Baltijā

Lietuvā radusies iecere iesūdzēt tiesā Gorbačovu par 13. janvāra notikumiem

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasBijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs
Bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
1991. gadā pie Viļņas televīzijas torņa notika bruņota sadursme, kuras rezultātā gāja bojā vairāk nekā desmit cilvēki.
RĪGA, 18. janvāris – Sputnik. Lietuvā iesniegta civila prasība pret bijušo PSRS prezidentu Mihailu Gorbačovu. To iesnieguši 1991. gada 13. janvārī pie Viļņas televīzijas torņa bojāgājušu cilvēku tuvinieki, pastāstīja Sputnik Lietuva, atsaucoties uz kāda bojāgājušā dēla vārdiem.
Roberts Povilaitis uzrakstīja, ka lēmums pieņemts, jo Lietuvas Ģenerālprokuratūra lēmusi neizmeklēt Gorbačova kriminālo atbildību.
"Prokuroriem bija skaidrs, ka virspavēlniekam nav nekādas saiknes ar 13. janvāra notikumiem, tāpēc tas pat nav jāizmeklē. Jo 13. janvāra notikumus it kā slepus izdomājuši trīs PSRS ministri (aizsardzības ministrs, iekšlietu ministrs un VDK priekšsēdētājs). Manā izpratnē prokuroriem vienkārši pietrūka drosmes, un viņi izvēlējās vieglāku ceļu, apsūdzot padotās personas un apejot Gorbačovu. Taču bez Gorbačova lomas vērtējuma tiesas spriedums nav pilnīgs," viņš uzskata.
1991. gada 12. janvāra naktī pie Viļņas televīzijas torņa notika bruņota sadursme. Lietuva bez jebkādiem pierādījumiem apgalvo, ka to sākuši padomju kareivji. Sadursmē gāja bojā vairāk nekā desmit cilvēki, vairāk nekā seši simti ievainoti.

Lieta par 13. janvāra notikumiem Viļņā

Spriedumu 13. janvāra notikumu lietā Lietuvā pasludināja 2019. gada marta beigās. Aizmuguriski apsūdzēja 67 cilvēkus, kam piespriests dažāds sods. Tiesas priekšā stājušies divi – Krievijas pilsonis, atvaļinātais pulkvedis Jurijs Meļs un bijušais karavīrs Genādijs Ivanovs – viņiem piespriesta brīvības atņemšana uz septiņiem un četriem gadiem.
Tāpat Lietuvas tiesa pasludinājusi spriedumu bijušajam PSRS aizsardzības ministram, maršalam Dmitrijam Jazovam. Viņam piespriesta brīvības atņemšana uz desmit gadiem par "noziegumiem pret cilvēcību un kara noziegumiem".
Barikādes pie Latvijas Ministru Padomes ēkas, 1991. gada arhīva foto - Sputnik Latvija, 1920, 24.01.2017
Viedoklis
Četri tūkstoši izdomātu varoņu
2021. gada marta beigās Apelācijas tiesa mainīja spriedumus 16 no 67 iepriekš notiesātajiem. Meļam sods pagarināts par trim gadiem, Ivanovam – par vienu gadu.
Krievijas vēstniecība Lietuvā soda pagarināšanu Meļam nosauca par ņirgāšanos. Viņu ieskatā Apelācijas tiesa "iztapusi rusofobijas pārņemtajām varas struktūrām" un procesā pieļāvusi gan starptautiskās, gan Lietuvas likumdošanas pārkāpumus.
Tiesas procesu "13. janvāra lietā" Krievijas politiķi nosauca par kaunpilnu sodīšanu.
Ziņu lente
0