Latvijā

Latviešu valodas dēļ interneta veikals atteicis no darbības Latvijā

Bankas karte - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālo tīklu lietotāji vētraini apsprieda Latvijas likumu kārtējo upuri – drakonisko valodas noteikumu dēļ vietējais interneta veikals nolēmis atteikties no tirdzniecības Latvijā.
RĪGA, 25. februāris — Sputnik. Cīņa par latviešu valodu kļūst aizvien izmisīgāka – tagad Valsts valodas centra (VVC) sargi ķērušies pie virtuālās telpas. Iepriekš vēstīts, ka pērn viņu rokās nonāca Latvijas uzņēmuma "Pompidoo" saimniece, kas tirgo hand made somiņas. Inspektori piesprieda firmai soda naudu 500 eiro apmērā veikala vietnes www.pompidoo.com dēļ – visa informācija tajā bija angļu valodā.
Pēc kritikas viļņa VVC darbinieki paskaidroja – ja firma reģistrēta Latvijā, nekāds ārvalstu domēna nosaukums neatbrīvo uzņēmējus no prasības nodrošināt visu vietnes saturu latviešu valodā.
Учитель с линейкой наказывает девочку - Sputnik Latvija, 1920, 24.11.2021
Latvijā
Latviešu valoda skolās salīdzināta ar miesassodu: ko valdība atbildējusi ECT
Uzņēmēji nolēma neriskēt un ātri atrada izeju – viņi vienkārši vairs nepārdod savas preces Latvijas iedzīvotājiem. Līdzīgu lēmumu pieņēmuši firmas "Azeron" īpašnieki, kuri eksportē 99,89% produkcijas. Pēc visiem uzņēmējiem izsūtītā Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) brīdinājuma, firma sazinājās ar VVC, un tā pārstāvji paskaidroja, ka Satversme paredz: visiem Latvijas iedzīvotājiem ir tiesības saņemt informāciju valsts valodā. Tā nu komersanti atraduši "labāku kompromisu", kas ļautu izvairīties no iespējamā soda – vienkārši publicēt paziņojumu interneta veikala lapā par to, ka produkcija nav pieejama patērētājiem Latvijā.
Uzņēmēji skaidroja, ka pārtulkot un uzturēt vietni latviešu valodā viņiem būs pārāk grūti. "Šķiet nedaudz absurdi, ka Latvijā ražota produkcija nav pieejama patērētājiem no Latvijas, taču neesam arī gatavi pārkāpt Satversmi," portālam labsoflatvia pastāstīja viens no uzņēmuma "Azeron" dibinātājiem.
Publikācija izraisīja vētrainu diskusiju sociālajā tīklā. Daudziem šķita, ka likuma prasība izskatās absurda un idiotiska.
"Absurdi - lai izvairītos no Valsts valodas centra soda, eksportējošs latviešu uzņēmējs izvēlas nepiedāvāt preces patērētājiem no Latvijas..." bija sadusmota Ilze Peipiņa.
"Un VVC atsaucas uz Satversmi? Kura Satversmes panta pārkāpumu norāda protokolā, un kāds ir sods par Satversmes pārkāpšanu informēšanas valodas ziņā?? Nacionāliķiem šī ir kārtējā uzvara. Citi kārtējoreiz skumjās saķer galvu," konstatēja Jānis Pūce.
"Igaunijā un Lietuvā nāk iekšā lielāks investīciju apjoms un man nav nekādas nojausmas - kāpēc tā," sarkastiski piebilda Aivars Irmejs.
"Laikam vienīgais risinājums ir precedenta tiesas lēmums. Pārlūki jau nodrošina automātisko tulkošanu, un patērētājam ir tiesības izvēlēties to komersantu, kas komunicē vislabāk. Vienotais digitālais tirgus pats visu spēj sakārtot," uzskata Dmitrijs Šeršens.
"Nejēdzīgāku iestādi kā VVC neesmu redzējis. Lūdzu nosauciet kaut vēl vienu valsti kur tāda ir?!" bija sašutis komentētājs T.Montana.
"Idiotisms," lakoniski piebilda Teo.
"Ar komatiem iznīcināt progresu mums ir stipra kultūra. Tas tomēr ļoti unikāls talants. Bet vai šo instrumentu - VVC vajag uzturēt par vajāto uzņēmēju maksātajiem nodokļiem, šaubos. Latvisms nepārspēts," ziņu asi kritizēja Elīna.
"Es arī iesaku eksportējošiem uzņēmumiem ar latviešu valodu vienkārši nečakarēties un atslēgt piegādi LV - tas ir papildu darbs (mājaslapas gadījumā pat gandrīz dubults) pildīt šīs prasības, plus paliek risks beigās tāpat noraut sodu. Vietējie nopirks caur Amazon," komersantiem deva padomu Māris Antons.
"Šobrīd LIAA kopā ar PTAC un VVC strādā pie MK regulējuma, lai saprātīgi šo risinātu. Idejiski, ja uzņēmumam mērķa tirgus ir Latvija, tad jābūt valsts valodā, ja fokuss nav Latvija, tad var nebūt valsts valodā, bet piegāde var tikt nodrošināta arī Latvijā," dāvāja cerību Kaspars.
VVC – iestāde, kas seko Valodas likuma normu izpildei Latvijā. Tā darbinieki soda Latvijas iedzīvotājus, kuri neizmanto latviešu valodā publiski vai nepārvalda to pietiekami labi.
Valsts valodas statuss Latvijā ir tikai latviešu valodai. Krievu valoda tiek uzskatīta par svešvalodu, lai arī tā ir dzimtā gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.
Ziņu lente
0