Pasaulē

Zemans: Čehijas pretizlūkošanai nav datu par Krievijas saistību ar sprādzieniem Vrbeticē

© AP Photo / Petr David JosekТуристы гуляют по Карлову мосту в Праге, Чехия
Туристы гуляют по Карлову мосту в Праге, Чехия - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērnā gada pavasarī starp Maskavu un Prāgu izcēlās diplomātiskais skandāls, pēc tam, kad Čehijas varasiestādes nepamatoti apsūdzēja Krieviju par saikni ar sprādzieniem ieroču noliktavā Vrbeticē 2014. gadā.
RĪGA, 7. februāris – Sputnik. Čehijas izlūkošanas dienestam BIS nav pierādījumu, ka Krievijas speciālo dienestu aģenti esot atradušies munīcijas noliktavu teritorijā Vrbeticē, paziņoja Čehijas prezidents Milošs Zemans, vēsta Radio Sputnik.
"BIS nav nedz pierādījumu, nedz liecību par to, ka tie divi Krievijas padotie atradušies Vrbetices noliktavu teritorijā," paudis Čehijas līderis CNN Prima News ēterā.
Kā norādīja Zemans, viņš par to jau runājis pagājušā gada pavasarī, komentējot situāciju ar sprādzieniem Vrbeticē 2014. gadā.
Милош Земан - Sputnik Latvija, 1920, 26.04.2021
Politika
Čehijas prezidents: nav pierādījumu par Krievijas aģentu klātbūtni Vrbeticē
"Tā ir vētra ūdens glāzē. Jūtu līdzi tiem, kas nodarbojas ar šo lietu," piebilda Zemans.
Tāpat prezidents kritiski izteicās par BIS direktora pienākumu izpildītāju Mihalu Koudelku. Vietējie mediji ziņo, ka Ministru kabinets drīz vien apstiprinās viņa kandidatūru.
2021. gada 17. aprīlī Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs, pamatojoties uz pretizlūkošanas dienesta ziņojumu, paziņoja, ka valdība tur aizdomās Krievijas specdienestus par līdzdalību sprādzienā munīcijas noliktavā Vrbeticē 2014. gadā.
Vēlāk Prāga pieņēma lēmumu izraidīt 18 Krievijas diplomātus, bet Čehijas policija izsludināja meklēšanā Krievijas pilsoņus Aleksandru Petrovu un Ruslanu Boširovu.
Maskava noliedza visas apsūdzības un paziņoja par atbildes pasākumiem. Cita starpā par persona non grata izsludināti 20 Čehijas vēstniecības darbinieki.
Ziņu lente
0