Baltijā

Krievija izstājas no divām starptautiskajām Baltijas reģiona organizācijām

© Sputnik / Антон Денисов / Pāriet pie mediju bankasЗдание Министерства иностранных дел РФ в Москве, архивное фото
Здание Министерства иностранных дел РФ в Москве, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 18.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lēmums pieņemts atbildei uz Maskavai naidīgajiem soļiem, uzsvēra Krievijas Ārlietu ministrija
RĪGA, 18. maijs – Sputnik. Krievija pamet Baltijas jūras valstu padomi (BJVP) un Baltijas jūras parlamentu konferenci (BJPK).
Krievijas darbība BJVP tika apturēta marta sākumā, ņemot vērā krīzi Ukrainā. Padomes dalībvalstis vienojās atstādināt Krieviju no padomes sēdēm, darba un projektiem, kā arī struktūrām. Atzīmēts, ka atstādināšanas termiņš beigsies, kad atkal būšot iespējama sadarbība, balstoties uz starptautisko tiesību pamatprincipiem.
Солдаты американской армии у десантной машины M2 Bradley - Sputnik Latvija, 1920, 26.04.2022
Latvijā
NATO bataljona pastiprināšana Latvijai izmaksās dārgi
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs informēja BJVP par Krievijas izstāšanos no organizācijas.
Ārlietu resors uzsvēra, ka Lēmums pieņemts atbildei uz Maskavai naidīgajiem soļiem.
"Situācija Baltijas jūras valstu padomē degradē. NATO un Eiropas Savienības valstis BJVP sastāvā atteikušās no līdztiesīga dialoga un principiem, uz kuru pamata tapusi šī reģionālā struktūra Baltijā, un konsekventi pārvērš to par Krievijai naidīgas politikas instrumentu," atzīmēja diplomāti.
Krievijas ĀM apliecināja, ka darbības pārtraukums padomē neietekmēs Krievijas klātbūtni Baltijas reģionā.
"Mēģinājumi izspiest mūsu valsti no Baltijas ir lemti neveiksmei," norādīja resors un piezīmēja – Krievija turpinās darbu ar atbildīgiem partneriem svarīgākajios reģiona attīstības jautājumos.
Политолог из Прибалтики рассказал, как власти пилят миллиарды на российской угрозе - Sputnik Latvija, 1920, 25.04.2022
Video
Marats Kasems: kā Baltijas valstu valdības zāģē miljardus uz "Krievijas draudu" rēķina
Krievijas Valsts domes padome iepriekš pieņēma lēmumu par valsts izstāšanos no Baltijas jūras parlamentu konferences. Valsts domes priekšsēdētājs Vjačeslavs Volodins paziņoja: atbildība par parlamentu attiecību saraušanu jāuzņemas tiem, kas "grauj konferences pamatprincipus un izmanto to uzbrukumiem Krievijai".
Politiķis atgādinaja, ka ar lielāko daļu konferences pastāvīgo locekļu (Vācija, Dānija, Islande, Latvija, Lietuva, Norvēģija, Polija, Somija, Zviedrija un Igaunija) šobrīd dialogs nenotiek ne parlamentu starpā, ne pašas konferences formātā.
"Baltijas jūras parlamentu konference ir pārtraukusi reālo sadarbību, dalībvalstis aizmirsušas savu pilsoņu intereses. Rezultātā tālāka mijiedarbība BJPK ietvaros zaudē jebkādu jēgu," uzsvēra Volodins.
24. februārī Krievija sāka speciālo operāciju Ukrainas demilitarizācijai un denacifikācijai. Pēc tam rietumvalstis izsludināja plašus ierobežojošos pasākumus pret Krieviju, vispirms – banku sektorā un augsti tehnoloģiskas produkcijas jomā. Daudzi zīmoli paziņoja, ka pārtrauc darbu valstī.
Kremlis konstatēja, ka tas ir ekonomiskais karš, kam līdzīgs vēl nav redzēts. Taču valdība uzsvēra, ka bija gatava tamlīdzīgam scenārijam.
Iepriekš vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paziņoja: līdz ar Zviedrijas un Somijas iestāšanos NATO Baltija kļūšot par Ziemeļatlantijas alianses jūru.
Здание Министерства иностранных дел РФ и  Большой Кремлевский дворец. - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2022
Politika
Krievija brīdināja par militāri tehnisku atbildi uz Somijas iestāšanos NATO
Ziņu lente
0