Viedoklis

"Vācas kopā no visas pasaules". Kas brauc karot uz Ukrainu

© REUTERS / KAI PFAFFENBACHИностранные наемники во Львове, Украина
Иностранные наемники во Львове, Украина - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraina strauji pārvēršas par visvisādu algotņu kaujas lauku. Kopš tās prezidents Vladimirs Zeļenskis paziņoja, ka tiek radīts "ārzemnieku leģions" un atcelts vīzu režīms brīvprātīgajiem, sākās algotņu lavīna no Eiropas un ASV.
Viņu vidū liels skaits ir ultralabējās ideoloģijas piekritēji, īsāk sakot – atklāti neonacisti. Vienlaikus rietumvalstis pārsviež uz Ukrainu islāmiskos ekstrēmistus no Tuvajiem Austrumiem, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Bez tiesas un izmeklēšanas

Nesen Ukrainas televīzija demonstrēja patētisku sižetu: valstī ieradušies bijušie britu kareivji. Vizītes mērķis, protams, nav tūrisms. Veterāni vēlas iestāties "ārzemnieku leģionā", ko Kijevas režīms saformējis cīņai ar "Krievijas agresiju". Jaunā starptautiskā krāsojuma multicam formā, vieglas kevlara bruņuvestes, papilnam uzšuvju, nekaunība un pašpārliecība. Labprāt stāsta žurnālistiem, ka brauc "nogalināt krievus", viņiem esot bagāta kauju pieredze Irākā un Afganistānā. Viņi nešaubās – tagad klāsies tāpat.
© REUTERS / KAI PFAFFENBACHĀrvalstu algotņi Ļvovā, Ukrainā
Иностранные наемники во Львове, Украина - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2022
Tikai britu "veterāni" vēl ne reizi nav saskārušies ar spēcīgas valsts regulāro armiju. Viņi neapjēdz, ka šajā safari paši var kļūt par medījumu. Marta sākumā Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis Igors Konašenkovs jau atklāti pabrīdināja: saskaņā ar starptautiskajiem humanitārajiem likumiem, algotņi nav karadarbības dalībnieki, viņiem nav tiesību uz karagūstekņa statusu. Labākais rezultāts viņiem karadarbības zonā – kriminālatbildība un cietumsods.
Tomēr avantūristi no visiem Rietumiem dodas uz Ukrainu. konašenkovs atzīmēja, ka ASV izvērsta plaša vervēšanas programma no pazīstamām privātajām militārajām kompānijām Academi, DynCorp un Cubic.

