Video

Džo Baidens paziņoja, ka ASV ir gatavas militāri atbalstīt Taivānas aizsardzību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents preses konferencē apgalvoja, ka amerikāņu karavīri esot gatavi aizsargāt Taivānu iebrukuma gadījumā.
Vašingtona ir gatava militāri piedalīties Taivānas aizsardzībā "iebrukuma gadījumā", ASV prezidents Džo Baidens paziņoja kopīgajā preses konferencē ar Japānas premjerministru Fumio Kišidu.
Amerikāņu līderis apstiprinoši atbildēja uz žurnālistes jautājumu un paskaidroja, ka tādas saistības uzņēmusies Amerika.
"Mēs joprojām vēlamies uzturēt mieru un drošību Taivānas šaurumā un esam apņēmušies panākt, lai tā status quo netiktu mainīts vienpusējā kārtībā," piebilda Baidens.
Savukārt, Ķīnas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Vans Venbiņs brīfingā paziņoja, ka Pekina ir ļoti neapmierināta un "izsaka apņēmīgu protestu ASV paziņojuma kontekstā". Viņš uzsvēra, ka Taivāna ir Ķīnas neatņemama daļa un valsts sper "apņēmīgus soļus savas suverenitātes un drošības interešu aizsardzībai".
Vans Veņbins aicināja Vašingtonu ievērot "vienotās Ķīnas principu", kā arī Ķīnas un ASV kopīgos komunikē, pildīt savas saistības – neatbalstīt Taivānas neatkarību. ASV valdībai nāktos piesardzīgāk izraudzīties vārdus un darbības Taivānas jautājumā un nesūtīt kļūdainus signālus separātiskajiem spēkiem Taivānā, piebilda diplomāts.
Президент США Джо Байден в Вашингтоне  - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Politika
Mediji konstatējuši, ka ASV nonākušas Ukrainas verdzībā
Aizvadītajā nedēļā Ķīnas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas Ārlietu komisijas kancelejas vadītājs Jans Czeči tālruņa sarunā ar ASV prezidenta padomnieku nacionālās drošības jautājumos Džeiku Sallivanu konstatēja, ka Vašingtona pēdējā laikā pieļāvusi vairākas "kļūdainas darbības un izteikumus", iejaucoties valsts iekšējās lietās.
Ķīnas centrālās valdības un Taivānas oficiālās attiecības pārtrūka 1949. gadā, kad Gomindana spēki ar Čanu Kaiši priekšgalā, cietuši sakāvi pilsoņu karā, pārcēlās uz salu. Pekina neatzīst Taivānas suverenitāti un negatīvi vērtē citu valstu kontaktus ar Taivānu – valdība pieprasa ievērot "vienotās Ķīnas politiku". Tā paredz, ka Taivāna ir Ķīnas teritorijas neatņemama daļa, bet ĶTR valdība – vienīgā likumīgā Ķīnas valdība.
Ziņu lente
0