās – totāls haoss. Koksa šlaka pārstrādes cehā iekārtas sadauzītas, redzamas ugunsgrēka pēdas. Siltumelektrocentrāles ēkā nav vairāku sienu, ģeneratoru telpa iznīcināta. Sliežu stiprinājumu cehā visu sašķaidījušas smagās bruņutehnikas kāpurķēdes.
Šis un tas gan saglabājies. Biezo plākšņu cehā līdz griestiem slejas gatavās produkcijas grēdas – biezas tērauda sagataves plākšņu ražošanai. Dārga manta. Tiklīdz rūpnīcu atmīnēs, tās liks lietā. Tērauds Mariupoles atjaunošanai ir ļoti vajadzīgs.

Neko neatstāsim

Doņeckas virsnieks stāsta: garnizons gandrīz pastāvīgi sēdēja padomju laikos būvētajos bunkuros. To ir desmitiem. Ieeja vienā no tiem ir uz pusi aizbērta. Piesardzīgi rāpjamies pāri betona gabaliem un kāpjam lejā. Sejā iesitas smaga deguma smaka. Luktura gaismā – apdeguši armijas gultu lūžņi, apdeguši formastērpi un kaut kādi dzelži. Pavadonis stāsta, ka šurp ukraiņu kareivji pirms kapitulācijas sastiepuši lielāko daļu derīgo ieroču, munīciju un aizdedzinājuši.
"Ne sev, ne citiem, - viņš joko. – Gandrīz visu iznīcināja pirms padošanās. Ieročus salauza, sasita infrasarkanās un naktsredzes iekārtas, kolimatora tēmēkļus, pārgrieza bruņuvestu siksnas, sašāva ķiveres, salēja skābi klēpjdatoros, ar zābakiem samīdīja telefonus. Neko daudz neiznesām. Piemēram, vesels palicis īsts muzeja eksponāts – Lielā Tēvijas kara laiku Degtjarjova diska ložmetējs. Vienā bunkurā es "nozvejoju" sev ļoti labu ģitāru."
Bunkuru līdzās, šķiet, nepaspēja sadedzināt, varbūt neuzskatīja par vajadzīgu. Biezās bruņotās durvis spēj izturēt pat spēcīga fugasa netālu sprādzienu. Aiz tām – vairākas plašas telpas. Uz zaļā krāsā krāsotajām sienām – stendi ar civilās aizsardzības instrukcijām. Uz grīdas vāļājas vateņi, ķiteļi, bikses. Armijas forma, pagadās arī "Metinvest" virsjakas. Cerībā izkļūt no aplenkuma kaujinieki masveidā nometa mundierus un pārģērbās par "Azovstaļ" darbiniekiem. Taču vien nedaudziem izdevās izlikties par civilajiem.
Žurnālistiem iesaka nestaigāt pa apģērbu – kabatās vēl var būt sprādzienbīstami "pārsteigumi". Patiešām, daļu munīcijas nepaspēja iznīcināt. Vienā telpā – vairākas granātu kastes, patronas, "burkāni" no RPG-7, pilna ložmetēja lente. Līdzās arsenālam – Fadejeva grāmata "Jaunā gvarde".
© Sputnik / Андрей КоцRPG-7 šāviņi
Выстрелы к РПГ-7 - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2022
RPG-7 šāviņi

Bunkurā – ar ikriem

Spriežot pēc visa, dzīvoja te tīri labi. Ģenerators, tualetes telpa, duša. Tikai santehnika pastāvīgi maitājās, vajadzības kārtojuši plastmasas pudelēs. Un to nu bija papilnam. Viena noliktava pilna ar neskartiem gāzēta minerālūdens pudeļu iepakojumiem. Pietiktu vēl mēnesim. Arī ar ēdamo grūtību nebija: prosas biezputra, konservi, mājas konservējumi, sausās uzturdevas.
© Sputnik / Андрей КоцViens no bunkuriem
Один из бункеров  - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2022
Viens no bunkuriem
"Es biju viens no tiem, kuri pārmeklēja gūstā padevušos, - atcerējās pavadonis. – Vienam atradu sarkano ikru bundžu. Kā nebija sabojājušies – nesaprotu. Otrs stiepa milzīgu siera rituli, apķēris abām rokām. Trešajam no mugursomas izkratījām dārgu franču pastēti – četras pakas. Protams, tā nebija visiem. Šur tur dzīroja, citur dabūja 150 gramus putras dienā. Delikateses atņēma "Azov", nevienam nedeva. Nebija jau arī saziņas starp daudziem bunkuriem. Ārā gāja tikai naktī, daži cilvēki."
Tomēr aviobumbu sprādzienos no griestiem birstošais apmetums, tumsa un papildspēku trūkums salauza garnizonu. Krievijas AM dati liecina, ka gūstā padevušies apmēram divarpus tūkstoši kaujinieku. Cīņa par "Azovstaļ" beidzās. Tomēr karavīri uzskata, ka 12 hektārus lielajā teritorijā vēl aizvien var slēpties nelielas bruņotas grupas.
© Sputnik / Андрей Коц Kombināta "Azovstaļ" teritorijas atmīnēšana vēl turpinās
Территорию комбината Азовсталь еще предстоит разминировать - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2022
Kombināta "Azovstaļ" teritorijas atmīnēšana vēl turpinās
Ziņu lente
0