Pasaulē

Uzlabos imunitāti un glābs no klepus – pārbaudītas tautas receptes

© Pixnio / BicanskiMelnie rutki
Melnie rutki  - Sputnik Latvija, 1920, 23.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemā un agrā pavasarī, iesnu sezonā, ļoti svarīgi ir saglabāt imunitāti. Ja draud saaukstēšanās, ar to palīdzēs cīnīties vienkārši un pārbaudīti līdzekļi. Taču, ja slimība ir ielaista, nepūlieties ārstēties paši, ejiet pie ārsta!
Mitrā, vējainā un aukstā laikā organisms ir vaļā dažādām infekcijām. Jo svarīgāk ir ziemā un agrā pavasarī stiprināt imunitāti. Mūsu kolēģi no Sputnik Armēnija sagatavojuši pārbaudītu tautas recepšu atlasi, kas palīdzēs imunitātei un paglābs no klepus, ja tomēr gadījies saaukstēties.
Cidonija
Cidonija ir ļoti veselīgs produkts, plaši pazīstams, pateicoties savām izcilajām īpašībām. Tā labvēlīgi ietekmē asinsriti, uzlabo gremošanu un nodrošina pretiekaisuma efektu. Cidoniju bieži izmanto dažādu desertu un kompotu pagatavošanai, pievieno arī gaļas ēdieniem, piemēram, plovā.
Starp citu, cidonijas kompotu ļoti patīkami izmantot klepus ārstēšanai.
Dziedējošā dzēriena pagatavošanai apmēram kilogramu cidonijas augļu vāra 2 l ūdens līdz augļi gatavi. Pēc garšas pievieno cukuru, taču labāks efekts un lielāks labums būs, ja cukuru aizvietosiet ar medu. Ārstējot klepu, dzer karstu kompotu, kā tēju. Imunitātes uzlabošanai to var baudīt kā kokteili, pasniedzot aukstu ar ledu, rotāt ar citrona daiviņu un pievienot mazliet laima sulas.
Imunitāti palīdzēs stiprināt arī cepta cidonija. Tās pagatavošana neaizņem necik daudz laika. Izņemiet kauliņus, pārlejiet ar medu, pildījumam var izmantot žāvētas plūmes un riekstus. Lieciet cepeškrāsnī uz 20 minūtēm, pasniedziet galdā apkaisītu ar kanēli un pūdercukuru.
Riekstkoka ziedi
Klepu ārstēt palīdzēs arī riekstkoka ziedu dzēriens. Riekstkoka lapās ir papilnam vitamīnu, kas ne tikai stiprina imunitāti, bet arī palīdzēs tikt galā ar angīnu, augšējo un apakšējo elpceļu iekaisumu. Riekstkoka ziedus parasti ievāc agrā pavasarī un izkaltē. Visbiežāk tos izmanto ārstēšanās vajadzībām.
Ziedu tējas recepte ir ļoti vienkārša. Verdošā ūdenī iemest sauju riekstkoka ziedu un vārīt apmēram piecas minūtes. Pēc tam noņemiet no uguns, nosedziet ar vāciņu un ļaujiet nostāvēties apmēram pusstundu. Vēlams dzert siltu, bez cukura. Saldināt tēju var ar karoti dabīga medus.
Imunitātes stiprināšanai lietderīgi ir periodiski ēst valriekstus ar medu. Tos var pievienot jogurtam vai ēst tāpat.
Vijolīte
Īstu "neatliekamo palīdzību" klepotājiem dāvā vijolīte. To var pielietot dažādi – vārīt, nostāvēt, izmantot kā sīrupu vai tēju.
Viena no vienkāršākajām metodēm – sausu vijolītes lapiņu vai ziedu novārījums. Tā pagatavošanai ēdamkaroti drogu pārlejiet ar glāzi ūdens, vāriet 15 minūtes un ļaujiet apmēram stundu nostāvēties. Pirms dot novārījumu bērnam, konsultējieties ar ārstu!
Uzlējumam izmantojiet tās pašas proporcijas: drogas aplejiet ar verdošu ūdeni un uz pāris stundām atstājiet termosā. Maziem bērniem līdz divu gadu vecumā nevar dot vairāk kā 200 ml uzlējuma diennaktī. Jāpatur prātā, ka vijolīte ir nekaitīga, taču nevar to lietot bez pārtraukuma vairāk kā mēnesi.
Melnie rutki
Vēl viens pārbaudīts produkts klepus ārstēšanai ir melnais rutks. Jāņem tieši melnie rutki, jo tie satur visu ārstēšanai nepieciešamo. Agrāk mūsu mammas un vecmāmiņas nogrieza rutkam "cepurīti", ar karoti izgreba dobumiņu, ielēja tajā medu vai cukuru. Nākamajā dienā ar rutka izdalīto sulu ārstēja klepus slimniekus.
Tagad metode ir mazliet mainījusies. Iesaka sarīvēt rutku kopā ar mizu. Pēc tam izspiest sulu un pievienot medu proporcijā 1:1. Apēst pa karotei 3-4 reizes dienā. Izspaidas izmanto kā plāksterus: ar marles palīdzību uzliek zem lāpstiņām.
Piens
Populārākais un visu iemīļots līdzeklis klepus ārstēšanai ir piens. Tas noder arī imūnsistēmas stiprināšanai. Agrīnā klepus stadijā piens palīdz sašķidrināt krēpas, veicina atklepošanu un mīkstina klepu.
Pienu dzer ar sviestu, medu vai minerālūdeni. Pret klepu labi palīdz ingvera novārījums pienā, bet vīrusu infekcijas profilaksei var dzert pienu ar ķiplokiem.
Ziņu lente
0