Pasaulē

Lukašenko aicina Rietumus paieties soli pretim "sliktajam" Putinam

© Sputnik / Павел Бедняков / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Беларуси Александр Лукашенко
Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 10.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas un Ukrainas konflikts ir jāpārtrauc, kamēr tas nav pacēlies kvalitatīvi jaunā līmenī, uzskata Baltkrievijas prezidents.
RĪGA, 10. maijs – Sputnik. Patlaban ir svarīgi pārtraukt karadarbību Ukrainā, nevis noskaidrot, kam šajā situācijā ir taisnība. Šādu viedokli intervijā ziņu aģentūrai "Associated Press" pauda Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, vēsta Sputnik Baltkrievija.
Lukašenko atklāja, ka informāciju par notiekošo saņem ne tikai no kolēģa – Krievijas prezidenta Vladimira Putina: "Dažkārt es redzu vairāk nekā viņš, jo karš notiek aiz manas sētas."
Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 03.05.2022
Baltijā
Lukašenko paskaidroja, kāpēc Lietuva un Latvija nelaiž pilsoņus uz Baltkrieviju
Baltkrievijas līderis ir pārliecināts, ka pats galvenais ir apturēt karadarbību, lai vairs neietu bojā cilvēki abās pusēs.
"Jautājums nav par to, kam taisnība, kam – ne. Vajag pārtraukt karu. Pēc tam tiksim skaidrībā, kam taisnība," viņš uzsvēra.
Pie tam Baltkrievijas līderis pievērsa uzmanību tam, ka situāciju var atrisināt Vašingtona un Londona, nevis Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis.

Soli pretī

"Gribētos, lai Rietumi sadzirdētu. Sliktais Putins, labais Putins, Krievija rīkojusies pareizi, rīkojusies nepareizi... Atkārtošu: šis jautājums nav jāapspriež tagad! Tagad vajag apturēt karu! Pēc tam tiksim skaidrībā. Paejieties to solīti pretī "sliktajam" Putinam, speriet šo soli," aicinaja Baltkrievijas prezidents.
Viņš uzsvēra, ka pastāvīgi uzstāj: karš nav vajadzīgs, baltkrievi, un arī viņš līdz ar citiem nevēlas karu.
Pie tam Aleksandrs Lukašenko atzīmēja: ja konfliktu Ukrainā pārtraukt neizdosies, tas var pāiet jaunā līmenī, un tad būs vēl grūtāt to apturēt.
Президент РФ Владимир Путин и президент Беларуси Александр Лукашенко на пресс-конференции на космодроме Восточный - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2022
Krievijā
Krievija un Baltkrievija būvēs savu dzīvi pašas: prezidenti pavēruši "iespēju logu"

NATO ir ievilkta Ukrainas konfliktā

Baltkrievijas līderis pievērsa uzmanību tam, ka alianses valstis stāsta: tās nevēlas iesaistīties karā.
"Jūs jau esat tajā ievilkti. Jūs man kaut ko pārmetat, saucot par agresoru kopā ar Putinu, līdzagresoru, bet jūs tur jau sen esat agresori," teica Lukašenko.
Viņš atzīmēja, ka Ukrainai vairs nelīdzēs nekādas bruņojuma piegādes un Vašingtonai tas ir zināms. ukraiņi vienkārši neprot karot ar šiem ieročiem.
"Krievijai ir lemta uzvara, lai kādas būtu grūtības. Tāpēc vajag apstāties un vienoties. Tagad tas ir iespējams, kamēr konflikts nav pārgājis kvalitatīvi jaunāl stadijā," teica Baltkrievijas līderis.

Aizsargāt Ukrainu

Republikas vadītājs pieļāva, ka baltkrieviem, krieviem un ukraiņiem nāksies aizsargāt Ukrainas vienotību, jo daži darboņi Eiropā jau asina zobenus un saskata valsts rietumus Polijas sastāvā.
"Manās acīs Ukrainas sairšana un vienotības, neatkarības zudums nav pieņemams. Un es darīšu visu, lai Ukraina saglabātu savas robežas," viņš secināja.
Krievijas bruņoto spēku militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2022
Viedoklis
"Šoks un šausmas" Ukrainā, NATO šņuksti un pukstēšana. Kas notiks tālāk?

Konflikts ieildzis

"Atklāti sakot, nedomāju, ka tas ievilksies garumā. Vladimirs Putins to nosauca par militāru specoperāciju, nepieteica karu. Tāpēc, ka viņa un karavīru mērķis nebija okupēt Ukrainu un nospiest uz ceļiem," atzina Lukašenko.
"Pēc pirmā konflikta, ja atceraties, pēc Krimas, pirmā sadursme, Luganska, Doņeckas un tā tālāk, Krievija nebija īpaši iesaistīta šajā konfliktā, bet toreiz nekas nenotika. Un Putinam ieteica – tas notika manu acu priekšā, - aiziet līdz Piedņestrai no Doņeckas un paņemt visus Ukrainas dienvidus, nogriezt no jūras, par ko viņi tagad karo. Putins teica: nē, tam es nevaru piekrist," atcerējās Lukašenko.
Viņš uzsvēra, ka Vladimirs Putins "ļoti viegli" varēja izšķirties par konflikta eskalāciju gan 2014., gan 2015. gadā. "Es to pieredzēju," piebilda Lukašenko.
Tomēr, pēc viņa domām, Putins neplānoja un nevēlas okupēt Ukrainu.
"Viens no iemesliem – nesaraut Ukrainu gabalos. Lai tur atsevišķos Ukrainas rajonos nebūtu amerikāņu, poļu, rumāņu un tā tālāk," atklāja prezidents.
Viņš uzsvēra: Vladimirs Putins vēlas redzēt "draudzīgu, veselu Ukrainu", un šajā ziņā Baltkrievijas prezidents viņu atbalsta.
"Tāpēc, godīgi sakot, nedomāju, ka šī operācija tā ievilksies. Tomēr neesmu tā iedziļinājies problēmā, lai varētu teikt, vai viņiem, Krievijai, tur viss notiek pēc plāna, kā viņi stāsta, tā, kā es to izjūtu. Vēlreiz uzsveru – es jūtu, ka operācija ir ievilkusies. Taču tas ir mans viedoklis, ņemot vērā faktus, kas ir manā rīcībā," piezīmēja Aleksandrs Lukašenko.
Ziņu lente
0