Viedoklis

"Kā no ķēdes norāvušies". Ko ukraiņu artilēristi sarīkojuši Donbasā

© Sputnik / Виктор Антонюк / Pāriet pie mediju bankasАртиллеристы ведут огонь по позициям ВСУ из 122-мм гаубицы Д-30 в Луганской области
Артиллеристы ведут огонь по позициям ВСУ из 122-мм гаубицы Д-30 в Луганской области - Sputnik Latvija, 1920, 23.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraiņu kareivji pēdējās dienās aizvien biežāk apšauda Donbasa pilsētas. Izmanto gan artilēriju, gan reaktīvās sistēmas. Civiliedzīvotāju vidū ir bojāgājušie un ievainotie, arī bērni.
Jo tuvāka ir "Donbasa lielā katla" noslēgšana, ko zvērīgāki ir Ukrainas artilēristi. Par notikumiem karadarbības zonā portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Terora taktika

Ukrainas armija atsāka Doņeckas apšaudes 11. maijā agri no rīta. Vispirms – Jasinovatuju uz ziemeļiem no Doņeckas. Daudzcietusī pilsēta saņēma vairāk nekā desmit reaktīvos šāviņus no RZUS "Grad". Pēc tam – artilērijas apšaude ar 122 mm kalibru Aleksandrovkas ciemā. Pēc tam šāviņi sagrāva vairākas mājas Mihailovkā un Panteļeimonovkā. Tuvāk pusdienām – arī Makejevkā un Doņeckā.
Вывоз сдавшихся в плен украинских военных и боевиков с Азовстали - Sputnik Latvija, 1920, 19.05.2022
Viedoklis
Krievijas uzbrukums Donbasā: jaunās robežas un perspektīvas
Pirms tam ukraiņu spēki apšaudīja DTR galvaspilsētu ar kasešu šāviņiem. Gāja bojā divi vietējie, vēl pieci, arī deviņgadīgs bērns, smagi ievainoti. Ukraiņu artilēristi palaida šāviņus pa tirgu "Merkurij" Kirova rajonā, kur nav nekādu militāru objektu. Tas skaidri rāda – Kijeva izmanto terora taktiku un cenšas iebiedēt civilos.
Kopš eskalācijas sākuma 84 dienu laikā Doņeckas republikā gājuši bojā 110 civiliedzīvotāji, arī četri bērni. Ievainoti – 499 cilvēki, ieskaitot 31 bērnu. Tas viss – neskaitot Mariupoli, tur bojāgājušie vēl nav saskaitīti. Doņeckas vadība stāsta – par lielāko daļu upuru civilo vidū atbildīgi ukraiņu artilēristi.
© Sputnik / Сергей Аверин / Pāriet pie mediju bankasApšaudes sekas Doņeckā
Последствия обстрела в Донецке - Sputnik Latvija, 1920, 23.05.2022
Apšaudes sekas Doņeckā
Apšaudes sekas Doņeckā
"Mūs īpasi agrūtina 25. atsevišķās izpletņlēcēju desanta brigādes artilērija, kas sēž Avdejevkā, un 56. atsevišķā motorizētā brigāde, kas ieņem pozīcijas uz rietumiem no Doņeckas, Pesku pilsētā, - stāsta Doņeckas armijas virsnieks "Kļims" – Tiešā uzbrukumā mēs doties nevaram – astoņu gadu laikā UBS labi nocietinājušies tajā rajonā. Lielgabalus uzreiz pēc apšaudes ievelk slēptuvēs, tāpēc tos ir grūti likvidēt ar kontrbateriju uguni. Tiesa, viņi cieš zaudējumus. Piedevām mums ļoti palīdz Krievijas aviācija."

