Pasaulē

Krievijas diplomāts pārmet ASV divkosību Eiropā dislocēto kodolieroču dēļ

© Public domain / Defense Visual Information Distribution Service / U.S. Air Force / 1st Lt Denise C. Guiao-CorpuzАмериканский стратегический бомбардировщик B-52H Stratofortress
Американский стратегический бомбардировщик B-52H Stratofortress  - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis norādīja uz Rietumu divkosību jautājumā par kodolieroču izvietošanu Eiropā.
RĪGA, 10. februāris – Sputnik. Rietumvalstīm nāktos padomāt par reālo risku, ko rada ASV kodolieroču izvietošana Eiropā, nevis bīties no hipotētiskajiem draudiem, ko varētu radīt Krievijas kodolieroči Baltkrievijā, intervijā ziņu aģentūrai RIA Novosti paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas Bruņojuma neizplatīšanas un kontroles jautājumu departamenta direktors Vladimirs Jermakovs.
Iepriekš ASV Valsts departaments pieļāva, ka grozījumi Baltkrievijas Konstitūcijā varētu pieļaut Krievijas kodolspēku dislokāciju valsts teritorijā, un tas it kā apdraudēšot Eiropu.
Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 23.12.2021
Viedoklis
Kodolieroči Baltkrievijā: "Iskanderi", "Cirkoni" vai "Sarmati"?
"Vienmēr gribas uzdot jautājumu, vai mūsu kolēģi Eiropā nesaskata, ka viņu drošībai kaitē nevis hipotētiskā dislokācija Baltkrievijā, bet gan reālais amerikāņu kodolieroču izvietojums vairāku NATO valstu teritorijā, kas spēj likvidēt objektus Krievijas teritorijā," teica Jermakovs, lūgts komentēt Valsts departamenta paziņojumus.
Diplomāts uzsvēra, ka Eiropas valstis, kuru rīcībā kodolieroču nav, piedalās NATO "kopīgajās kodolmisijās" un tas pārkāpj Kodolieroču neizplatīšanas līguma pamatnostādnes.
"Mēs kategoriski nepiekrītam tādai rietumvalstu divkosībai," norādīja Krievijas ĀM pārstāvis.
Par to, ka Minska ir gatava dislocēt tamlīdzīgu bruņojumu savā teritorijā, ja NATO izšķirsies par līdzīgu sol Polijā, Baltkrievijas prezidents pastāstīja intervijā RIA Novosti novembra beigās.
ASV GS iznīcinātāji F-15E Strike Eagle - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2021
Viedoklis
NATO krustcelēs: vai Baltijas valstis gatavas ASV kodolraķešu dislokācijai
Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pauda pārliecību, ka šis Lukašenko apgalvojums jāuzskata par brīdinājumu Rietumiem. Savukārt Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādīja, ka dažāda bruņojuma dislokācija pie valsts robežām liks spert soļus ar mērķi līdzsvarot situāciju.
Pēc PSRS sabrukuma Baltkrievijas teritorijā saglabājās desmitiem stratēģisko starpkontinentālo raķešu "Topol" lādiņu un vairāk nekā tūkstotis taktisko kodollādiņu. Kad Minska parakstīja Kodolieroču neizplatīšanas līgumu, bruņojums tika izvests. Intervijā RIA Novosti Lukašenko atgādināja, ka visi starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm paredzētie starta laukumi valstī ir saglabājušies, izņemot vietu, un ir gatavi lietošanai.
Ziņu lente
0