Viedoklis

Vēsture atkārtojas: nacistus gaida iepriekšējs tribunāls

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasАвтобус со сдавшимися в плен украинскими военнослужащими и боевиками националистического батальона "Азов" выезжает с территории завода "Азовсталь" в Мариуполе
Автобус со сдавшимися в плен украинскими военнослужащими и боевиками националистического батальона Азов выезжает с территории завода Азовсталь в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 06.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jautājums, ko darīt ar "Azovstaļ" gruvešos sagūstītajiem Ukrainas varoņiem, kā arī NATO valstu varoņiem, kuri tāpat piedalījās cīņā, ieguvis praktisku aspektu.
Doņeckas vadība, arī republikas vadītājs D.Pušiļins paziņoja, ka pirmais starpposma tribunāls notiks Mariupolē. Materiālu tribunāla pirmajam posmam Doņeckas izmeklēšanas iestādēm pietiek, tātad tas vairs nav aiz kalniem," raksta Maksims Sokolovs RIA Novosti.
Tātad Makrona un Šolca, kaut vai paša Romas pāvesta kārtējie tālruņa zvani Kremlim ar lūgumu "Atlaid manu tautu ("Azovu")" zaudē jēgu. Piedevām Kremlis vēl aizvien atbild: "Šos jautājumus risina Pušiļins", pēc Doņeckas amatpersonu ziņas par tribunāla sagatavošanas darbu noslēguma posmu, Rietumu politiķi un reliģiskie darbinieki humānu attieksmi pret Volinu, Kaļinu, Redīsu un visiem pārējiem var aizstāvēt vienīgi kā advokāti procesā. Ja Šolcs uzrādīs pareizi noformētu Volinas pilnvaru, bet Makrons – Kaļinas pilnvaru, kāpēc ne, Dieva dēļ. Taču apzieģelēto un tetovēto katordznieku laišana brīvībā, kā to pieprasa Rietumi? Doņeckā nesēž nekādi Doni Kihoti. Starp citu, Kremlī arī ne.
Добровольно сдавшиеся в плен военнослужащие украинской армии - Sputnik Latvija, 1920, 03.06.2022
Pasaulē
Tribunālā ukraiņu kaujinieku tiesāšanai var strādāt Eiropas valstu pārstāvji
Savukārt jautājumā par vēsturiskajiem precedentiem, kas nesola Ukrainas varoņiem neko labu, nepieciešams ievies skaidrību. Iepriekšējais tribunāls Mariupolē (starp citu, tagad sākušās diskusijas oar tādu pašu tribunālu organizēšanu citās pilsētās) jāsalīdzina nevis ar Nirnbergas tribunālu, kura sēdes sākās 1945. gada 20. novembrī (Trešā reiha nebija jau pusgadu, bet Kijevas reiham līdz tam vēl tālu), bet gan ar iepriekšejiem tribunāliem, kas notika PSRS no 1943. gada.
Jau 1942. gada 28. aprīlī, kad līdz Uzvarai vēl bija tāls ceļš ejams, PSRS pieņēma notu "Par vācu fašistisko iebrucēju briesmīgajām ļaundarībām, zvērībām un vardarbību PSRS okupētajos rajonos un Vācijas valdības un komandieru atbildību par šīm zvērībām", kurā bija teikts par "Vācijas vadības dokumentāli noskaidrotu atbildību par padomju zemju iztukšošanu un visu kaitējumu, kas tādējādi nodarīts padomju valstij un atsevišķiem pilsoņiem". 1942. gada novembrī tika izveidota Ārkārtas valsts komisija vācu fašistisko iebrucēju ļaundarību identificēšanai un izmeklēšanai.
