Politika

Politologs: šizofrēnijas laiki – NATO vadītājs nesaprot, ko saka, taču teiktajam tic

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasПрофессор НИУ ВШЭ Дмитрий Евстафьев на заседании Зиновьевского клуба
Профессор НИУ ВШЭ Дмитрий Евстафьев на заседании Зиновьевского клуба - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas politologs Dmitrijs Jevstafjevs pauda viedokli par NATO ģenerālsekretāra personību un nesenajiem izteikumiem par Dienvidslāviju.
RĪGA, 18. janvāris – Sputnik. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ļoti labi atbilst savam amatam, - tā alianses vadītāju novērtēja krievu politologs, speciālists Krievijas nacionālās drošības militāri politiskajos jautājumos Dmitrijs Jevstafjevs, vēsta Sputnik Meedia.
"Gribu aizstāvēt NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu. Patiesībā tas ir ideāls NATO vadītājs politiskās šizofrēnijas laika," eksperts konstatēja programmā "Vakars ar Vladimiru Solovjovu".
Pēc Jevstafjeva domām, pats Stoltenbergs tic tam, ko saka, pat neaptverdams savu frāžu absurdu. Piemēram, tā notika ar viņa izteikumiem par "Dienvidslāvijas sabrukumu" pirms NATO agresijas 1999. gadā.
"Ja viņa nesenajā paziņojumā vārdu "Dienvidslāvija" nomainīt pret vārdu "Ukraina", iznāk tā: problēmu neradīja tas, ka, piemēram, Krievija ienākusi Ukrainā, - iekšējo problēmu dēļ Ukrainā mainījās robežas," konstatēja politologs.
"Viņš taču to nesaprata. Viņš nesaprot, ko saka, taču NATO tagadējās politikas apstākļos tas ir normāli," rezumēja Dmitrijs Jevstafjevs.
Iepriekš NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka alianses militāro operāciju pret Dienvidslāviju nevar uzskatīt par agresijas aktu pret suverēnu valsti, jo tobrīd republika it kā jau esot "sabrukusi iekšējo pretrunu rezultātā".
"Mērķis bija apturēt militārās akcijas un represijas pret civilajiem iedzīvotājiem Kosovā un nodrošināt bēgļu atgriešanos, kā arī nodrošināt piekļuvi humanitārajām organizācijām. Operācija savu mērķi sasniedza," klāstīja Stoltenbergs.
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг  - Sputnik Latvija, 1920, 26.06.2020
Stoltenbergs: ASV saistības drošības nodrošināšanā Eiropā ir nelokāmas
Pie tam viņš apgalvoja, ka NATO esot bijis ANO mandāts darbībām pret Dienvidslāviju.
Krievijas Valsts domes deputāts Leonīds Sluckis, komentējot Stoltenberga izteikumus, atzina, ka tie ir neierasti emocionāli.
"Īpaši laika, kad viņš paziņoja, ka, sak, alianse esot glābusi mierīgos iedzīvotājus Dienvidslāvijā (acīmredzot, ar uzlidojumiem Belgradai), bet valsts esot sabrukusi iekšēju pretrunu rezultātā," Krievijas politiķis pavēstīja savā kanālā Telegram.
NATO ģenerālsekretāra apgalvojumus novērtēja arī Serbijas vēstnieks Krievijā Slavenko Terzičs.
"Tā bija nelegāla operācija, absolūti nelegāla NATO agresija pret suverēnu valsti, aizbildinoties ar humanitāro katastrofu," atzīmēja serbu diplomāts komentārā radiostacijai "Govorit Moskva".
"NATO agresija, ko viņi tagad vēlas attaisnot, radīja bīstamu precedentu starptautiskajās attiecībās. Kāpēc bīstamu? Pirmkārt, tas notika garām ANO Statūtiem, garām Drošības padomei un elementāriem starptautisko tiesību principiem," atgādināja Terzičs.
Ziņu lente
0