Pasaulē

Au revoir, head aega, vārdu sakot, čau! Francija izved savus spēkus no Mali

© Eesti KaitsevägiIgaunijas karavīri Mali
Igaunijas karavīri Mali - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Parīze un tās sabiedrotie, arī Tallina, paziņoja, ka militārā operācija Mali ir noslēgta un tās bruņotie spēki tiks izvesti no valsts. Kāpēc pieņemts tāds lēmums?
RĪGA, 22. februāris – Sputnik. Saistību izpilde cīņā ar terorismu Mali nav iespējama politiskās vadības nomaiņas rezultātā – tāds ir formālais iegansts Francijai un tās sabiedrotajiem pārtraukt 2014. gadā sākto militāro operāciju šajā Ziemeļāfrikas valstī, vēsta Sputnik Meedia.
"Daudzo šķēršļu dēļ no Mali pagaidu valdības puses Kanāda un Eiropas valstis, kas piedalās operācijā "Barhāns" un operatīvās grupas "Takuba" sastāvā, uzskata, ka vairs netiek pildīti politiskie, operatīvie un juridiskie viņu militāro saistību efektīvai izpildei cīņā ar terorismu Mali, tāpēc nolēmušas iniciēt savu atbilstošo operācijām paredzēto militāro resursu koordinētu izvešanu no Mali teritorijas," vēsta Francijas prezidenta Emanuela Makrona administrācija.
Tiesa, sievām, mātēm un citiem tuviniekiem būtu pāragri priecāties par operācijā "Barhāns" iesaistīto karavīru atgriešanos dzimtenē. Pēc partneru "lūguma" Sahela reģionā Francija, Kanāda un viņu sabiedrotie pārvedīs turp no Mali izvestās vienības ar mērķi turpināt "kopīgo cīņu" pret terorismu.
Iepriekš Francijas un Igaunijas valdības vairākkārt apliecināja, ka izvedīs savus karavīrus no Mali, ja tur pēc valdības lūguma parādīsies Krievijas apsardzes aģentūras "Vagner" darbinieki.

Operācija Mali – Igaunijas ārpolitiskā sakāve

Sputnik Meedia jau stāstīja, ka Rīgikogu deputāts no opozīcijā strādājošās Igaunijas konservatīvās tautas partijas (EKRE) Pēters Ernits nosauca Aizsardzības spēku misijas noslēgumu Mali par "Igaunijas ārpolitikas totālu sakāvi".
Uzstājoties parlamentā, viņš atgādināja, kā 2021. gada 27. septembrī valdība ierosināja pagarināt ar Franciju kopīgo militāro misiju Mali, lai arī 26. septembrī ANO Ģenerālās asamblejas sēdē Mali līderis Šogels Maiga paziņoja: "Parīze mūs ir nodevusi, mēs ceram tikai uz Krieviju."
Ziņu lente
0