Baltijā

Swedbank Igaunijā: naudas atmazgāšanas lieta joprojām nav slēgta

© REUTERS / Ints KalninsSwedbank
Swedbank - Sputnik Latvija, 1920, 16.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lieta par naudas atmazgāšanu caur Igaunijas "Swedbank" filiāli tika ierosināta 2019. gadā.
RĪGA, 16. marts — Sputnik. Igaunijas "Swedbank" pārstāvis izsaukts uz nopratināšanu Igaunijas Centrālajā kriminālpolicijā, ziņo Postimees.
Izmeklēšanas gaitā jānoskaidro, vai "Swedbank" bija iesaistīta naudas atmazgāšanā vai citā noziedzīgā darbībā.
Savukārt "Swedbank" paziņoja, ka sadarbojas ar oficiālajām iestādēm un sniedz nepieciešamo informāciju pilnā apjomā. Bankai neesot informācijas par izmeklēšanas gaitu un iespējamajām sekām.
Офис PNB Banka в Даугавпилсе - Sputnik Latvija, 1920, 29.12.2021
Latvijā
Bordāns, Jurašs un... Navaļnijs palīdzēja aplaupīt Latvijas pensionārus?
2019.gada jūlijā Igaunijas ģenerālprokuratūra un Centrālā kriminālpolicija sāka kriminālprocesu saistībā ar "Swedbank", lai izmeklētu iespējamus naudas atmazgāšanas gadījumus caur banku 2011. -2017.gadā, kā arī iespējamu nepareizas informācijas iesniegšanu finanšu sektora regulatoram.
Pirmās aizdomas, ka "Danske" un "Swedbank" Baltijas nodaļas varētu nodarboties ar naudas atmazgāšanu, radās jau 2017. gadā, taču skandāls sacelies 2019. gadā pēc tam, kad Zviedrijas televīzijas kanāls SVT publicēja žurnālistu izmeklēšanu, kurā apsūdzēja banku naudas atmazgāšanā tās Igaunijas filiālē.
Raidījumā tika ziņots, ka periodā 2007. līdz 2015. gadam caur "Swedbank" tika atmazgāti aptuveni 4 miljardi eiro – aizdomīgas izcelsmes līdzekļi. Žurnālisti tāpat atklāja saikni starp "Swedbank" un "Danske Bank" klientiem. 2018. gadā "Danske Bank" iekļuva skandālā sakarā ar apsūdzību par līdzekļu atmazgāšanu tās Igaunijas filiālē.
Купюры евро - Sputnik Latvija, 1920, 10.10.2021
Latvijā
Latvijā šogad tika arestēti 1,4 miljardi eiro naudas atmazgāšanas lietu ietvaros
2020. gadā Zviedrijas regulators uzlika "Swedbank" sodu 4 miljardu Zviedrijas kronu apmērā (370 miljoniem eiro) par nepietiekamu aizdomīgu darījumu kontroli Baltijas valstīs.
"Swedbank" ienāca Baltijā 1998. gadā – tā investēja vietējā "Hansabank", un nopirka to 2005. gadā, gadu pēc tam, kad Latvija, Lietuva un Igaunija iestājās ES.
Tolaik tika cerēts, ka skandināvu bankas pasargās Baltijas reģionu no finanšu pārkāpumiem, kas ir izplatīti citās bijušajās padomju valstīs.
Ziņu lente
0