Latvijā

Saeima "atbrīvo" valsti no līgumiem ar Krieviju, bet atstāj vietu manevram

CC BY-SA 2.0 / Ernests Dinka, Saeimas Kanceleja / 22.decembra Saeimas ārkārtas sēdeГолосование в сейме Латвии
Голосование в сейме Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 10.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā iecerēts apturēt ekonomiskās attiecības ar Krieviju. Īpašas uzmanības vērts ir vārds "apturēt", kas atstāj vietu atpakaļgaitai. Jautājums tikai, vai Krievija piekritīs kaut ko atjaunot.
RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Vēsās attiecības ar austrumu kaimiņu pēc 24. februāra ir pārvērtušās par "ledainām", pareizāk sakot, no attiecībām gandrīz nekas vairs nav palicis. Kā zināms, sašaurinātas pat formālās diplomātiskās attiecības – slēgti divi KF ģenerālkonsulāti Liepājā un Daugavpilī. Maskava spēra simetriskus soļus un pārtrauca divu Latvijas konsulāro pārstāvniecību darbību, stāsta avīze "Segodņa".
Pēc tam Latvijas politiķi sākuši pārskatīt likumu un tiesisko aktu bāzi attiecībās ar Krieviju.
Власти Риги устроили выставку фотографий из Украины возле памятника Освободителям - Sputnik Latvija, 1920, 06.05.2022
Latvijā
Saeimā parādījusies jauna iniciatīva Uzvaras pieminekļa jautājumā
Saeimas Ārlietu komisija jau atbalstījusi likumprojektu par Latvijas un Krievijas protokola par LR dzīvojošo KF kara pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību 13. pantu. Runa ir par 13. panta daļu, kurā atrunāta memoriālo būvju un pieminekļu aizsardzība. Tas ļaus Lavijai sākt Uzvaras pieminekļa nojaukšanas procesu.
Tāpat Ārlietu komisija nolēmusi pārskatīt līgumus ar Krieviju, kas skar abu valstu ekonomisko sadarbību. Jau tuvākajā laikā komisija sagatavos likumprojektu, kas paredz apturēt vienošanos ar Krieviju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem.
Komisija nosūtīs vēstuli Ministru kabinetam ar aicinājumu apturēt vēl piecus līgumus ar Krieviju un denonsēt vienu līgumu. Pagaidām nav saņemta informācija, par kādiem tieši līgumiem ir runa.
Здание эстонского парламента в Таллине - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2022
Baltijā
Igaunijā izskanējis ierosinājums lauzt robežlīgumu ar Krieviju
Varam pieņemt, ka komisija ierosinās sagatavot likumprojektu, kas apturēs, piemēram, vienošanos tūrisma nozarē – kāds nu tagad tūrisms, ja Latvija jau kopš 27. februāra neizsniedz vīzas KF pilsoņiem.
Turklāt apturēta arī gaisa un dzelzceļa pasažieru satiksme. Tātad, iespējams, tiks apturēts arī līgums transporta nozarē.
Spriežot pēc visa, Latvija var apturēt arī 2006. gadā noslēgto ekonomiskās sadarbības līgumu. Ņemot vērā sankciju karu un Latvijas banku lēmumu pārtraukt naudas pārskaitījumus uz Krieviju, ekonomiskā sadarbība faktiski kļuvusi neiespējama.
Acīmredzot, var droši iesaldēt arī vienošanos par starpvaldību komisijas dibināšanu – tā faktiski pārtraukusi darbu pēc referenduma Krimā, proti, no 2014. gada.
Uzsvērsim: pārsvarā tomēr runa ir par līgumu darbības apturēšanu, nevis par laušanu.
Вентиль на газопроводе - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2022
Latvijā
Krievijas gāze padara trakus politiķus
Ziņu lente
0