Pasaulē

EDSO darbinieks Donbasā atzinās: viņš nodevis datus ārvalstu specdienestiem

© Sputnik / Sergey MelkonovОрганизация по безопасности и сотрудничеству в Европе
Организация по безопасности и сотрудничеству в Европе - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvien lielāks skaits faktu liecina: EDSO misija Donbasā spiegojusi par labu ārvalstu specdienestiem un Ukrainas karavīriem.
RĪGA, 27. aprīlis - Sputnik. Luganskas Tautas Republikā aizturētais EDSO darbinieks atzina, ka nodevis slepenas militārās ziņas ārvalstu specdienestu pārstāvjiem.
LTR Valsts drošības ministrija informēja, ka republikas iedzīvotājs no EDSO personāla vidus aizturēts aizdomās par valsts nodevību. Atbilstošās krimināllietas izmeklēšanas ietvaros aizturētais atzinies.
Флаги у штаб-квартиры ОБСЕ в Вене - Sputnik Latvija, 1920, 14.04.2022
Pasaulē
"Anekdotiska situācija". Kāpēc EDSO misiju lūdz pamest Doņeckas republiku
"Noskaidrojies, ka EDSO darbinieks Mihails Petrovs, kaitējot Luganskas Tautas Republikas drošībai, nodevis slepenas militārās ziņas ārvalstu specdienestu pārstāvjiem," norādīja VDM.

Netīri paņēmieni

Aizvadītās nedēļas sākumā Krievijas pastāvīgā pārstāvja ANO pirmais vietnieks Dmitrijs Poļanskis paziņoja, ka EDSO Speciālās monitoringa misijas (SMM) darbinieki Donbasa teritorijā spiegojuši Kijevas interesēs.
"Par to, kādas negodīgas metodes jūs esat gatavi izmantot, lai būvētu tā saucamo uz noteikumiem balstīto pasaules kārtību, vēlreiz pārliecinājāmies, kad atradām pierādījumus, kas liecina: EDSO SMM Ukrainā nevis novēroja un fiksēja uguns pārtraukšanas režīma pārkāpumus, bet gan vienkārši spiegoja Kijevas labā, nododot Ukrainas karavīriem datus no novērošanas kamerām uguns koriģēšanai," teica Poļanskis, vēršoties pie Rietumu kolēģiem ANO Drošības padomē.
Diplomāts atzīmēja, ka šo ārkārtīgi nepatīkamo faktu apliecinošu pierādījumu apkopošana turpinās.
Turklāt, norādīja Poļanskis, konstatēts, ka ukraiņu nacionālisti izmantojuši astoņas EDSO SMM automašīnas, turklāt organizācija centusies noklusēt šo informāciju līdz pēdējam, kav viena no mašīnām tika atrasta ar karadarbības pēdām.

Vispārēja diskreditācija?

Iepriekš Doņeckas Tautas Republikas spēki atrada EDSO kameru kontrolei paredzētus tehniskos līdzekļus un klēpjdatorus uz Ukrainas armijas un DTR bruņoto spēku saskarsmes līnijas. Ukrainas spēki izmantoja kameras, lai koriģētu artilērijas un aviācijas uguni pret DTR Tautas milicijas pozīcijām, kā arī republikas bruņoto spēku personālsastāva un militārās tehnikas kustības kontrolēšanai.
Автомобиль специальной мониторинговой миссии ОБСЕ покидает территорию Донецкой народной республики. Все 43 автомобиля СММ ОБСЕ выдвинулись из Донецка в сторону границы РФ - Sputnik Latvija, 1920, 19.04.2022
Pasaulē
EDSO ofisā Luganskā atrasts serveris slepenu datu noraidīšanai
DTR ierosināja krimināllietu par faktu, ka ar EDSO kameru palīdzību tiek fiksēta DTR spēku dislokācija, rūpniecības bāzes, kā arī citiem faktiem, kam ir nozīme tālākai informācijas nodošanai.
Krievijas ĀM pieprasīja EDSO vadības informāciju par misijas iekārtu pielietojumu DTR un LTR teritorijā. Resora oficiālā pārstāve Marija Zaharova konstatēja: ja patiešām apstiprināsies informācija par to, ka EDSO SMM dati izmantoti Ukrainas BS artilērijas uguns koriģēšanai, tas pilnībā diskreditēs gan misiju, gan EDSO sekretariāta vadību.
EDSO speciālajai monitoringa misijai jāizbeidz darbība Doņeckas Tautas Republikā līdz 30. aprīlim, informēja DTR Ārlietu ministrijas vadītāja Nataļja Ņikonorova.
"Misijas darbība nevar turpināties Republikas teritorijā, jo arī politiskā realitāte ir mainījusies – Minskas protokoli vairs nav aktuāli, un mainījusies tiesiskā realitāte, pateicoties tam, ka Krievija oficiāli atzinusi DTR," teikts diplomātes paziņojumā.
Постоянный представитель России при ОБСЕ Александр Лукашевич - Sputnik Latvija, 1920, 04.03.2022
Krievijā
Agresīva Rietumu uzvedība

Krievijas specoperācija Ukrainā

24. februārī Krievija sāka speciālu militāro operāciju Ukrainā. Valsts prezidents Vladimirs Putins paskaidroja, ka tā sākta ar mērķi aizsargāt cilvēkus, kuri astoņus gadus saskaras ar Kijevas režīma ņirgāšanos un genocīdu. Viņš uzsvēra, ka šiem nolūkiem plānota Ukrainas demilitarizācija un denacifikācija, nepieciešams tiesāt visus kara noziedzniekus, kuri atbildīgi par asiņainajiem noziegumiem pret Donbasa mierīgajiem iedzīvotājiem.
Speciālās operācijas ietvaros Ukrainā Krievijas spēki izmanto precīzo bruņojumu, turklāt vērš to vienīgi pret militāro infrastruktūru un armiju. Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu konstatēja, ka mēnesi pēc specoperācijas sākuma pirmā posma pamata uzdevumi ir izpildīti, Ukrainas militārais potenciāls būtiski samazināts. Ar Krievijas karavīru atbalstu uzbrukumu turpina Doņeckas un Luganskas tautas republiku grupējumi. Armijas ģenerālis piezīmēja, ka tas ļauj pievērst lielāko uzmanību operācijas galveno mērķu sasniegšanai – Donbasa atbrīvošanai.
Ziņu lente
0