Rietumu artilērija

Patiešām, Krievijas GKS nopietni paplucinājuši Ukrainas artilēriju. AM dati liecina, ka no 24. februāra aviācija likvidējusi 1455 lielgabalus un 360 RZUS iekārtas. Bez tam UBS trūkst šāviņu – lielu skaitu munīcijas noliktavu sekmīgi likvidējuši precīzie šāviņi. Dažas, piemēram, lielākais arsenāls valstī – Balakleja – pārgājušas Krievijas armijas ziņā.
Солдаты ВСУ на бронетранспортере в окрестностях Киева, Украина  - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Viedoklis
"Krieviem tur jāiestrēgst." Kā ASV uzkarsē konfliktu Ukrainā
Tiesa, Rietumi audzē NATO parauga artilērijas sistēmu un munīcijas piegādes. Amerikāņi jau nodevuši UBS apmēram 90 haubices M777 (155 mm kalibrs) un apmācījuši aptuveni 300 ukraiņu kareivjus rīkoties ar tām. Tādu pašu tehniku plāno nosūtīt Kanāda un Austrālija. Vācija un Nīderlande nodos Kijevai 12 artilērijas pašgājējiekārtas PZH-2000. Valda uzskats, ka tās ir vienas no labākajām pasaulē. Itālija piešķirs API M109.
Artilērijas sistēmas spēj izmantot visu 155 mm šāviņu nomenklatūru, ko izmanto NATO valstis. Bīstamākie ir vadāmie reaktīvie lādiņi "M982 Excalibur". Rietumu haubices izšauj tos līdz 57 km attālumā ar iespējamu 4 metru novirzi. Pateicoties saliekamajām aerodinamiskajām konsolēm lādiņš planē pie mērķa no ballistiskās trajektorijas augstākā punkta. Īpašu precizitāti nodrošina satelītu vadības sistēma.
155-миллиметровые гаубицы M777 перед погрузкой на самолет для отправки на Украину на авиабазе Марч ВВС США в Калифорнии - Sputnik Latvija, 1920, 23.05.2022
155 mm kalibra haubices M777, ASV
Diezin vai UBS saņems lielu skaitu tādu lādiņu. Tā tomēr ir ļoti dārga rotaļlieta pat no NATO viedokļa – viens šāviens maksā apmēram 70 tūkstošus dolāru. Taču arī parastos šķembu-fugasa šāviņus šīs haubices izšauj 30 km attālumā – apmēram tāpat kā Krievijas mūsdienīgās 152 mm API "Msta S".

Konflikta kurināšana

9. maijā ASV prezidents Džo Baidens parakstīja likumu par lendlīzi Ukrainai. Abu Kongresa palātu apstiprinātais dokuments vienkāršos militāro palīdzību Kijevai, kā arī paplašinās iekārtu un tehnikas nomenklatūru, ko Vašingtona gatava piešķirt. Taču daudzi eksperti uzskata: tas nedāvās uzvaru Kijevai.
Дым над заводом Азовсталь в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2022
Viedoklis
Krievijas uzbrukuma īpatnības Donbasā un Zaporožjē
"Likums par lendlīzi neietekmēs konflikta iznākumu, taču ietekmēs tā ilgumu, - uzskata Krievijas Starptautisko lietu padomes eksperts Prohors Tebins. – Baidena administrācijai, tāpat kā visai Rietumu pasaulei, ir izdevīgi vilkt laiku garumā savu pozīciju stiprināšanai un Krievijas vājinašanai. Militārais atbalsts Ukrainai kalpo šim mērķim: Kijeva, izmantojot rietumvalstu palīdzību, kļūs vēl atkarīgāka no tām."
No otras puses, arī Maskava nedomā sēdēt, rokas klēpī salikusi, un novērot, kā Rietumu ieroči nebeidzamā plūsmā tek uz austrumiem. Krievijas GKS jau vērsuši triecienus pa Ukrainas dzelzceļu vilkmes apakšstacijām, izsitot no ierindas garus dzelzceļa iecirkņus. Pie tam tiek veikti pasākumi ar mērķi likvidēt stratēģiski svarīgus tiltus. Protams, diezin vai izdosies pilnībā pārtraukt piegādes, tomēr lauvas tiesa nāvējošo dzelžu līdz frontei netiks.
Брошенная Вооруженными силами Украины военная техника в Херсонской области - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2022
Viedoklis
"Uzbrukuma" antikvariāta piegādes Kijevai: karš visu piedos
Ziņu lente
0