Latvijā

Cūkkopji: gaļas cenas kāpsies līdz 7-9 eiro par kilogramu

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasCūkas
Cūkas - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien Eiropa ražo par 15% vairāk cūkgaļas nekā spēj patērēt – tas ir galvenais faktors, kas saglabā zemas cenas.
RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Pircējiem jārēķinās ar cūkgaļas cenu pieaugumu, uzskata Cūku audzētāju asociācijas valdes locekle Dzintra Lejniece. Intervijā portālam Jauns.lv viņa atzina, ka vidēji cūkgaļai vajadzētu maksāt vismaz 5 eiro par kilogramu. Patlaban cenas ir neadekvāti zemas, uzskata Lejniece.
"Pircējiem ir jāsaprot tas, ka cena atgriezīsies (augstākā līmenī – red.) agri vai vēlu. Nav ekonomiski pamatoti, ka veikalā par gaļu jāmaksā mazāka summa, salīdzinot ar naudas daudzumu, kas nepieciešams, lai gaļu saražotu. Tas nozīmē, ka cenas kaut kad kāps adekvātā līmenī, kādām tām būtu jābūt.
Gurķi - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2022
Latvijā
Gurķi 25 eiro kilogramā: lauksaimnieki aicina gatavoties sliktākajam
Jāsaprot tas, ka gaļa tomēr ir ekskluzīvs produkts, un tā tam arī būtu jābūt. Gribu aicināt cūkgaļu ēst, un mēs tomēr esam cūkgaļas ēdāji, bet, protams, nepārspīlēt," pastāstīja eksperte.
Viņa paskaidroja: audzētāju aprēķini liecina, ka pašizmaksa par dzīvsvara kilogramu ir 1,40 eiro un pat vairāk, jo pēdējā laikā kāpj arī elektrības un gāzes cenas, kā arī barības izmaksas augušas, salīdzinot ar 2019. gadu, par 60%.
Šī pašizmaksas cena ir "nulles" punkts, kad audzētājs neko nepelna un tātad nav attīstības iespējas. Lai gaļa nonāktu veikala plauktā pie pircēja, klāt jāpieskaita vismaz 50%: izmaksas, kas saistītas ar kaušanu, loģistiku un noliktavu izmaksām.
"Tas nozīmē, ka pie šādām izmaksām zem 5 eiro par kilogramu cena nevar būt, jo arī veikaliem un tirdzniecības ķēdēm ir jāpelna," teica Lejniece.
"Mēs skatāmies, ka vecajās Eiropas Savienības dalībvalstīs šobrīd veikalos cena nav nokritusi tik zemu, kā tas ir pie mums – līdz 2 vai 2,50 eiro par kilogramu. Adekvāta cena, es teiktu, būtu 8 - 10 eiro par kilogramu, un tā viņiem arī ir: 7- 9 eiro ir vidējā cena, par kādu var nopirkt karbonādi," atzīmēja eksperte.
Iepriekš par cenu pieaugumu ziņoja arī dārzeņu audzētāji. Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes loceklis Kaspars Melnis norādīja, ka pārtikas produktu ražošanas pašizmaksa ievērojami pieaugusi, cenas veikalos un tirgos pilnībā neatspoguļo notiekošo, un pircējiem būtu jārēķinās ar cenu pieaugumu.
Kaspars Melnis paskaidroja, ka siltumnīcu īpašniekiem patlaban ir grūti laiki, ņemot vērā gāzes un elektrības izdevumus.
Свиньи в стойле - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2021
Kartupeļu cenas samazinājās par 18%, cūkgaļas - par 8%: lauksaimnieki ceļ trauksmi
Melnis piebilda, ka sadārdzinās ne tikai gaisma un gāze, bet arī praktiski visi pārtikas produktu ražošanas komponenti: degviela, minerālmēsli, sēklas un graudi. Jā, ar elektrību valdība tagad sniedza palīdzības roku, kompensējot obligātā iepirkuma komponentes (OIK) un elektroenerģijas tīkla pakalpojuma maksu. Tomēr tas ir tikai viens elements, turklāt subsīdijas ir īslaicīgas.
Eksperts uzsvēra, ka cieš visas lauksaimniecības nozares. Cūkkopji piedevām, kā minēja Kaspars Melnis, cieš arī tāpēc, ka Eiropā vērojama cūkgaļas pārprodukcija, un tās cena jau pērn kritusies zem pašizmaksas.
Ziņu lente
0