Viedoklis

"Iskanderi" amerikāņu gaumē: ASV izdomājušas, kā atbildēt Krievijai

© Sputnik / Пресс-служба Минобороны РФ / Pāriet pie mediju bankasУдар оперативно-тактическим ракетным комплексом "Искандер" по объектам ВСУ на территории Украины
Удар оперативно-тактическим ракетным комплексом Искандер по объектам ВСУ на территории Украины - Sputnik Latvija, 1920, 27.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darbības rādiuss tāds pats kā operatīvi taktiskajiem raķešu kompleksiem, augsts šaušanas temps un juveliera precizitāti – amerikāņi izstrādā supertālu artilērijas ieroci, kas šaus 1800 kilometru attālumā.
Konstruktori ir pārliecināti, ka šī lielgabala lādiņi itin vienkārši pārvarēs PGA sistēmas. Par Pentagona jaunajām iecerēm portālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Neaizmirstas vecas lietas

Informācija par perspektīvā bruņojuma Strategic Long-Range Cannon (SLRC) projektu parādījās 2019. gadā. Prototips izvietots Jumas militārajā poligonā Arizonā – līdz 2023. gadam šeit ritēs izmēģinājumu sērija. Amerikāņu karavīri plāno ar superlielgabalu palīdzību izsist caurumus pretinieka aizsardzībā sauszemes spēku netraucētam uzbrukumam.
Komplekss Iskander dodas uz raķetes palaišanas vietu  - Sputnik Latvija, 1920, 07.05.2022
Foto
Raķešu komplekss "Iskander" darbībā
Apšaudi plānots veikt no atbildes triecienam nepieejamām "stratēģiskajām" pozīcijām. SLRC komandā ir astoņi cilvēki, baterijā – vismaz četri stobri. Tīmeklī jau atrodamas monstra neoficiālās fotogrāfijas. Tajās redzams, ka lielgabalu pārvadā ar riteņu vilcēju uz masīvas platformas. Tomēr informācija par stobra garumu un lādiņa kalibru nav atklāta.
Ārēji SLRC atgādina pagājušā gadsimta vidū izstrādāto 280 mm daļēji mobilo lielgabalu M65, ko amerikāņi izstrādāja šaušanai ar kodollādiņiem. Iekārta tika iedēvēta par "Atomu Enniju" – tas bija smagākais artilērijas bruņojums ASV armija. Tiesa, "Ennijas" ekspluatācijas laiks nebija ilgs – 1960. gadā to nomainīja mobilās haubices un taktiskie raķešu kompleksi, kas bija daudz efektīvāki.
Eksperti uzskata, ka jaunā supertālā lielgabala potenciālie mērķi ir objekti Krievijā vai Ķīnā. Iespējams, amerikāņi izvietos savus superlielgabalus Polijā, Baltijā vai Korejā. Ģenerālis Džons Rafērtijs, projekta kurators, paskaidroja, ka ASV armija pagaidām neko nevar likt pretī Krievijas un Ķīnas tālā darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības un artilērijas sistēmām, kā arī krasta raķešu kompleksiem.
Робототехнический комплекс разминирования Уран-6 для разминирования на территории теплоэлектростанции в Счастье в ЛНР - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2022
Viedoklis
Kādu bruņojumu Krievija speciālajā operācijā Ukrainā pielietojusi pirmo reizi
Tāpēc amerikāņu sauszemes spēkiem bija vajadzīgs "zeme-zeme" klases ierocis, kas spētu pārvarēt daudzslāņaino aizsardzības līniju, iznīcināt tās galvenos elementus un dot iespēju strādāt citiem spēkiem. Rafērtijs apgalvoja, ka cīņas laukā lielgabals papildinās hiperskaņas raķešu iekārtas, kas tāpat bez grūtībām pārvarot pretinieka aizsargkupolu.
"Stratēģiskais lielgabals ļaus likvidēt mērķus pretinieka aizsardzības dziļumos. Pie tam salīdzinājumā ar perspektīvajām hiperskaņas raķetēm tā lādiņi neizmaksās dārgi," atzīmēja ģenerālis. Militārpersonas plāno, ka viens SLRC šāviens izmaksās 400-500 tūkstošus dolāru – daudz lētāk nekā spārnotās raķetes palaišana.