Rietumu avangards

"Academi" — tā ir bijusī "Blackwater". Zīmolu mainīja pirms gadiem desmit. Iemesls – kaujinieki bieži pārkāpa kara noteikumus: atklāja uguni pa mierīgajiem iedzīvotājiem, apšaudīja dzīvojamos rajonos, cietsirdīgi apgājās ar gūstekņiem. Piedevām viņi bija iejaukti ieroču kontrabandas skandālā. Kompānijai ir pašau savi helikopteri, plašs arsenāls, arī smagais bruņojums un bruņumašīnas. Protams, diezin vai viņi vedīs tehniku uz Ukrainu, taču pat kā vieglie kājnieki tas ir nopietns spēks.
"DynCorp International" — vecākā PMK, dibināta jau 1946. gadā. Nodarbojusies ar raķešu tehnikas izmēģinājumiem Pentagona vajadzībām, izstrādājusi vakcīnas, uzstādījusi drošības sistēmas ASV vēstniecībās, nodrošinājusi aviācijas atbalstu karavīriem. Kopš 2010. gada apmāca izlūkdienestu darbiniekus strādāt pretinieka aizmugurē, īstenot diversijas, māca snaiperu un sapieru darbu. Uzdevums – haoss pie sagādes līnijām, lamatas konvojiem, ieroču un spridzekļu slēptuvju iekārtošana. Viņu galvenais pretinieks ir Krievijas speciālo uzdevumu vienības, kas pārbauda mežus kolonnu maršrutā.
Nelielā PMK "Cubic" pasaules medijos nonāk reti. Zināms, ka pirms uzbrukuma Dienvidosetijai 2008. gada augustā tās pārstāvji mācīja gruzīnu kareivjus apieties ar mūsdienu sakaru līdzekļiem, radioelektroniskās izlūkošanas un satelītu navigācijas iekārtām. Iespējams, Ukrainā viņi mēģinās atjaunot UBS vadības sistēmu, kas faktiski paralizēta specoperācijas pirmajās dienās.
© Sputnik / Алексей КуденкоDoņeckas Tautas Republikas milicija Sartana ciemā
Военнослужащие Народной милиции ДНР в поселке Сартана в Донецкой народной республике - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2022
Doņeckas Tautas Republikas milicija Sartana ciemā
Doņeckas Tautas Republikas milicija Sartana ciemā
"Rietumu algotņi vienmēr ir atradušies pie saskarsmes līnijas, tikai agrāk to neziņoja oficiāli, - RIA Novosti pastāstīja DTR armijas virsnieks ar koda vārdu "Meža vecis". – Ne vienu vien reizi esam pārtvēruši radiopārrunas angļu valodā. Tagad, kad uzbrūkam dienvidu virzienā, pamestajos ukraiņu atbalsta punktos atrodam rietumvalstu dokumentāciju, personīgas mantas, iebraukušo "viesmākslinieku" gadžetus. Gūstā pagaidām neviens no viņiem nav saņemts. Labāk būtu, ja "ciemiņi" labprātīgi noliktu ieročus, jo nekādu ceremoniju un maiguma ar viņiem nebūs."

Radikāļi un separātisti

Doņeckas armijā valda noskaņojums: lai tak sadzen aptaurētos, cik var, zemes pietiks visiem. Galu galā, līdz ar tiem, kam karš ir profesija un peļņas avots, uz Ukrainu dodas viss mūsdienu Eiropas nacisma "krējums". Starp citu, to atzīst arī Rietumos. Piemēram, vācu avīze "ZEIT Online" pastāstīja, ka uz konflikta zonu devušies jau simtiem ultralabējo organizāciju locekļu. Portāls precizēja, ka "līdztekus avantūrismam un militārajai pieredzei, labējos ekstrēmistus no Vācijas, domajams, interesē arī cīņa ar krieviem".
© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasDTR rezervisti Novoazovskas ielā
Военнослужащие ДНР на улице Новоазовска - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2022
DTR rezervisti Novoazovskas ielā
Viņu pēdās devušies domubiedri no Spānijas, Itālijas, ASV, Baltijas, Skandināvijas. 3. martā franču telekanāls "TF1 Info" paziņoja, ka Francijā aizturēti 14 ukraiņu izcelsmes kareivji no Ārzemnieku leģiona aizdomās par mēģinājumu pievienoties konfliktam Ukrainā.
Uz Zeļenska aicinājumu atsaukušies arī kaujinieki-separātisti no Kosovas Atbrīvošanas armijas, kas 2000. gados cita starpā tirgoja cilvēku orgānus. Protams, piespiedu donori bija serbi.
Idejisko "leģionāru" militārā pieredze nav liela, toties papilnam rusofobijas un vēlme karot ar Krieviju visur, kur iespējams. Piemēram, nesen ukraiņu mediji demonstrēja algotņus, kuri stāstīja, ka nākot no Azerbaidžanas. Viens no viņiem demonstratīvi izkliedza lozungus tā saucamās Ičkerijas* atbalstam.
Iepriekš Krievijas Ārējās izlūkošanas dienests informēja, ka NATO valstis gatavojas pārsviest uz Ukrainu simtiem ekstrēmistu no Tuvajiem un Vidējiem Austrumiem. Iepriekš pēdpadomju telpā šie radikāļi piedalījās cīņās Armēnijas un Azerbaidžānas konfliktā Kalnu Karabahā 2020. gada rudenī.
* Ekstrēmistiska organizācija, aizliegta Krievijā.
Ziņu lente
0