Viedoklis

Vai attaisnosies Makrona cerības uz vizīti Maskavā

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasРабочий визит президента РФ В. Путина в Японию для участия в саммите "Группы двадцати"
Рабочий визит президента РФ В. Путина в Японию для участия в саммите Группы двадцати - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents šodien tiekas ar kolēģi no Francijas – Emanuels Makrons pavadīs kopā ar Krievijas valsts vadītāju gandriz visu dienu.
Franciijas mediji vēsta, ka pārrunas pārsvarā ritēs "aci pret aci". Pēc diskusijas ieplānota kopīga preses konference, tikšanās programmu noslēgs vakariņas. Kā norādīts – "draugu lokā", portālā RIA Novosti stāsta Jeļena Karajeva.
Uzsvērts, ka tā ir nevalstiska un neoficiāla vizīte. Putins plāno aprunāties ar Makronu ne tāpēc, ka Elizejas pils saimnieks būtu "labs puisis", - tāpēc, ka viņam ir pietiekams politiskais "svars" mūsdienu apvienotajā Eiropā. Protams, relatīvs.
Выступление Б. Джонсона по итогам выборов в Великобритании - Sputnik Latvija, 1920, 01.02.2022
Viedoklis
Kāpēc Borisam Džonsonam vajadzīgs karš ar Krieviju
Piemēram, ja salīdzināsim Francijas prezidentu ar to pašu fon der Leienu, kam aiz muguras tik vien ir kā eirobirokrātes karjera, vai Borelu, aiz kura pleciem nav nekā izņemot puķainu amata nosaukumu.
Varam salīdzināt ar Borisu Džonsonu, kurš tik dziļi iešļucis skandālos, ka vienīgais glābiņš būtu tikai brīvprātīga demisija.
Putina acīs Makrons ir līdzvērtīgs sarunbiedrs arī tāpēc, ka Francijas prezidents, pat neskatoties uz skarbajiem izteikumiem par Krievijas politiku, vienmēr centies izmantot diplomātijas valodu, nevis frāzes, kas no sociālajiem tīkliem pārgājušas pie diskusiju galdiem.
Tie būtu daži argumenti "par".
Ir arī šis un tas sakāms "pret".
Tos izklāstīja pats Francijas prezidents vakarējā intervijā.
Флаги Евросоюза у здания штаб-квартиры Европейской комиссии в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2022
Viedoklis
Eiropas nolaupīšana: amerikāņi apzog savus sabiedrotos
Makrons atklāja sekojošo: "Mēs novērojam, kā turpinās militarizācija uz robežām, kas šķir Ukrainu un Krieviju, Baltkrieviju un Krieviju. Tāpat mēs redzam, ka šiem nolūkiem tiek izmantoti kājnieku un aviācijas līdzekļi, mēs redzam, ka turpinās militārās mācības. Šajā situācijā mēs vēlamies būt drošinātāja lomā, mazināt spriedzi ar dialoga palīdzību un izvairīties no militāra konflikta."
Otrs aspekts, kam pievēršas uzmanība: pēc Makrona domām, 2008. gadā notika nevis Gruzijas militārā provokācija, bet gan Krievija vērsās pret to ar agresiju, bet 2014. gadā Maskava anektēja Krimu, nevis pussala, organizējot referendumu, pati izlēma savu likteni.
Tā pati dziesma pret Krieviju vērsto apsūdzību simfonijā skanēja arī Francijas prezidenta speciālā vēstnieka Pjēra Vimona īsajā komentārā presei. Vimons skaidroja: kad viņš sarunā ar diplomātiem Krievijas Ārlietu ministrijā mēģinājis skart "Krievijas izturēšanās starptautiskajā arēnā" priekšvēsturi, pieminot abas situācijas, "atbildē izskanējis klusums".
Protams, pagaidām tās ir tikai skices un frgamenti, ne pārrunu aina pilnībā, taču tās ilustrē tendences: kā šodien varētu ritēt dialogs un kādiem jautājumiem tas varētu būt veltīts.