Aizsniegt "Iskander"

Ja projekts netiks slēgts, amerikāņi iegūs ieroci ar lielāko darbības rādiusu pasaulē. Lielākais, ko spēj mūsdienu artilērija, ir 50-70 kilometri, turklāt izmantojot aktīvos reaktīvos lādiņus.
Iznīcinātājs MiG-31К ar hiperskaņas raķetēm - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Viedoklis
Ko Rietumiem nozīmē Krievijas stratēģisko kodolspēku mācības
Acīmredzot, arī SLRC lādiņi būs reaktīvi – ar cietās degvielas dzinēju. Spēkiekārta iedarbojas tikai tad, kad lādiņš sasniedzis vairāku Mahu ātrumu. Pie tam būs vajadzīgas satelīta vai inerciālās tēmēšanas sistēmas.
Ar tādām iespējām SLRC pietuvojas operatīvi taktiskajiem raķešu kompleksiem. Tomēr tas saglabās arī stobra artilērijas priekšrocības. Piemēram, no tāda ieroča palaistu lādiņu ir ļoti grūti likvidēt tā lielā ātruma dēļ. Četru lielgabalu baterija nodrošinās intensīvāku un ilgstošāku apšaudi nekā raķešu iekārtas, kam vajadzīgs ilgāks laiks pielādēšanai.
Militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs uzskata, ka projekts SLRC ir tikai mēģinājums izstrādāt kaut kādu maksimāli lētu analogu Krievijas operatīvi taktiskajiem raķešu kompleksiem "Iskander" un "Tochka U". ASV armijas rīcībā esošā bikalibru iekārta uz zalves uguns sistēmas HIMARS bāzes nopietni piekāpjas OTRK darbības rādiusa un precizitātes ziņā.
Krievijas iznīcinātājs-pārtvērējs ar hiperskaņas raķetēm Kinzhal - Sputnik Latvija, 1920, 12.02.2022
Viedoklis
Kāpēc Krievija dislocē hiperskaņas "Kinzhal" Baltijā
"SLRC ir svarīgi, lai šāviņam būtu spēcīgs lādiņš un tas pārvietotos hiperskaņas ātrumā, - norādīja eksperts. – Tomēr parastais artilērijas šāviņš nespēj pārvarēt tūkstoš jūdzes – tam jebkurā gadījumā ir jāpārvēršas par raķeti."

Huseina galvenais kalibrs

Zīmīgi, ka pasaulē jau bijuši mēģinājumi radīt superspēcīgas artilērijas sistēmas, kas varētu šaut simtiem kilometru attālumā. Tāds ierocis tika izstrādāts jau 80. gados pēc ASV ļaunākā ienaidnieka – Sadama Huseina – iniciatīvas.
Valda uzskats, ka lielgabala ar lielāko šaušanas attālumu "Lielā Bābele" projektā irākieši iesaistīja kanādiešu inženieri Džeraldu Bullu – viņu dēvēja par artilērijas ģēniju. Viņs konstruēja superieroci ar 160 metrus garu stobru metra diametrā. Bija plānots, ka stacionārais "lielgabals" šaus 600 kg smagus lādiņus vai 2 tonnas smagus reaktīvos lādiņus vairāk nekā tūkstoš kilometru attālumā. Turklāt "Bābele" spēja palaist Zemes orbītā 200 kilogramus smagus kosmiskos pavadoņus.
Зенитно-ракетный комплекс Patriot - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2022
Pasaulē
ASV analītiķi atklājuši, kā "neitralizēt" Kaļiņingradu karā ar Krieviju
Ieceri īstenot neizdevās – izstrādātāji paspēja izmēģināt tikai samazinātu prototipu ar 350 mm kalibru. 1990. gadā konstruktors Bulls tika nošauts paša dzīvoklī Briselē. Slepkavas neatrada. Drīz vien pēc tam amerikāņi iebruka Irākā.
Vairākas superlielgabala stobra sekcijas, kas tika konfiscētas ceļā no Eiropas uz Irāku, tagad glabājas britu Karaliskajā ieroču muzejā Portsmutā. Pārvadātājs apgalvoja, ka tās ir naftas maģistrāles caurules.
Ziņu lente
0