Viedoklis

"Viņi visi paliks te, zemītē". Kas sagaida Ukrainas armiju Donbasā

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVУкраинский солдат в городе Светлодарск под Донецком, 12 марта 2022 года
Украинский солдат в городе Светлодарск под Донецком, 12 марта 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas karavīri un Doņeckas armijas vienības iztīrījušas Mariupoles nomales, padzinušas pretinieku no dzīvojamiem namiem un nobloķējuši rūpnīcā "Azovstaļ".
Tiklīdz pilsēta pāries Doņeckas kontrolē, saksies plaša operācija ar mērķi likvidēt Ukrainas grupējumu Donbasā. Par tās būtību portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Nonāks katlā

Militārās specoperācijas laikā Doņeckas Tautas Republikas armija uzbruka dienvidu virzienā – uz Mariupoli. Komandieri saprata: 60-70 tūkstošus lielā pretinieka grupējuma tiešs uzbrukums nesīs milzu zaudējumus. Cīņasspējīgākās UBS vienības atrodas uz ziemeļrietumiem un rietumiem no Doņeckas. No turienes regulāri apšauda DTR galvaspilsētu un tuvākās apdzīvotās vietas. Astoņus gadus ilgā kara laikā ukraiņu karavīri pārvērtuši savu aizsardzības līniju Donbasā par vienu lielu nocietinājumu ar betona fortifikācijām, ilgtermiņa apšaudes pozīcijām, plašu ierakumu tīklu un mīnu laukiem. Te ir vislabāk apmācītās, sagatavotās un motivētās vienības, kā arī lielākā daļa cīņasspējīgās UBS tehnikas. Kamēr grupējums var cīnīties, DTR ir apdraudēta.
Украинские военные на бронетранспортере в районе Киева, 31 марта 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2022
Viedoklis
"Necilvēki, ļaunāki par teroristiem". Ukraiņu zaldāti atkal izcēlušies
"Mēs nedomājam uzlauzt viņu aizsardzību triecienā, - pastāstīja DTR armijas virsnieks "Kļims". – Uzdevums – ielenkt ienaidnieka grupējumu. Katla vāku dienvidos aizcirtīs spēki, kas atbrīvosies pēc Mariupoles ieņemšanas. No ziemeļiem – Krievijas armijas vienības pēc Izjumas ieņemšanas. Ļoti drīz tās dosies uz Slavjansku un Kramatorsku, kurā atrodas Ukrainas spēku štābs Donbasā. Tiklīdz ziemeļu un dienvidu grupējumi savienosies, pretiniekam nebūs, kur palikt."
Republikas izlūkdienesti vēsta, ka Ukrainas vienību komandieri ne vienu vien reizi pieprasījuši Kijevas atļauju atkāpties uz rietumiem. Ģenerālštābs lūgumus noraida. Tas ir saprotams: iekārtotajās pozīcijās spēki vēl varēs visai ilgi organizēti pretoties. Bet pārgājienā Doņeckas stepēs armijas kolonnas kļūs par vieglu mērķi Krievijas aviācijai un raķetēm.
© REUTERS / Gleb GaranichUkrainas BS karavīrs
Украинский военнослужащий с британским гранатометом NLAW в Киевской области - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2022
Ukrainas BS karavīrs

