Viedoklis

"Sarmat" – Krievijas augstā, neatvairāmā hiperskaņas dvēsele

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Pāriet pie mediju bankasДежурный боевой пост РВСН
Дежурный боевой пост РВСН - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunās starpkontinentālās ballistiskās raķetes "Sarmat" valsts izmēģinājumu veiksmīgais sākums apstiprina Krievijas līdera vietu mūsdienīgā bruņojuma jomā.
Izmēģinājumi nodemonstrējuši starptautiskās drošības stiprināšanas jaunās iespējas un vēlreiz apliecinājuši NATO bloka bezjēdzību.
20. aprīlī no Pļeseckas kosmodroma sekmīgi palaistajaunā smagā SBR "Sarmat", kas nogādāja mācību blokus līdz Kuras poligonam Kamčatkas pussalā – 5700 km attālumā no starta vietas. Visos lidojuma posmos aprēķini apstiprinājušies. Jaunās raķetes valsts izņēmumi tiks noslēgti līdz rudenim, pēc tam sāksies sērijveida piegādes stratēģiskajos raķešu spēkos, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Pirmo pulku ar SBR "Sarmat" (šahtas modifikācijā) sāks kaujas dežūru Krasnojarskas raķešu vienībā 2022. gada beigās.
Spēcīgākā raķete pasaulē ar darbības rādiusu līdz 18 000 km ir leģendārās SBR "Vojevoda" (NATO klasifikācijā – "Satana") teicams pēctecis. Tā spēj sasniegt pretinieku pāri Ziemeļpolam vai Dienvidpolam. Spēj nest 10 tonnas lietderīgās kravas – desmit paštēmējošos blokus, katru - ar 800 kilotonnu jaudu trotila ekvivalentā. Ar vienu raķeti pietiek, lai garantēti likvidētu pretinieka dzīvo spēku un militāro tehniku aptuveni 700 tūkstošu kvadātkilometru platībā (apmēram viens Teksasas štats, pusotra Francija vai trīs Lielbritānijas).
Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2022
Krievijā
"Dāvana NATO": Krievijā pirmo reizi palaista jaunā starpkontinentālā raķete
Būtiski paplašināts SBR militārā ekipējuma diapazons no bloku skaita un tipa viedokļa, ieskaitot planējošos hiperskaņas blokus. "Sarmat" spēj pārvarēt jebkuras esošās un perspektīvās PRA sistēmas, garantēti likvidēt mērķus jebkurā vietā uz Zemes. Un būtiski palielina Krievijas stratēģisko kodolspēku varenību.
"Sarmat" ir Krievijas nenotveramā, neatvairāmā, augstā dvēsele, "partneriem" nepārvarama tehnoloģiskā virsotne. Grūti pārvērtēt jaunās starpkontinentālās raķetes sekmīgo izmēģinājumu militāri politisko nozīmi. Krievijas prezidents Vladimirs Putins atzīmēja, ka "Sarmat" vēl ilgi nebūs analogu pasaulē, tā liks padomāt tiem, kuri tumsonīgas agresīvās retorikas karstumā cenšas draudēt musu valstij.
Pretēji leģendai par amerikāņu "izcilību", Rietumu dezinformācijas plūsmām un mēģinājumiem dēmonizēt Krieviju, SBR "Sarmat" starts liek "partneriem" atgriezties daudzpolārās pasaules tehnoloģiskajā un ģeopolitiskajā realitātē – atpalicēju vietā, ko viņiem piešķīrusi vēsture.
Salīdzinājumam: amerikāņu SBGR Minuteman III, pati vecākā pasaulē (kalpo vairāk nekā 50 gadus), ir vieglāka, tās darbības rādiuss – apmēram 10 tūkstoši kilometru, un pat pēc modernizācijas nesasniedz Krievijas "Vojevoda" (kalpo vairāk nekā 30 gadus) tehnoloģisko līmeni. SBR Minuteman III virszemes arsenāla gaidāmā nomaiņa izmaksās 264 miljardus dolāru, un tā nebūt nav Pentagona prioritāte.
Amerikāņu stratēģiskais projekts "Ground Based Strategic Deterrent" ir izstrādes posmā, un ar "Sarmat" konkurēt nespēj. ASV neizdodas atrisināt hiperskaņas problēmu, bet to sabiedrotie – Lielbritānija un Francija – pilnībā atteikušies no sauszemes bāzes stratēģiskajām raķetēm par labu SBR zemūdenēs.
В авангарде обороны: как новейшее российское вооружение поможет восстановить ядерный паритет - Sputnik Latvija, 1920, 15.11.2019
Viedoklis
Hiperskaņas bloks "Avangard" stājas kaujas dežūrā

