Latvijā

Nepilsoņus aizvien mazāk interesē Latvijas pilsonība

© Sputnik / AlexTikhomirovLatvijas pilsoņa pase
Latvijas pilsoņa pase - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dažu pēdējo gadu laikā divkārt sarucis cilvēku skaits, kuri vēlas saņemt Latvijas pilsonību.
RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Latvijas valdība publicējusi rīkojumu par 48 pieaugušo un 2 nepilngadīgo cilvēku naturalizāciju, liecina informācija Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) vietnē.
Divas trešdaļas jauno Latvijas pilsoņu veido krievi, katrs desmitais ir ukrainis, 6% - baltkrievi, ir arī lietuvieši un poļi. Vairāk nekā pusei viņu vidū ir augstākā izglītība.
2021. gadā Latvijas Republikas pilsonību naturalizācijas ceļā saņēmuši tikai 419 cilvēki. Salīdzinājumam: naturalizācijas apogejs bija vērojams 2005. gadā, kad Latvijas pilsonību saņēmuši 19 169 cilvēku. 2019. gadā viņu skaits kritās līdz 808, bet 2020. gadā – līdz 725.
Kopš 1995. gada, kad parādījās naturalizācijas iespēja, Latvijas pilsonību saņēmuši 148 389 cilvēki. Pie tam Latvijas nepilsoņa statuss ir 190 522 cilvēkiem. Ja viņi turpinās naturalizēties tikpat ātri kā pērn, šiem nolūkiem būs vajadzīgi 455 gadi.
Aptauja, ko PMLP organizēja pērn, parādīja, ka Latvijas nepilsoņi naturalizējas retāk nekā agrāk un biežāk uzskata, ka pilsonība viņiem būtu jāpiešķir automātiski – šim apgalvojumam piekrīt 33% aptaujāto.
Nepilsoņi ir īpaša Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju grupa, otrā lielākā valstiskās piederības ziņā pēc pilsoņiem. Nepilsonis ir katrs desmitais valsts iedzīvotājs. Tie ir valsts pastāvīgie iedzīvotāji, kuru senči ieradušies republikā pēc 1940. gada, kad Latvija iestājās PSRS. Pārsvarā nepilsoņi ir krievvalodīgie.
Nepilsoņu tiesības ir ierobežotas – viņi nevar ieņemt virkni dažādu amatu, kā arī piedalīties vēlēšanās un referendumos. Lai saņemtu Latvijas pilsonību, nepilsoņiem jāiziet naturalizācijas procedūra – jānokārto latviešu valodas un vēstures eksāmens.
Likums par nepilsoņa statusa piešķiršanu jaundzimušajiem paredz, ka no 2020. gada 1. janvāra jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem pilsonība tiek piešķirta automātiski, tomēr likums neatrisina nepilsoņu tiesību ierobežojumus.
Ziņu lente
0