Elitāras vienības

Luganskas armija atbrīvojusi jau 95% republikas teritorijas. Pretinieks palicis tikai dažās apdzīvotās vietās. Ukrainas armijas un Nacionālās gvardes galvenās vienības koncentrētas Doņeckā. Iespējams, šeit notiks visas specoperācijas izšķirošā cīņā. Republikā ir pārliecināti: Doņeckas grupējuma sakāve nodarīs nelabojamu kaitējumu un piespiedīs Kijevu kapitulēt. Patiesībā ienaidnieka liktenis ir izlemts. Ukrainas vienībām Donbasā trūkst pārtikas, ūdens, medikamentu un munīcijas. Sagādes līnijas ik dienas apšauda Krievijas aviācija.
Taču pretinieks nepadosies bez cīņas. Iepretim Gorlovkai, uz ziemeļiem no Doņeckas pozīcijas ieņem 95. desanta brigāde. Tai ir bagāta cīņu pieredze, kareivji piedalījušies arī miernešu operācijā Irākā. Tās arsenālos ir mūsdienīgākie ieroči: modernizētie tanki T-80BV, bruņumašīnas "Humwee", "Spartan", "Dozor B", bruņutransportieri BTR-ZGA, rietumvalstīs ražotie prettanku kompleksi.
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг выступает на саммите в Брюсселе  - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Pasaulē
Stoltenbergs atzina: NATO apmācījusi desmitiem tūkstošu ukraiņu kareivju
Uz dienvidiem no Gorlovkas, uz ziemeļrietumiem no Doņeckas rīkojas 25. desanta brigāde un no Avdejevkas nesodīti apšauda Doņeckas pilsētas rajonus. Ir ļoti grūti viņus no turienes patriekt, jo pozīcijas iekārtotas vietējā koksa ķīmijas rūpnīcā. Neprecīzs trieciens draud ar ekoloģisko katastrofu visam reģionam.
Uz rietumiem no Doņeckas, Peski ciemā nocietinājusies 56. motorizēto kājnieku brigāde. Tās sastāvā ir pilnvērtīgs tanku bataljons. Bet uz dienvidrietumiem no Doņeckas – 54. motorizēto kājnieku brigāde ar lielu skaitu lielkalibra artilērijas, piemēram, 152 mm pašgājējiekārtas "Akacija".
© REUTERS / IRINA RYBAKOVA/PRESS SERVICE OFUkrainas BS karavīrs
Военнослужащий ВСУ - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2022
Ukrainas BS karavīrs
Uz dienvidiem no Doņeckas, pie Dokučajevskas stāvēja 53. mehanizētā brigāde un 36. jūras kājnieku brigāde. Mariupoles uzbrukuma gaitā DTR armija to pamatīgi paplucināja, iznīcināja un atņēma lielu skaitu militārās tehnikas. Atliekas atkāpās uz Mariupoli un savienojās ar pulka "Azov" nacionālistiem. Pie tam otrajā ešelonā paliek 81. aeromobiļu brigāde, kas apmetusies Konstantinovkā un Družkovkā, DTR ziemeļrietumos.

Nekontrolējamie nacionālisti

Viss šis grupējums, kas skaitliski ievērojami pārsniedz republikas armiju, aktīvi gatavojās risināt Donbasa problēmu ar spēku. Kopš gada sākuma uz fronti tika pārvietoti papildspēki, veidoti lādiņu un degvielas krājumi, aktīvi izlūkoja pelēko zonu. Saskaņā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas informāciju, vienību militārajai saliedēšanai bija jānoslēdzas līdz 28. februārim. Jau martā grupējums būtu sācis uzbrukumu, atklātās kaujās sakāvis DTR spēkus un ieņēmis Doņecku. Krievijas armija apsteidza ukraiņus par dažām dienām.
Брошенная Вооруженными силами Украины военная техника в Херсонской области - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2022
Viedoklis
Kijevas režīms pūlas komandēt saimniekus
"Kad izskanēs ziņas, ka Mariupole ir iztīrīta, nopietni kritīsies ukraiņu karavīru cīņas spars, - norādīja DTR armijas oficiālais pārstāvis Eduards Basurins. – Agri vai vēlu viņi noteikti secinās, ka Ukrainas militāri politiskā vadība viņus pametusi nāvei. Ceru, ka pretinieks to sapratīs ātri un pretosies mazāk. Ideālā gadījumā – brīvprātīgi noliks ieročus."
Tomēr, atzina Basurins, nacionālisti balto karogu demonstrē negribīgi. Mariupoles virzienā viņi vairākkārt šāva mugurā Ukrainas karavīriem, kuri nolēma padoties. Valsts domes deputāts no Krimas reģiona Mihails Šeremets uzskata, ka prezidents Vladimirs Zeļenskis faktiski vairs nekontrolē nacionālistiskos bataljonus, - tie nepilda Kijevas pavēles un rīkojas saskaņā ar savām interesēm.ъх
Колонна НМ ДНР в районе Мариуполя - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2022
Viedoklis
"Tā ir uzvaras atslēga". Lūzuma brīdis Krievijas specoperācijā
Ziņu lente
0