За двое суток в плен сдались почти тысяча украинских боевиков с Азовстали - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2022
Video
Gūstā padevušies gandrīz divi tūkstoši kaujinieku no "Azovstaļ"
Tribunālu darbību noteica PSRS Augstākās Padomes prezidija dekrēts no 1943. gada 19. aprīļa "Par soda mēriem vācu fašistiskajiem ļaundariem, vainojamiem par padomju civiliedzīvotāju un sagūstīto sarkanarmiešu slepkavībām un spīdzināšanu, spiegiem, Dzimtenes nodevējiem no padomju pilsoņu vidus un viņu līdzzinātājiem", kas noteica nāves sodu gan "līdzskrējējiem no vietējo iedzīvotāju vidus", gan "vācu, itāļu, rumāņu, ungāru, somu fašistiskajiem ļaundariem".
Pēc tam notika Krasnodaras tribunāls (1943. gada 14.-17. jūlijs) pār toreizējiem Kaļinām un Volinām, kā arī Harkovas tribunāls (1943. gada 15.-18. decembris) pār vācu kareivjiem. Spriedums – karātavas.
Iespējams, Staļina justīciju nevar uzskatīt par humānisma etalonu, tomēr kāda runa par humānismu karā, bet noziegumi – civiliedzīvotāju, arī bērnu nošaušana, gāzes kameras – brēca pēc atmaksas. Paši humānākie laikabiedri (tikai privātās sarunās), piemēram, frontes ķirurgs, vēlāk – slavenais kardiologs N.Amosovs, atzīstot, ka nāves sods nacistu noziedniekiem ir taisnīgs, šaubījās vienīgi par to, vai nepieciešams publisks nāves sods – "lai bērni skatītos?".
Speciālā bataljona Azov brīvprātīgie Kijevā - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2022
Viedoklis
"Jutās kā saimnieki": ko azovieši sastrādājuši Mariupolē
Ar tādu precedentu bāzi Ukrainas varoņi, kuru darbi arī prasa atmaksu, var sajust nāves auksto elpu. Pie tam arī bailēm ir lielas acis. Toreizējās tiesas sēdēs apsūdzētie nacisti nekādi neizrādīja varonību un vīrišķību, no kurienes tad tagad to raut?
Nav gan zināms, vai Doņeckas justīcija sekos 1943. gada un nākamo tribunālu paraugiem, vai tomēr būs žēlsirdīgāka. Tribunāls, kas tagad kļūst aizvien aktuālāks, ir arī politisks jautājums.
Doņeckas pilsoņi jau sen, ļoti sen gaidīja, kad nāks atmaksas stunda.
Ja zvērinātie sāks apgalvot, ka slepkavas, lai arī slepkavojuši, ne pie kā nav vainīgi, viņi būs neizpratnē. Zemes, kurās plosījās nacisti, ir noskaņotas skarbi.
Savukārt Ļvovas un Kijevas elite pēc spriedumiem var nonākt pie slēdziena, ka joki ir beigušies un ukroelitei gaidāms bēdīgs gals, vai nolems, ka ar viņiem apiesies žēlsirdīgi. Kāpēc gan nenobeigt, ja neviens nevalda? Visa tā Ukrainas trakomāja ar asprātīgām zibakcijām, nokrāsotajām pakaļām utt. lielā mērā radusies arī tāpēc, ka valda visatļautība, viņi neapjēdz, ka rēķins pieaug.
Украинский солдат в городе Светлодарск под Донецком, 12 марта 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2022
Viedoklis
"Viņi visi paliks te, zemītē". Kas sagaida Ukrainas armiju Donbasā
Nesaprotama ir arī leļļu meistaru reakcija. Protams, rituālie lāsti Mariupoles tiesai būs, tas ir skaidrs. Bet vai būs izpratne, ka iestājusies jauna un gluži nepatīkama stadija? Kas ietver arī sodu "britu, amerikāņu, kanādiešu ļaundariem". Kā tev tas patīk, Boris Džonson? Atkal sankcijas? Desmitā pakotne? Kaļinam, Volinam un anglosakšu algotņiem tas būs vājš mierinājums.
Šķiet, līdz ar Mariupoles tribunāla darbības sākumu mūs visus gaida kaut kas jauns, mūsu "partneriem" gluži negaidīts.
Ziņu lente
0