Pasaulē

Pirmie gūstekņi no "Azovstaļ": kara noziedznieki stāsies tiesas priekšā

© Sputnik / Пресс-служба Минобороны РФ / Pāriet pie mediju bankasСдача в плен украинских военных и боевиков с "Азовстали" в Мариуполе
Сдача в плен украинских военных и боевиков с Азовстали в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 18.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rūpnīcas "Azovstaļ" teritorijā bloķēto Ukrainas armijas kaujinieku padošānās gūstā un militāro mērķu "kalibrēšana": Krievija turpina speciālo operāciju Ukrainā.
RĪGA, 18. maijs - Sputnik. Kombinātā "Azovstaļ" Mariupolē gūstā padevusies bataljona "Azov"* kaujinieku un ukraiņu kareivju pirmā partija. Krievijas Bruņotie spēki metodiski turpina likvidēt militāros mērķus Ukrainā.

Gūstekņi

Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis ģenerālmajors Igors Konašenkovs pastāstīja, ka diennakts laikā 265 cilvēki no "Azovstaļ" teritorijā bloķētā grupējuma nolikuši ieročus un padevušies gūstā. Viņu vidū ir 51 ievainots cilvēks smagā stāvoklī.
"Visi, kam nepieciešama medicīniskā palīdzība, nogādāti ārstēšanai Novoazovskas pilsētā Doņeckas Tautas Republikā," precizēja Konašenkovs.
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pastāstīja, ka Maskava ir gatava arī turpmāk risināt humanitāros uzdevumus Ukrainā, kā tas paveikts, izvedot ievainotos no "Azovstaļ".
"Pateicoties mūsu karavīriem, viņu iniciatīvai uz vietas, izdevies izvest simtiem ievainoto no "Azovstaļ", un tie ir principi, uz kā balstās Krievijas armijas darbības," ministrs teica Krievijas biedrības "Zināšanas" III izglītojošā maratona gaitā.
Speciālā bataljona Azov brīvprātīgie Kijevā - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2022
Viedoklis
"Jutās kā saimnieki": ko azovieši sastrādājuši Mariupolē
Iepriekš Krievijas AM paziņoja, ka vienošanās par ievainoto izvešanu panākta pārrunu gaitā ar "Azovstaļ" bloķētajiem kareivjiem. Krievija noteica klusuma režīmu un atvēra humanitāro koridoru.
Krievijas Valsts dome uzsvēra: no "Azovstaļ" izvesto ukraiņu kara noziedznieku apmaiņa nav pieļaujama, un politiķi plāno pieņemt atbilstošu dokumentu.
"Nav pieļaujama nacistisko noziedznieku apmaiņa. Tie ir kara noziedznieki, un mums jādara viss iespējamais, lai viņi stātos tiesas priekšā," plenārsēdē paziņoja KF parlamenta apakšpalātas spīkeris Vjačeslavs Volodins.
Viņš pievērsa uzmanību faktam, ka Krievija dara visu iespējamo gūstekņu ārstēšanai un apietas humāni, atšķirībā no Ukrainas, kas rīkojas cietsirdīgi un spīdzina gūstā nonākušos Krievijas karavīrus.
Книга Гитлера Mein Kampf найдена в Мариуполе на базе националистов Азова - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2022
Video
"Azoviešu" bāzē Mariupolē atrasta Hitlera grāmata

Nenogurstoša "kalibrēšana"

Konašenkovs pastāstīja, ka flote, aviācija un sauszemes spēki turpina triecienus pret militārajiem mērķiem Ukrainā ar lielā darbības rādiusa precīzajām raķetēm. Piemēram, "Kalibr" zalve Ļvovas apgabalā likvidēja Ukrainas rezerves formējumus un rietumvalstu bruņojumu.
"Bez tam ar lielā darbības rādiusa gaisa un sauszemes bāzes precīzajām raķetēm likvidētas pretinieka rezerves, kas noslēdza militārās mijiedarbības apmācības sagatavošanas centru teritorijā Ahtirkas (Sumu apgabals) un Desnas (Čerņigovas apgabals) apdzīvoto vietu rajonā," norādīja ģenerālis.
Apšaudē nonākuši divi armijas vadības punkti, sakaru mezgls un divas bruņojuma un munīcijas noliktavas DTR teritorijā. "Triecienu rezultātā likvidēti vairāk nekā 470 nacionālisti, no ierindas izsistas 68 kara tehnikas vienības," informēja Konašenkovs.
Вид на территорию завода Азовсталь в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 24.04.2022
Viedoklis
Ne muša cauri netiks: tuneļu karš rūpnīcā Mariupolē nebūs ilgs
Viņš piebilda, ka Harkovas apgabalā likvidēta vilkmes apakšstacija, kas nodrošināja ASV un to sabiedroto nodotās tehnikas nogādi karadarbības teātrī Donbasā.
Uzdevumus Ukrainas demilitarizācijai sekmīgi pilda arī Krievijas operatīvi taktiskā un armijas aviācija – likvidēti deviņi vadības punkti, trīs munīcijas noliktavas, apšaudīti 93 UBS dzīvā spēka un kara tehnikas koncentrācijas rajoni Nikolajevas apgabalā.
Neatpaliek arī raķešu un artilērijas spēki – apšaudēs likvidēti seši vadības punkti, 224 UBS dzīvā spēka un kara tehnikas koncentrācijas rajoni, 12 artilērijas un mīnmetēju baterijas pozīcijās. Četras RZUS baterijas BM-21 "Grad" un divas pretinieka RLS. Pretgaisa aizsardzības spēki likvidējuši 23 ukraiņu dronus Harkovas apgabalā un DTR teritorijā, kā arī pārtvēruši 18 reaktīvos RZUS "Smerch" lādiņus Hersonas apgabalā (desmit no tiem bija tēmēti pret Hersonu). Konašenkovs uzsvēra, ka UBS ar nodomu apšaudīja pilsētas mierīgos iedzīvotājus, atriebjoties par Krievijai sniegto atbalstu.
* Pret grupējuma dalībniekiem Krievijā ierosināta krimināllieta
Раненный старик рассказал о зверствах националистов в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2022
Video
Izmocītam sirmgalvim izdevās izbēgt no "Azov" nacionālistiem Mariupolē
Ziņu lente
0