Pasaulē

ANO izvēlējās pasaules labāko lielpilsētu dzīves kvalitātes un infrastruktūras ziņā

© Sputnik / Евгений БиятовMaskavas panorāma
Maskavas panorāma - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO Pilsētu labklājības indeksa līderu trijniekā iekļuva Krievijas galvaspilsēta, Singapūra un Toronto.
RĪGA, 4. februāris - Sputnik. Dzīves kvalitāte un infrastruktūras attīstības līmenis Maskavā izcīnīja pirmo vietu ANO Pilsētu labklājības indeksā, bet pēc kopējā vērtējuma Krievijas galvaspilsēta iekļuva pasaules labklājīgāko lielpilsētu trijniekā kopā ar Singapūru un Toronto.
Pilsētu labklājības indekss ir pasaules pilsētu attīstības un sabalansētības līmeņa novērtēšanas un monitoringa instruments. "UN-Habitat" programmas eksperti novērtēja 50 pasaules lielpilsētas pēc tādiem attīstības rādītājiem kā ekonomikas produktivitāte, infrastruktūras attīstība, dzīves kvalitāte, vienlīdzība un sociālā inklūzija, ekoloģiskā stabilitāte, administrācija un likumdošana.
Pētījuma gala reitingā tika iekļautas 29 lielpilsētas, tostarp Londona, Madride, Mehiko, Maskava, Ņujorka, Parīze, Pekina, Sanpaulu, Seula, Sidneja, Singapūra, Tokija, Toronto, Šanhaja.
Līdz ar Singapūru un Toronto Maskava iekļuva pasaules labklājīgāko lielpilsētu trijniekā. Indeksa pirmajā desmitniekā iekļuva arī Sidneja, Londona, Parīze, Madride, Šanhaja, Honkonga un Ņujorka.
Kategorijā "infrastruktūras attīstība" Maskava kļuva par pirmo, apsteidzot Honkongu un Parīzi. Šajā kategorijā tiek vērtēts mājokļa, sociālās, IKT un transporta infrastruktūras attīstības līmenis, pilsētas mobilitātes līmenis, iesaistīšana starptautiskajās transporta plūsmās, kā arī pilsētas telpas izmantošanas efektivitāte.
Tāpat Maskava uzvarēja kategorijā "dzīvības kvalitāte", kur tiek vērtēts veselības, izglītības, zinātnes un tehnoloģiju attīstības, kultūras un brīvā laika, kā arī sabiedrisko telpu attīstības līmenis. Otro un trešo vietu šajā kategorijā izcīnīja Singapūra un Honkonga attiecīgi.
"UN-Habitat" programma tika dibināta 1978. gadā, lai koordinētu ilgtspējīgu pilsētu attīstību. Pirmo reizi ANO Pilsētu labklājības indekss tika publicēts 2015. gadā. Kopš tā laika uz indeksa pamata tika veikti atsevišķu pilsētu attīstības pētījumi.
Ziņu lente
0