Civilizācijas beigas: pie kā novedīs Krievijas un Rietumu karš

© Sputnik / Михаил Фомичев / Pāriet pie mediju bankasPGA spēku vadības punkts
PGA spēku vadības punkts  - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bail metas, redzot, cik bieži un vienkārši pēdējā laikā skan runas par jaunu lielu karu uz mūsu planētas. Taču tāda konflikta sekas var būt nesalīdzināmi baisākas.
Bads visā pasaulē, nāvējošas slimības, katastrofālas klimata pārmaiņas un mūsdienu civilizācijas gals – tādas sekas nesīs hipotētiskais Rietumu un Krievijas karš. Radio Sputnik autore Marija Merkulova atklāja, ko par tām brīdinājuma rakstā izdevumā The Nation stāsta 1985. gada Nobela miera prēmijas laureāts, medicīnas zinātņu doktors Aira Helfands no ASV.
Augošā spriedze Maskavas attiecībās ar ASV un NATO Ukrainas dēļ pamudināja zinātnieku sagatavot materiālu, kurā tiktu detalizēti izskatīts konflikta scenārijs. Autors izklāstīja faktus absolūti mierīgi, pat aukstasinīgi. No tādas manieres (tas ir zinātnieka "firmas stils" – tā viņš dara vienmēr, arī publiskas uzstāšanās reizēs) zosāda uzmetas.
ES karogs - Sputnik Latvija, 1920, 11.01.2022
Viedoklis
Eiropā sācies "kodolkonflikts"
Helfands jau ilgus gadu desmitus aktīvi aicina nepieļaut kodolkaru. Šim mērķim vis izveidojis pat starptautisku organizāciju. Pēc zinātnieka domām, Krievijas un Rietumu konfrontācijas pāreja pie "karstās" fāzes ar tālāku kodolieroču pielietojumu. Krievijā ir 3500 lādiņi, ASV pielietošanai gatavi 1750 lādiņi, vēl 400 – Lielbritānijā un Francijā. Simt kilotonnas virs Maskavas acumirklī nogalinās 250 tūkstošus, virs Vašingtonas – 170 tūkstošus cilvēku.
Un tas vēl nebūs viss, ir pārliecināts Aira Helfands. Savstarpējos raķešu un lielas jaudas bumbu triecienos pirmās pusstundas laikā ies bojā apmēram 80 miljoni cilvēku gan Krievijā, gan ASV. Kopā – jau 160 miljoni. Lielākā daļa izdzīvojušo abās valstīs, pēc Nobela prēmijas laureāta domām, arī ātri vien ies bojā, burtiski dažu mēnešu laikā – no ievainojumiem, staru slimības, bada, infekcijām, vitāli svarīgas infrastruktūras zuduma dēļ.
Tas notiks, ja abas valstis neizmantos visu savu arsenālu, bet gan tikai daļu no tā – pa 300 šāviņiem no katras puses. Ja iesaistīsies NATO valstis, arī tās cietīs smagus zaudējumus. Pēc tam pasaule nekad vairs nebūs tāda, kā tagad.
ASV GKS iznīcinātāji F-15E Strike Eagle - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2022
Viedoklis
Kodoldraudi Melnās jūras reģionā: kāpēc vajadzīgs NATO kontingents Rumānijā
Vārda tiešā nozīmē: kodolieroču pielietojuma dēļ uz Zemes iestāsies "neliels" ledus laikmets. Vidējā gaisa temperatūra uz Zemes kritīsies līdz -8 grādiem (2020. gadā tā bija +14,9 grādi), jo kvēpu izmeši atmosfērā kodolsprādzienu dēļ sasniegs 150 miljonus metrisko tonnu. Eirāzijas (un ne tikai) centrālajā daļā iestāsies -50 grādu sals, daudzas valstis vienkārši nosals līdz nāvei. Raža ies bojā, nebūs ne pārtikas un tīra ūdens, ne tehnikas un tehnoloģiju. Tas viss faktiski iznīcinās cilvēci.
Aira Helfands secināja: pašreizējā likme Rietumu un Krievijas "sunīšu spēlē" ir pārāk augsta, "psiholoģiskā divkauja" ir jāizbeidz.
Abām pusēm jāmaina attieksme vienam pret otru, jāizvēlas vienīgi diplomātiskais ceļš, bet ASV vajadzētu rūpīgāk izvēlēties darbības arī attiecībās ar Ķīnu.
Demagogiem, kuri spriež par kodolspēku pielietojumu stilā "bet pēc tam vajadzēs...", politiķiem, kam patīk pažvadzināt ieročus, ir jāsaprot: nebūs nekāda "pēc tam". Nekā nebūs. Pavisam nekā. Tādā situācijā nebūs glābiņa no civilizācijas beigām. Nevienam – arī viņiem – nepatiks dzīve pēc apokalipses.
Pat tad, ja hipotētiskajā karā netiks likti lietā kodolieroči, sekas būs briesmīgas. To ne vienu vien reizi parādījusi vēsture bez jebkādiem matemātiskajiem modeļiem un prognozēm. Beidzot ir jāmācās sarunāties.
Ziņu lente
0