ASV uzpūtīs kara liesmas ar svešām rokām: politologs par Eiropas drūmo nākotni - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2022
Video
ASV uzpūtīs kara liesmas ar svešām rokām: politologs par Eiropas drūmo nākotni
Tomēr, no otras puses, skaidrs, ka, atšķirībā no Putina, Makronam dialogā būs saistītas rokas.
Viņš nedrīkst šajā situācijā sacelties un atkāpties no Eiropas ģenerālās līnijas, kas paredz "vainot Krieviju visās kontinenta problēmās – gan ārējās, gan iekšējās".
Viņš nedrīkst necik noskaņoties uz kompromisa meklējumiem, jo tādu apstākli nekavējoties izmantos viņa politiskie pretinieki gan Francijā, gan Eiropas Savienībā.
Viņam vienkārši pārmetīs "pārlieku mīkstu attieksmi pret Putinu".
To var nosaukt par milzīgu, ja ne noziedzīgu kļūdu.
Ļoti svarīgs ir vēl viens aspekts: Putinu atbalsta tauta un valsts, bet Makrona reitings jau vairākas nedēļas gāžas bezdibenī – Francijas prezidenta popularitātes līmenis ik nedēļu krītas par vairākiem procentpunktiem.
Un pats galvenais ierobežojums, iespējams, pat liktenīgs Makrona misijai Maskavā, redzams ar neapbruņotu aci.
Runa ir par viņa vizītes programmu.
Рабочий визит президента РФ В. Путина во Францию - Sputnik Latvija, 1920, 20.01.2022
Pasaulē
Makrons paziņoja, ka Eiropa vēlētos iesaistīties drošības dialogā ar Krieviju
Tā paredz apciemojumu Kijevā nākamajā dienā.
Tur, protams, Francijas līderi sagaida "lielā ukraiņu stila" mīļotāju sastādīta ēdienkarte "Maidana gaumē".
Tur ir gan "Maidana varoņiem" veltīta monumenta apmeklējums, gan dialogs ar prezidentu Zeļenski, gan citi "nezaležnajas gastronomijas" delikateses.
Pirms tikšanās ar pašreizējo Ukrainas vadību Makrons, it kā taisnodamies par to, ka vispirms tiekas ar Krievijas prezidentu, jau minētajā intervijā vairākkārt atkārtoja, ka "Ukraina ir Eiropa", ka "Ukraina ir Eiropas valsts" un nodēvēja par "brāļiem" visus eiropiešus.
Šīm frāzēm, kas adresētas ne tikdaudz francūžiem (apmēram 95% no viņiem diezin vai ar pirmo mēģinājumu un bez priekšāteikšanas sameklēs Ukrainu kartē), cik Kijevas varai, acīmredzot, vajadzētu nomierināt nervozos Parīzes partnerus, lai tie nesarīkotu publisku histēriju par francūžu "nodevību".
Taču arī tas viss vēl nav pats galvenais.
Maskavā tiekas divi valstu vadītāji. Atšķirībā no Kijevas tusiņa, viņiem vajag mazināt tagadējo krīzi, kas, starp citu, nav sākusies viņu vainas dēļ.
Рукопожатие на фоне государственных флагов России и Франции - Sputnik Latvija, 1920, 25.09.2021
Viedoklis
Francija + Krievija = galvassāpes Baltijai?
Ne Putinam, ne Makronam nav vajadzīga situācijas eskalācija un tālāka pacelšanās iespējama militāra konflikta līmenī.
Ne viņi paši, ne viņu valstis tamlīdzīgos apstākļos nekādu labumu negūs.
No situācijas saasināšanās Eiropas kontinentā galveno krējumu nosmels, pirmkārt, Ukraina, kas būdama "Krievijas agresijas nelaimīgā upura" lomā, mēģinas izsist resursus un finanses, otrkārt, - ASV, kas ar kara palīdzību risina savas iekšējās problēmas, kā jau paradušas vismaz pusgadsimtu.
Patiesībā šis apstāklis – fakts, ka Putins un Makrons šodien, neskatoties uz visiem Francijas prezidenta knikšiem Kijevai, stāv vienā barikāžu pusē, var būt izšķirošs diplomātiskajā darbā šajā ģeopolitiskās frontes flangā.
Ziņu lente
0