Viedoklis

Gāzes Ukrainai pietiks. Līdz salam

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasGāzes sadales stācija
Gāzes sadales stācija - Sputnik Latvija, 1920, 01.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Salam ir vienalga, cik maksā zilā degviela, un līdz ar ziemas iestāšanos Ukrainā parādās problēmas. Valdība stāsta, ka gāze glabātavās ir. Tikai eksperti uzskata, ka laiks celt trauksmi.
Gāze Ukrainā ir dīvaina lieta – it kā tā ir, un tūlīt vairs nav. Tāda ir visa apkures sezona "Nezaležnajā", atzīmēja radio Sputnik autors Igorns Ivanovskis.
Varasvīru izteikumi izklausās tīri labi. Arī Vladimirs Zeļenskis nesen ziņoja: "Jā, daudzi mēģina izprovocēt krīzi, pietiekami daudzi. Taču mums pietiek gan gāzes, gan ogļu. Un pats galvenais – pietiek spēku kontrolēt visu un uzvarēt visus destabilizācijas mēģinājumus. Pietiek un pietiks."
Ukrainas Enerģētikas ministrija nolēma nerunāt pretī prezidentam. Resora vadītājs Germans Galuščenko paziņoja, ka gāzes krājumi ir pietiekami, lai pārvarētu ziemas apkures sezonu. Pēc tam precizēja: "No februāra "Naftogaz" nepieciešamības gadījumā importēs gāzes apjomu, kas nepieciešams piegādes drošībai."
Pagaidiet, ja gāzes pietiek, par kādu importu var būt runa? Pie tam jau no februāra – līdz tam palikušas pāris dienas... Kaut kas īsti nesakrīt.
Situāciju noskaidroja Enerģētikas stratēģijas fonda dibinātājs Jurijs Koroļčuks – viņš atklāja ne īpaši patīkamas nianses.
Pirmkārt, no gāzes iepirkumiem izvairīties neizdosies. Otrkārt, pēc viņa vārdiem, figurē dīvaini dati: "Naftogaz" optimistiski un priecīgi atskaitās par to, ka februārī tiks importēti 300 miljoni kubikmetru gāzes, vēl 300 miljoni – martā! Tiktāl nu nonākuši! Lepoties ar gāzes importu, ar ko ukraiņiem pietiktu divām dienām."
Maizes klaipi  - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2022
Viedoklis
Krievija organizējusi Ukrainai jaunu golodomoru?
Pie tam enerģētiķis atgādināja, ka agrāk valsts importējusi vairākus miljardus kubikmetru mēnesī. Tagad, pateicoties Eiropas cenām, apetīti nāksies iegrožot.
Tomēr salam ir vienalga, cik maksā zilā degviela. Un, par lielu nožēlu Ukrainas ministriem, ne ar kādu dekrētu nevar aizliegt salu. Tātad patiesībā valdības liktenis ir sinoptiķu rokās. Ja ziema būs mīksta, temperatūra – komfortabla, ierēdņu un prezidenta vārdi par to, ka viss ir kārtībā, izrādīsies patiesi. Ja gaisa temperatūra kritīsies, lejup slīdēs arī varasvīru reitingi.
Valdības apgalvojumi, ka tā visu kontrolējot, ja kļuvuši par tradīciju. Atsauksim atmiņā kaut vai lēmumu aizliegt elektroenerģijas piegādes no Krievijas un Baltkrievijas. Tiesa, rudenī aizliegumu vairs nepagarināja. Taču arī toreiz ierēdņi, visi kā viens aizgūdamies stāstīja, ka sveša enerģija viņiem neesot vajadzīga. Toties tagad noskaidrojies, ka Ukraina jau saņem "avārijas palīdzību" no Minskas. Deficīts radās, kad tika apturēti divi energobloki vietējās AES.
Pazemes gāzes krātuve Inčukalnā - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2022
Pasaulē
Gāzes krājumi glabātavās Eiropā sasnieguši minimālus rādītājus
Grūti teikt, kad iedzīvotāji sajutīs gāzes deficītu. Taču ilggadēji vērojumi liecina, ka februāris ir aukstākais mēnesis gadā.
Ziņu lente
0