Pasaulē

EK sākusi ieturēt naudas sodus, ko Polija atsakās nomaksāt

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasES karogs
ES karogs - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas komisija pieņēmusi lēmumu, ka soda naudas, ko Polija atsakās nomaksāt, tiks ieturētas no Varšavai paredzētā finansējuma.
RĪGA, 10. februāris - Sputnik. Eiropas komisija oficiāli informēja Poliju, kas atsakās nomaksāt ES Tiesas piespriesto soda naudu par šahtu "Turova": šīs summas tiks ieturētas no finansējuma, ko Varšavai atvēl Eiropas Savienība, aģentūru RIA Novosti informēja EK oficiālais pārstāvis.
"Eiropas komisija informēja Poliju, ka sāk atrēķināt no (Varšavai atvēlētajiem – red.) pārskaitījumiem, lai dzēstu soda naudas lietā C-121/21, kas attiecas uz Čehijas un Polijas strīdu šahtas "Turova" jautājumā," paskaidroja Eiropas komisijas pārstāvis.
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Pasaulē
Miljons eiro diennaktī: Polijai piespriež rekordlielu sodu
"Komisija sāks atrēķinus desmit darba dienu laikā pēc minētā paziņojuma," atzīmēja aģentūras sarunbiedrs.
Atrēķini attiecas uz soda naudām par periodu no 2021. gada 20. septembra līdz 19. oktobrim. Domājams, summa sastādīs apmēram 15 miljonus eiro.
Eiropas komisija uzsvēra, ka tādējādi izpilda ES finansiālā regulējuma nostādnes, kas paredz tamlīdzīgus atrēķinus gadījumā, ja ES dalībvalsts nenomaksā piespriesto soda naudu patstāvīgi.
2021. gadā ES Tiesa pēc Čehijas prasības uzdeva Polijai nekavējoties pārtraukt darbu šahtā "Turova", kas atrodas netālu no Čehijas robežas. Čehija protestēja pret ieplānoto šahtas paplašināšanu, jo tas varēja pazemināt gruntsūdeņu līmeni, apgrūtināt ūdens apgādi tuvējās teritorijās un nodarīt kaitējumu apkārtējai videi.
Флаги Евросоюза и Польши - Sputnik Latvija, 1920, 18.10.2021
Viedoklis
Ievārījusi putru. Polija neatstāj ES izvēles iespējas
Polija ES Tiesas lēmumu neizpildīja, tāpēc tiesa piesprieda valstij soda naudu – 500 tūkstošus eiro par katru dienu līdz ieguves pārtraukšanai šahtā. Taču Polija soda naudu nesamaksāja.
Ceturtdien Čehijas premjerministrs Petrs Fiala un Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis parakstīja vienošanos par šahtas "Turova" ekspluatācijas noteikumiem. Fiala informēja, ka pēc kompromisa panākšanas Čehija atsauks prasību pret Varšavu no ES Tiesas.
Ziņu lente
0