Pati pilnība

Amerikāņu "vectētiņš Minitmens" neiztur salīdzinājumu ar Krievijas spēcīgo "Sarmat". Pareizāk būtu salīdzinātamerikāņiem neaizsniedzamo "Sarmat" un "Vojevoda" īpatnības.
Krievijas veterāns "Vojevoda" spēj nogādāt līdz 16 tūkstošu kilometru attālumā vairāk nekā 8 tonnas smagu lādiņu. Krievijas jaunajai "Sarmat" ir jauni dzinēji, šahtas un mobilā modifikācijas, tā pārvar par 2 tūkstošiem kilometru lielāku attālumu, nes gandrīz 2 tonnas smagāku kravu. Raķetes hiperskaņas planējošie bloki garantēti pārvar pretraķešu aizsardzības sistēmu, tātad dāvā stratēģisko pārspēku un garantē pretinieka objektu likvidāciju. Pie tam "Sarmat" ir ražota tikai no Krievijā izgatavotiem elementiem.
"Vojevoda" un "Sarmat" ir līdzīgas kaujas slodzes ziņā, taču publiski pieejamos avotos nav ziņu par trajektorijas ieskriešanās režīma pārvarēšanas īpatnībām un iespējām pārvarēt sistēmas Aegis, THAA u.c. Zināms, ka "Vojevoda" bloki tuvojas mērķim viltus elementu mākonī. Domājams, "Sarmat" ir labākas aizsardzības sistēmas. "Vojevoda" iespējamā novirze no mērķa – 500 metri, un jaunās SBR precizitāte noteikti nav sliktāka.
"Sarmat" principiālā atšķirība – precīza konvencionālā trieciena iespēja. Ātrumā līdz 15 Mahiem atmosfērā (apmēram 18 tūkstoši km/h) pārtveršana nav iespējama, bet bloka kinētiskā enerģija garantē "kodoltrieciena" līmeņa bojājumus bez caurvirzīgā starojuma.
"Sarmat" vajadzībām radītais hiperskaņas bloks "Avangard" iekļauts SRS Dombarovskas raķešu divīzijas bruņojumā kopš 2019. gada. SBR šahtas aplēstasar masveida kodoltrieciena risku pozīciju rajonā, tātad tās ir gandrīz neievainojamas. Krievijas stratēģiskie kodolspēki atbilst laikmeta izaicinājumiem un kļūst aizvien pilnīgāki un efektīvāki.
Танк Т-80 - Sputnik Latvija, 1920, 17.10.2020
Viedoklis
"Viņi ir tik stipri, kā vēl nekad": NATO novērtēja Krievijas armijas spēku
XXI gadsimta sākumā bija izvērstas 58 SBR R-36M2 "Vojevoda" ar četru tipu lādiņiem – diapazonā no "smagā" monobloka līdz relatīvi vieglu lādiņu "aptverei" ar jaudu līdz 800 kilotonnām. Jauno smago raķešu skaits kaujas dežūrā pēc 2022. gada ir itin viegli prognozējams. Pasaule nekļūst drošāka. Pagaidām Krievijas Aizsardzības ministrija nav ziņojusi, kāds "Sarmat" skaits ir ieplānots. Amerikāņu izlūkdienesti, pēc telekanāla CNBC ziņām, uzskata, ka to skaits noteikti nebūs mazāks par 60.
Salīdzinājumā ar Krievijas gaisa un jūras bāzes stratēģiskajām raķetēm, SBR "Sarmat" spēks ir neaizsniedzams, pateicoties lielajam darbības rādiusam, izcilajām manevrēšanas spējām un sadalošos bloku skaitam (salīdzinājumā ar patstāvīgajiem).
Amerikāņi novērtē, ka "Sarmat" ir pati izcilākā Krievijas stratēģiskajā bruņojumā, radīta kodolkara līdzekļu – visu 450 amerikāņu raķešu "Minuteman III" likvidēšanai.
Viena "Sarmat" spēj nogādāt pie mērķa 7,5 kodolmegatonnas un aizraidīt viņsaulē līdz 37 miljonus ASV pilsoņu, bet desmit raķetes likvidēs visu valsti. Līgums NEW START paredz, ka Krievijas Stratēģisko kodolspēku maksimālais slieksnis – izvērstas 700 starta iekārtas un 15500 kaujas bloki (60% SRS pastāvīgās gatavības šahtu un mobilie kompleksi). Ar triju Krievijas stratēģisko raķešu armiju un 12 raķešu divīziju spēku pietiks jebkura agresora demilitarizācijai. Rietumi ir satraukti, ASV - izmisumā – ar Krieviju iespējams karot vienīgi ar sankciju palīdzību.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0