Pasaulē

Ameriku brīdina par drīzu "satriecošu" dabas triecienu

© Sputnik / Sergey MelkonovASV karogs
ASV karogs - Sputnik Latvija, 1920, 27.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki konstatēja, ka klimata pārmaiņas un iedzīvotāju skaita pieaugums sagādās satriecošu triecienu ASV.
RĪGA, 26. februāris — Sputnik. Globālā sasilšana un iedzīvotāju skaita pieaugums novedīs pie milzīga kaitējuma, ko ASV nodarīs plūdi jau XXI gadsimta vidū, stāsta RIA Novosti, atsaucoties uz portālā Phys.org publicēto materiālu.
Pētījums, ko publicēja Nature Climate Change, vēsta, ka plūdu risks Rietumos jau ir nepieņemami augsts. Klimata pārmaiņas un iedzīvotāju skaita pieaugums draud būtiski palielināt kataklizmu radītos zaudējumus, atzīmēja hidroloģijas profesors Pols Beitss.
Zinātnieki prognozē, ka temperatūras pieaugums uz Zemes liks par 25 procentiem pieaugt plūdu nodarītajiem zaudējumiem Savienotajās Valstīs. Patlaban šī veida dabas kataklizmu rezultātā valsts zaudē apmēram 32 miljardus dolāru gadā, bet līdz 2050. gadam rādītājs var sasniegt 40 miljardus. Pie tam finansiālās nastas galvenais smagums gulsies uz iedzīvotāju nabadzīgākajiem slāņiem, brīdina speciālisti.
Tropiskie cikloni, jūras līmeņa celšanās un laikapstākļu pasliktināšanās novedīs pie māju un uzņēmumu postījumiem. Zinātnieki uzskata, ka līdz gadsimta vidum kataklizmu dēļ cietīs apmēram septiņi miljoni amerikāņu – gandrīz divkārt vairāk nekā patlaban. Būtiskākais kaitējums tiks nodarīts ASV austrumu piekrastes iedzīvotājiem.
Plūdi Piejūras Alpu reģionā Francijā  - Sputnik Latvija, 1920, 05.01.2021
Foto
Iznīcinošākās dabas katastrofas 2020. gadā
Pētnieki nonākuši pie slēdziena, ka Teksasā un Floridā plūdu biežums pieaugs par 50%. Ar mērķi mīkstināt globālās sasilšanas sekas 190 pasaules valstis 2015. gada decembrī parakstīja Parīzes Klimata konvenciju. Tā nosprauž darbības plānu temperatūras pieauguma palēnināšanai. Vienošanās neparedz vispārēju atteikšanos no fosilās degvielas. Tomēr visām pusēm jāveic pasākumi ar mērķi samazināt emisijas, veikt tehnoloģisko modernizāciju, pielāgoties klimata pārmaiņām un pāriet pie atjaunīgajiem enerģijas avotiem.
Ziņu lente
0