Latvijā

Krievijas vēstniecība par spriedumu Gapoņenko: spriedums latviešu Temīdai

© Sputnik / Sergey MelkonovKrievu skolu aizstāvis Aleksandrs Gapoņenko
Krievu skolu aizstāvis Aleksandrs Gapoņenko - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas varasiestādes, kas tik vērīgi seko cilvēktiesību un vārda brīvības principu ievērošanai citās valstīs, tās atklāti noniecina pašu mājās.
RĪGA, 11. februāris – Sputnik. Spriedums krievu skolu aizstāvim Aleksandram Gapoņenko apstiprina Latvijas tiesu sistēmas objektivitātes trūkumu un politizāciju, konstatēja Krievijas vēstniecība Latvijā.
Eiropas pētījumu institūta prezidents, ekonomikas zinātņu doktors, antifašists Aleksandrs Gapoņenko - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2022
Latvijā
Tiesa piespriedusi tiesībsargam Gapoņenko 1,5 gadu nosacītu sodu
Iepriekš Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piespriedusi pusotru gadu cietumsodu nosacīti Eiropas pētījumu institūta prezidentam, ekonomikas zinātņu doktoram, antifašistam Aleksandram Gapoņenko. Viņam noteikts arī divus gadus ilgs probācijas laiks saskaņā ar trim politiskiem pantiem.
"Tiesas spriedums pazīstamajam sabiedriskajam darbiniekam, publicistam, tiesībsargam un neonacisma izpausmju apkarotājam Baltijā A. Gapoņenko – tas ir tiesas spriedums pašai Latvijas Temīdai, kas apstiprina tās objektivitātes trūkumu un politizāciju.
Žēl, ka Latvijas varasiestādes, kas tik vērīgi seko cilvēktiesību un vārda brīvības principu ievērošanai citās valstīs, tās atklāti noniecina paši savā valstī!" teikts vēstniecības publikācijā sociālajos tīklos.
Drošības policija aizturēja Gapoņenko 2018. gada 20. aprīlī saskaņā ar tā paša gada 4. aprīlī ierosināto kriminālprocesu.
Gapoņenko apsūdzēts saskaņā ar 78. panta 2. daļu (nacionālā, etniskā vai rasu naida kurināšana), 80. panta 1. daļu (pret valsts neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vērsta darbība) un 81. panta 1. daļu (palīdzība ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā). Pēdējā gadījumā runa ir par palīdzību Krievijai.
Pats tiesībsargs kriminālvajāšanu pamatoja ar aktīvo cīņu pret mazākumtautību skolu pārvešanu pie mācībām latviešu valodā, kā arī publikācijām sociālajos tīklos, kurās viņš uzstājas pret nacismu.
Gapoņenko neatzīst vainu nevienā apsūdzības punktā, viņa advokāte Imma Jansone paziņoja, ka tiesas spriedums tiks pārsūdzēts.
Ziņu lente
0