Krievijā

Krievija nepiegādās gāzi par baltu velti

© Sputnik / Евгений БиятовТруба газопровода
Труба газопровода - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidenta preses sekretārs paskaidroja, ka valsts nepiegādās gāzi bez maksas, ja Eiropa atteiksies maksāt par to rubļos.
RĪGA, 29. marts — Sputnik. Krievijas kompetentie resori un koncerns "Gazprom" patlaban apspriežas par nedraudzīgajām valstīm piegādātās dabasgāzes apmaksas pāreju pie rubļiem, turklāt nav ne runas par bezmaksas piegādēm, paziņoja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, vēsta RIA Novosti.
"Piegādes process ir visnotaļ sarežģīts. Tā nav kaut kādas preces iegāde veikalā, kur jūs to paņemat un pie kases apmaksājat – tas ietver gan piegādi, gan apmaksu, gan bilances apkopošanu, tas ir visai ilgs process. Patlaban tiek izstrādātas visas nianses," teica Kremļa pārstāvis.
Колонна российской военной техники на шоссе в окрестностях Херсона - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2022
Pasaulē
Krievija sākusi cīņu ar Rietumiem par pasaules nākotni
Taujāts par Maskavas reakciju, ja Eiropa atteiksies maksāt rubļos, Peskovs atbildēja: "Risināsim jautājumus, kad tie parādīsies."
"Skaidrs ir viens: mēs nepiegādāsim gāzi bez maksas. To var teikt absolūti droši. Tomēr diezin vai mūsu situācijā ir iespējams un būtu rentabli nodarboties ar labdarību visas Eiropas mērogā," konstatēja prezidenta preses sekretārs.
23. martā Vladimirs Putins informēja, ka nedraudzīgajām valstīm piegādātās gāzes apmaksa jāveic rubļos. Valdībai, Krievijas Bankai un "Gazprom" līdz 31. martam jāveic visi pasākumi prezidenta lēmuma izpildei.
Газокомпрессорная станция Gascade в Айслебене - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2022
Pasaulē
Putina gāzes ultimāts. Eiropai nav variantu
Krievijas gāzes pircēji uz jaunievedumu reaģēja atšķirīgi. Piemēram, Vācijas kanclers Olafs Šolcs atzīmēja, ka līgumos norādītas citas valūtas, "pārsvarā – eiro un dolārs". Vācijas Ekonomikas ministrijas pārstāvis Roberts Zeverins uzsvēra, ka importētājiem jāsniedz līguma ievērošanas garantijas. Itālijas premjerministrs Mario Dragi uzskata, ka norēķinu pāreja pie rubļiem ir līgumu pārkāpums. Moldovas vicepremjers Andrejs Spinu paziņoja, ka "Moldovgaz" un "Gazprom" līgumā jau paredzēta apmaksa Krievijas valūtā.
Krievijas Finanšu ministrija cer, ka pircēji pielāgosies lēmumam un sapratīs, ka Krievijas valūta ir tikpat uzticama, kā daudzas citas.
Krievija ir lielākais gāzes piegādātājs Eiropai – tā importē ES valstīs apmēram 40% patērējamās izejvielas.
Ziņu lente
0