Latvijā

Pabriks pieļāvis obligātā karadienesta atgriešanos

© Sputnik / Sergey Melkonov11 сентября
11 сентября - Sputnik Latvija, 1920, 22.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Obligātais militārais dienests Latvijai izmaksās parāk dārgi, tomēr tas nenozīmē, ka obligātais iesaukums nekad netiks atjaunots.
RĪGA, 22. janvāris — Sputnik. Vispārējs obligāts militārs dienests ar esošajiem līdzekļiem nav īstenojams īsā laika periodā, tomēr kopumā tamlīdzīgs lēmums nav izslēgts, intervijā Latvijas Radio atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
Iepriekš Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš paziņoja, ka 2021. gadā armijā pieņemto karavīru skaits ir daudz mazāks nekā gadu iepriekš. Viņa ieskatā, tas saistīts ar "demogrāfisko bedri", kas bija vērojama pirms 20 gadiem.
Обучение добровольцев сирийской армии в пригороде Дамаска - Sputnik Latvija, 1920, 10.12.2019
Viedoklis
Baltijas amazones – NATO pēdējā rezerve Austrumeiropā
Taujāts par obligātā militārā dienesta iespējām, Pabriks atbildēja, ka iepriekš to pieļāva tikai apstākļos, kad izsmeltas pieejamās un attīstāmās iespējas.
"Un nebūtu pareizi mētāties no vienas sistēmas uz otru," sacīja ministrs.
Vienlaikus viņš atzina, ka obligātā dienesta jautājums nav tabu, tikai jāņem vērā vairāki aspekti: cik ātri to var ieviest, uz cik lielu iedzīvotāju skaitu tas attieksies un cik tas izmaksās.
Politiķis atklāja, ka obligātā dienesta apjomam vajadzētu būt vispārējam un jāietver abu dzimumu jaunieši.
"Dalījums šeit pa dzimumiem nav vairs 21. gadsimtam atbilstoši. Mums ir dažādas nozares, kur vienkārši nav jēdzīgi to dalīt. Kāpēc zēniem tas būtu jādara un meitenēm ne?" viņš pauda.
Tāpat, viņaprāt, tas nevarētu būt izlases dienests ar 5–10%. Tas būtu jāattiecina uz visiem.
Meitene no Zemessardzes  - Sputnik Latvija, 1920, 22.10.2018
Latvijas studentiem maksās 2500 eiro par militāro apmācību
Attiecībā uz izmaksām, politiķis atzina, ka tās ir lielas.
"Ja mēs gribam, lai šie karavīri nebūtu tā kā padomju laikā, kur tevi iesauca, tu to laiku nositi un papildus neko īsti neiemācījies (..), tad mums aprēķins uz 3000 jauniesaucamajiem vienā gadā, nozīmētu, ka pirms tam mums vajag vienreizēju investīciju loģistikā, kazarmās, nodrošinājumā tuvu 600 miljoniem eiro. Un uz 3000 ikdienas izdevumi jārēķinās ar vismaz 100–130 miljoniem eiro katru gadu," lēsa ministrs.
Pašreizējais Latvijas aizsardzības budžets ir apmēram 750 miljoni eiro.
"Tad rēķiniet – ja mēs gribam iesaukt visus, tad tas cipars kļūst nepanesams. Un arī šis cipars pie pašreizējā budžeta vienkārši nav iespējams," atzīmēja ministrs.
Ja drošības draudi augs, būtu jāatrod aizsardzības spēju attīstīšanas metodes, kas prasa mazāk līdzekļu.
"Bet mums nav vajadzīga lielgabalu gaļa un mums nav vajadzīgi, kas domā, ka viņi ir sagatavoti, bet viņi nav sagatavoti," piebilda Pabriks.
Partijas Vienotība priekšsēdētāja kandidāts Andris Piebalgs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija, 1920, 18.05.2016
Piebalgs: jāatjauno dienests armijā un jāiesauc visi kā viens
Starp pieejamām metodēm bruņoto spēku paplašināšanai viņš minēja militārā dienesta reklamēšanu. "Otrkārt, caur valsts aizsardzības mācības nometnēm mēs varam apmācīt cilvēkus, kas piedalās brīvprātīgajās nometnēs, un padarīt šīs nometnes par obligātām. Mēs varam pēc tam jauniešus no šīm nometnēm automātiski uzskatīt par rezerves karavīriem. Mēs arī piedāvājam vairākus gadus jebkuram Latvijas iedzīvotājam kļūt par rezerves karavīru, izejot trīs nedēļu apmācību kursus. Tā ka ir metodes, kā varam virzīties lēnām uz priekšu," norādīja Pabriks.
Obligātais militārais dienests Latvijā tika atcelts pirms valsts iestāšanās NATO 2004. gadā. Lielākajā daļā NATO valstu obligātā karaklausība nav paredzēta.
Ziņu lente
0