Pasaulē

Agrīns pavasaris un vēls rudens: kāpēc to uzskata par globālu apdraudējumu

© Pixabay / TumisuГлобальная катастрофа
Глобальная катастрофа - Sputnik Latvija, 1920, 27.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Agrīns pavasaris un vēls rudens, nepieņemams trokšņa līmenis pilsētās un pastāvīgi mežu ugunsgrēki. ANO pastāstīja, kas tagad visvairāk apdraud cilvēku.
RĪGA, 27. februāris – Sputnik. Plašie mežu ugunsgrēki un trokšņa piesārņojums – faktori, kas patlaban visvairāk apdraud cilvēci. Pie tāda slēdziena nonākuši ANO apkārtējās vides programmas speciālisti, vēsta RIA Novosti. Publicētajā pārskatā teikts, ka minētās parādības būtiski kaitē cilvēku veselībai un apkārtējai videi. Dokumenta autoru ieskatā, meža ugunsgrēku dēļ koki kļūst par siltumnīcgāzu izmešu avotiem, nevis absorbē tās. Savukārt trokšņa piesārņojums pilsētās raisa cilvēku hronisku aizkaitināmību, kas noved pie miega traucējumiem, sirds un asinsvadu sistēmas slimībām un psihiskiem traucējumiem. Speciālistu slēdzieniem piekrīt arī organizācija "Greenpeace". Organizācijas Krievijas filiāles "Klimata un enerģētikas" nodaļas vadītājs Vasilijs Jablokovs šos draudus saista ar vienu globālo problēmu.
Берег пересыхающего Аральского моря - Sputnik Latvija, 1920, 23.01.2022
Pasaulē
Kas noticis ar Arālu: krievu kosmonauts publicēja ekskluzīvu fotogrāfiju
"Meža ugunsgrēki ik gadus pārspēj rekordus, trokšņa piesārņojums pilsētās vēl aizvien ir ļoti augsts. Tās visas ir vienas lielas problēmas sekas – atkarība no fosilās degvielas, benzīna un dīzeļdegvielas dzinēju izmantošana automašīnās, kas turklāt ir galvenais trokšņa avots pilsētās. Siltumnīcgāzu pārdaudzums pārsvarā saistīts ar enerģētiskā sektora darbību un aug ugunsgrēku riska pakāpe," atzīmēja ekologs.
Eksperts, ekologs Vasilijs Jablokovs uzskata, ka rezultātā aug dabas kataklizmu skaits, kas savukārt vēl nelabvēlīgāk ietekmē cilvēku veselību. Problēmu risināt palīdzētu vispārēja pāreja pie elektrotransporta izmantošanas.
"Šo problēmu risinājums – pāreja pie zema oglekļa satura attīstības. Piemēram, pāreja pie elektriskā transporta, kas risina gaisa piesārņojuma un trokšņa piesārņojuma problēmas," uzskata Vasilijs Jablokovs.
Tuksnesis  - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2022
Pasaulē
Aizvadītais gads bija viens no siltākajiem uz Zemes
Krievijas "Greenpeace" pārstāvis ir pārliecināts, ka ar valsts, uzņēmēju vai iedzīvotāju atsevišķām pūlēm draudus mazināt neizdosies, izeja meklējama vien kopīgā darbā pie ekoloģijas problēmu risināšanas.
"Šajā jomā iespējama tikai kopēja atbildība. Problēmu nav iespējams risināt tikai ar valsts iestāžu, biznesa vai vienkāršo iedzīvotāju palīdzību. Vajadzīgi kopīgi soļi. Tradicionāli uz šīm problēmām ātrāk reaģē bizness, valstij ir jāveido aprises, taču arī no cilvēkiem daudz kas ir atkarīgs. Lai valsts pieņemtu lēmumu, jābūt sabiedriskajam pieprasījumam," apgalvo ekologs.
Tomēr, pēc ANO pārskata autoru domām, patlaban cilvēci visvairāk apdraud ekosistēmu sinhronizācijas zudums, kas saistīts ar agrīnu pavasara iestāšanos un vēlīnu rudens iestāšanos vidējos platuma grādos. Jaunākie dati liecina, ka process negatīvi ietekmē putnu populāciju skaitu, kas rudenī migrē uz Āfriku un pavasara sākumā atkal atgriežas. Pagaidām speciālisti nevar sniegt precīzus ieteikumus, kā cīnīties ar šīm klimatiskajām pārmaiņām.
Tuksnesis  - Sputnik Latvija, 1920, 01.01.2022
Pasaulē
Zinātnieki brīdina: tuvojas "ellīgs" karstums
Ziņu lente
0